Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 3 – Rapporterna avgörande för börsutvecklingen framåt

Högst upp på agendan för kommande vecka står rapporter och åter rapporter. Nu börjar floden av delårsrapporter som svenska bolagen ska leverera på och detta kommer sätta taktpinnen för hur sommarbörsen kommer fortsatt utvecklas.
Vi testar veckans topp 3 i videoformat så kolla gärna in och tyck till ifall det är något du vill fortsatt ha framöver:

Fastighetsbolagen

Större delen av fastighetsbolagen kommer ha delgett sina böcker efter veckan och det kommer sätta lite prov på förmågan att fortsätta leverera framöver. Klart fastigheter har gynnats av den fallande räntan men om ränte-festen går mot sitt slut så kan det bli tufft.

Bostadspriser

Sommaren är vanligtvis en lugnare period för prisutvecklingen på svenska bostäder och kanske att prisutvecklingen börjar avta. Under veckan så kommer SEB Boprisindikator samt på fredag så publiceras juni siffrorna för Valueguard HOX index.
Maj månad hade en lätt negativ utveckling och nu återstår att se ifall juni kan komma in positivt eller om prisutvecklingen börjat svalna.
Efter den kraftiga uppgång som vi sett senaste åren så är det fullt naturligt att en dämpning av prisutvecklingen snart kommer.

HOXSWE indexet mäter villor och bostadsrätters prisutveckling över hela landet.

Svensk ekonomi går starkt

En del siffror för juni månad har redovisats och svensk ekonomi ser att gå starkt. Arbetslösheten är låg och antalet varslade om uppsägning i Sverige under maj månad var nere på 2 167st vilket är lägsta mätpunkten för maj månad sedan 2007.
Konjunkturbarometern, som mäter sentimentet bland hushåll och företag på ekonomin idag och framåt, är även denna uppe på väldigt positiva nivåer.
Medelvärdet för beräkningen är satt till värdet 100 och över detta antyder att hushåll och företag är positivt inställda till ekonomin i dagsläget och framöver. Under juni klättrade mätvärdet upp på 112,1.

På makronivå så börjar det arta sig, men det som är mest intressant just nu är nog ändå rapportfloden. Ska vi få se ett fortsatt positivt börsklimat så vill det till att bolagen kan leverera försäljning och vinsttillväxt.
Svenska och Europeiska KPI siffror kommer också in under vecka. Har den aggressiva penningpolitik som förts fått något fäste eller är det nollräntelimbo som gäller ett tag till, det lutar kanske åt det senare.

En spännande vecka med många rapporter att gå igenom i hängmattan över veckan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-07-10 08:58

janne L

Anonym
Anonym
2017-07-10 14:12

Vet någon varför den horisontella orange linjen inte ligger på 100 ?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-07-11 11:46

Den ska mycket riktigt ligga på 100, blev något knas när jag förstorade upp bilden. Fixat nu! Tack för att du uppmärksammade detta.

MVH/
Alexander Gustafsson