Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – Miljardregn över aktieägarna

Glädjeskutt från USA trots införandet av handelstullar. Vilka vindar som kommer från USA kommer sätta riktkursen för svenska börsen framåt. Det börjar dra ihop sig för utdelningstider på börsen, mer om detta miljardregn i veckans topp 3.

Styrka trots hot om handelskrig

Stark veckan på börsen som vi lämnar bakom oss – trots hotet om handelskrig som varit på alla rubriker under veckan. Det är amerikanska presidenten som nu har signerat och påbörjar införande av handelstullar på stål och aluminium. Ambitionen från USAs sida är att försvara inhemska produktionen av framförallt stål där tullen för import ska bli 25%. EU planerar i sin tur införa tullar på amerikanska exportvaror så som jordnötter, jeans byxor, motorcyklar och bourbon – huruvida detta blir verklighet återstår att se.

Svenska stålbolaget SSAB tog ett kliv ner i aktien under slutet på veckan som svar på detta. Bolaget exporterar stora volymer stål från produktionen i Sverige och Finland över till USA. Men man ska inte glömma att bolaget också äger och producerar en hel del via de amerikanska divisionerna och de påverkas ju inte av tullen. Så det är inte läge att räkna ut SSAB ännu. Det har hintats om undantag för special stålet som bland annat SSAB exporterar, nu letar bolaget efter möjlighet till att undantas från denna tullskatt.

NFP gav glädjeskutt

Månatiliga amerikanska jobbdatan (NonFarm Payroll, NFP) publicerades i fredags och det var minst sagt starka siffror. Konsensus i marknaden var en ökning av jobben med 200K, men siffran landade på 313K vilket överraskade marknaden positivt. Detta gav den sista glädjeskutt vi såg på börsen under fredagseftermiddagen. Amerikanska marknaden fortsatte stiga fram tills stängning vid 22.00 svensk tid.

torsdag från vi sveriges arbetslöshetssiffror för februari och den säsongsjusterade arbetslösheten är på lägsta nivå sedan innan finanskrisen 2008. För januari var säsongsjusterade arbetslösheten på 6,5%.
SCB publicerar även lite sammanfattande statistik över svensk ekonomi per sista kvartalet 2017. Det är en bra pusselbit för att se hur det större perspektivet i ekonomin verkar just nu.

Med starka jobbsiffror i USA och förhoppningsvis även i Sverige så kan det ge fortsatt energi åt börsen framåt.

Miljardregn över aktieägarna

Hela blogginlägget om utdelningsaktier här.

Årets utdelningssäsong dras sig allt närmare. Det förväntas trilla in 251 miljarder kronor till Large Cap bolagens aktieägare i utdelning. Analytikernas estimat framåt talar för fortsatt goda utdelningar under kommande åren.

Sammanfattade aktierna som ligger högst upp på utdelningslistorna för året i detta blogginlägg. Det kan vara bra att hålla lite koll på för dig som letar starka utdelningsaktier. De första aktiernas X-dagar, alltså dagen då aktien handlas utan rättighet till årets vinstutdelning, börjar ofta kring mitten av mars. Utdelningarna börjar sedan trilla in under april och maj. Senaste årets trend har varit att fler bolag går över till att dela ut 2 gånger under året, en del på våren och andra halvan på hösten. Storbolag som H&M samt Investor för att nämna några har anammat denna metod.
Bra för bolaget då det underlättar för kassaflödet, då utdelning är en stor negativ post i kassaflödet annars under maj. Nu lindras detta genom att splitta upp summan i 2 poster över året. För aktieägaren innebär det en fördröjning då det är 2017 års vinst som delas ut vilket inte är helt kul. Vi får hoppas att den positiva effekten på kassaflödet väger upp detta.

Vad tycker du om delårs utdelningar? Är det att föredra som aktieägare att få mer frekvent utbetalt eller vill du ha allt på en gång? Dela gärna dina utdelningstankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-03-12 08:46

gillar allt på en gång, då kan man välja hur man vill investera dem och tjäna mer på det, det kommande halvåret i st.f. att vänta på resten av utdelningen

Anonym
Anonym
2018-03-12 09:30

Två eller fyra gånger per år föredrar jag.

Anonym
Anonym
2018-03-12 11:11

En gång per år!

Anonym
Anonym
2018-03-12 12:09

var är videon?

Anonym
Anonym
2018-03-12 13:45

Jag vill ha utdelningen en gång per år. Det är inte säkert att jag vill vara så långsiktig i aktien att jag har kvar den till hösten och då går jag miste om fjolårets vinstdelning. Även courtaget vid små och flera återinvesteringar blir dyrare.

Anonym
Anonym
2018-03-12 16:53

Uppdelad=framskjuten utdelning innebär ju att företaget “lånar” mina pengar gratis. Legalt rån?

Anonym
Anonym
2018-03-13 07:07

Som aktieägare föredrar jag utdelning 1 gång per år då jag får större frihet att själv bestämma när jag vill återinvestera utdelningen.

Anonym
Anonym
2018-03-14 08:51

Fler utdelinger har fördelar för både företag och aktie ägare. Kassaflöden och kurs stabiliseres över året. Kvartal utdeling hadde varit fint!