Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – iZettle hamnar på börsen ändå

iZettles uppköp innebär att Stockholmsbörsen går miste om en riktigt stor notering. Men misströsta ej, PayPal är noterat på amerikanska börsen och lika så konkurrenten Square. Mer om detta i veckans topp 3. 

iZettle köps upp av PayPal

I veckan blev det klart att amerikanska PayPal köper upp iZettle. Prislappen tycks landa på 19 miljarder kronor. iZettle som gör enkla betalningslösningar för mindre företag och entreprenörer har haft en fantastisk resa. Bolaget grundades 2010 av Jacob De Geer och Magnus Nilsson och var nu påväg in till Stockholmsbörsen. Den processen tog ett plötsligt slut då PayPal går in som ägare.

Attans för oss svenska investerare att vi missar den noteringen på Stockholmsbörsen. Vi behöver inte misströsta, PayPal(PYPL) är noterat på Nasdaq i USA. Aktien har stuckit +62% senaste året och ska nu integrera iZettle och öka sin exponering i Norden.
iZettles största konkurrent, amerikanska Square(SQ), är också noterat på NYSE. Bolaget har väldigt liknande affärsmodell med att erbjuda enkla och billiga betalningslösningar i den fysiska handeln. Q1 2018 visade tillväxt för omsättningen på 44% för rullande 1år. Fortfarande förlust på sista raden. VD och grundare är den karismatiske Jack Dorsey som också är VD/grundare för Twitter.

Helt lottlösa går vi investerare inte, både finns att köpa på amerikanska börsen. Frågan är givetvis vilken av dem båda som tar ledartröjan. Ska bli spännande att följa framöver. Vad tror du om PayPal och Square framåt?

Över $80 fatet för oljan

Oljan klev över $80 per fat under förra veckan. Det är högsta notering sedan hösten 2014 och oljan tycks nu vara på stark trend. Sedan maj förra året är Brent upp 53%. Senaste veckans kursuppgång går att härledas till både trump utspel kring Iran avtal och krisen i Venezuela som haltat prospekteringen där. Samtidigt är det en underliggande positiv trend som nu pågått ett tag.

Vi har ett gäng prospekteringsbolag här i Norden som ridit på denna trenden väl. I listan nedan har vi några av de större bolagen här i Sverige och Norge som har dubblerat aktiekursen senaste året.

Aktie 1år %
Aker BP 110%
Lundin Petroleum 100%
DNO 97%

Ränteracet i USA

Amerikanska 10åriga statsobligationen har klättrat över 3,10% det är en uppgång på +30% sedan årsskiftet. Det är högsta nivån sedan sommaren 2011. Vi såg obligationen klättra kraftigt i början av året, vilket fick börsen att svaja till i februari. Allt annat lika så borde stigande räntor minska efterfrågan på aktier, men sällan är allt annat lika. Q1 har varit starkt på både svenska och amerikanska börsen. Både OMXS30 o SP500 har klättrat upp till positiv utveckling sedan årsskiftet. Men det är bra att ha ett extra öga på denna framöver.

Gällande svenska räntor så är det fortsatt stiltje. 10åringen kring 0,8% och har inte rört sig märkvärdigt mycket räknat från årsskiftet.

Vad är dina tankar kring iZettle, PayPal och Square? Ett uppköp på 19 miljarder är riktigt coolt, bra jobbat sedan start 2010. Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer