Denna vecka ska vi hålla koll på räntebeskedet på torsdag. Reporäntan börjar spreada i sär mot inflationen som nu taktar över 2%, även om torsdagen kanske inte medför en räntehöjning så vill vi höra hur Riksbanken kommenterar läget.
Sen har vi dessutom listbyte av ett bolag, vilket historiskt brukar vara en positiv nyhet att klättra in på Stockholmsbörsen – fler så som får upp ögonen och fler som får mandat att investera i aktien. Mer om detta i veckans topp 3!
Veckan som kommer
På måndag håller amerikanska och kanadensiska börsen stängt för Labor Day.
Nu är förövrigt Q2 rapporterna färdiga, men för den som redan börja känna en saknad av rapporter kan andas ut för SAS ger delårsrapport på tisdag samt Clas Ohlsson på onsdag. Det kommer dröja några veckor till innan den riktigt stora Q3 högen kommer.
Denna vecka kommer stavas räntebesked, vår kära Riksbank har penningpolitiskt möte på onsdag och sedan dagen efter på torsdag vid 09.30 så får vi ett räntebesked. Som bekant så har reporäntan legat på minus sedan 2015 och still på -0,5% sedan mer än ett år tillbaka.
Senaste inflationssiffror visar positiv trend och KPI (Konsumentprisindex) låg strax över 2% rullande årsbasis, det har även diskuterats flitigt både inom och utanför riksbanken om att börja använda KPIF som alternativt mått för inflationen, den exkluderar nämligen ränteförändring och kan tyckas ge en tydligare bild av verkligen. Problemet nämligen med att man nu sänkt och sänkt reporäntan är att även KPI faller som konsekvens och komma ifall har närmare kunnat beskrivas som att jaga sin egna svans. Denna visas som blåa linjen i bilden ovan och som man kan notera har den en jämnare kurva och mindre toppar / bottnar efter stora förändringar i reporäntan (grön linje).
Oavsett så är ju både KPIF och KPI över 2% på rullande årsbasis vilket är i linje med inflationsmålet på 2% (+/- 1%). Nu börjar många fundera vad som ska ske på räntefronten, problemet som riksbanken brottas med är den stora skuld som svenska hushåll sitter med – en ökad ränta slår direkt negativt på hushållens förmåga att konsumera.
Så på torsdag vill vi höra hur riksbanken resonerar kring dessa saker.
Inte bara svenska centralbanken ska lämna besked, torsdag 13.45 kommer ECB den europeiska centralbanken att ge besked och pressträff med Draghi vid 14.30 för mer kommentarer.
Tisdag räntebesked Australien, onsdag besked i Brasilien, Kanada.
Listbyte för CTM
Idag, måndag, så flyttas Catena Media upp från First North till Stockholmsbörsen. Ett listbyte ger allt som ofta ett positivt lyft för aktien då fler professionella förvaltare nu kan få analysera och investera i bolaget så många placeringsmandat sträcker sig till Stockholmsbörsen.
Bolaget har ca 5 miljarder sek i börsvärde och kvalar därför in på Mid Cap listan. Marknaden tog beskedet positivt och aktien steg den 25e aug när pressmeddelandet kom.
Huruvida en fortsatt kursuppgång kommer knappast primärt att bero på ett listbyte, utan på att bolaget levererar aktieägarvärde och tillväxt.
Listbyten tenderar dock att uppfattas som positivt för antalet köpare nu potentiellt ökar. Nivåerna för stockholmsbörsen är börsvärde på;
Small cap (mindre än 1,5 miljarder sek)
Mid cap ( 1,5 till 10 miljarder sek)
Large cap (över 10 miljarder sek).
Detta är riktvärden, ett listbyte bygger på att stockholmsbörsen godkänner förfarandet och börsvärdet rör sig dagligen så det kan gå över gränser utan att listbyten sker.
Catena Media sysslar med lead-marketing, alltså att generera nya kunder för spelbolag och få en kickback på detta. Vi ses kvartals datan med rullande 12mån i bilden ovan och det visar på en marginal för Q2 på ca 33%. Rullande 12 månader en försäljning på 514 msek, och vinst före skatt rullande 12mån på 170 msek.
Svenskarnas sparande under Q2
SCB tar kvartalsvis fram Sparbarometern som visar hur svenskarna sparar och placerar sina pengar.
Under kvartalet så hade vi ett nettosparande (nysparande minus skulder) på 46 mdr sek, vilket är lägsta Q2 siffran 6 år tillbaka.
Lån ökar i stadig takt kring 7% på rullande årsbasis, vilket är i linje med tidigare. Det som dock sticker ut mycket är nettoköp av nyproduktioner och i viss mån köp vid ombildning. Bostadsbyggandet har nu verkligen fått fart i landet och många objekt som alltså redan har införskaffats av hushållen, denna siffra är troligt att den kommer fortsätta öka då många nya projekt inleds och byggs för tillfället.
Staplarna ovan visar hur svenskarna har nettosparat mellan just Inlåning (sparkonto), aktier samt fondsparande har varit de senaste 6 kvartalen. Det som tydligt sticker ut är att vi haft ganska många kvartal med hög insättning på sparkonton. Detta trots att räntan i de flesta fall ligger på 0% så har svenskarna sparat på det klassiska bankkontot, här behöver varje individ fundera över vad pengarna skall användas till och ifall det finns alternativa tillgångar att spara i för att kanske få bättre än 0% värdeökning.
Cirkeldiagrammet visar hur svenskarnas totala portfölj såg ut vid utgången av andra kvartalet. Ca 1 900 mdr ligger investerad i direktägda aktier, ca 1 700 mdr på sparkonto och ca 1 100 mdr i fonder. Det är tydligt samma som sticker ut här att svenskarna har för vana att placera mycket kapital på sparkonton. Det finns en utbredd aktiekultur i Sverige och vi kan tituleras som ett av världens högsta andel av befolkningen som direktäger aktier, ca 2 miljoner svenskar för att vara mer bestämd. Det tycks också finnas en utbredd kultur av att spara på sparkonton, här finns det många som behöver fundera över vad ambitionen med sparandet är. När inflationen är uppe på 2% och sparkontot ge 0% så går du i reella termer back på det sparandet. Om din utsikt på aktier är negativ kommande tiden så kan jag förstå det placeringen, men om placeringshorisonten är längre än kommande år eller två så kan man tjäna mycket på att fundera om.
Några tankar kring sparbarometern, du hittar den i sin helhet här.
Detta mina vänner var veckans topp 3, som alltid ett stort tack för din uppmärksamhet och dela gärna i kommentarsfältet nedan vad du önskar se framöver. Hur ser din portfölj ut är det aktier eller sparkonto som gäller?