Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – Här får du bäst rabatt

Vi kollar mer på värderingarna bland investmentbolagen för att se vart störst rabatt går att finna. Samt håller vi ett vakande öga på konjungtursdatan som kommer in i veckan. Också värt att notera att svenska fondsparare ökar på i aktiefonder.

Vart ska konjunkturen?

I veckan kommer vi få se lite mer vad känslan för konjunkturen är framåt.Först ut, på tisdag, kommer bankernas ekonomer att ge sin prognos för konjunkturen. Tätt efter kommer Konjunkturinstitutet att redovisa den klassiska konjunkturbarometern för september månad, vad marknadens sentiment för ekonomin är.
Vi kommer ihåg att dessa siffror förra månaden var på toppnoteringar vilket sätter en hel del press på förväntningarna. Ekonomin har förvisso visat styrketecken under sommaren och fortsätter göra det. Dock är det inte bara positiva pilar som pekar uppåt, senaste arbetslöshetssiffrorna för juli visade 6,6% samtidigt som SME estimatet låg på 5,9%. Värt att hålla koll på framöver.

Sen har vi sista rapporterna under Q2, augusti har några dagar under nästa vecka men så gott som de flesta bolag har efter denna vecka visat böckerna för denna period och sommaren går mot sitt slut.

Lika bra är kanske det då sommarbörsen 2017 blev en mindre besvikelse för mångas portföljer. Från 1a juni så är vi ner ca 6% oavsett om vi kollar på OMXS30 eller bredare indexet OMXSPI. I skrivande stund är det bredare prisindexet OMXSPI ändå upp ca 3-4% sedan årsskiftet.

Londonbörsen håller stängt på måndag som följd av nationella Summer Bank holidy vilket för många britter är ett sätta att fira av den gångna sommaren.

Ökar i aktiefonder

Svenska hushåll har under andra kvartalet nettosparat 2 miljarder SEK i investeringsfonder. Aktiefonder har det nettosparats 14 miljarder och under samma kvartal har räntefonder haft ett säljtryck.
Totalt uppgår hushållens fondförmögenhet till 679 mdr SEK, det är ny rekordmätning men samtidigt inte helt förvånande då förmögenheten förändras i linje med börsutvecklingen och nu är börsen upp på höga nivåer historiskt.

Privata fondsparare tycks ha fortsatt stark tilltro på aktiemarknaden.

Rabatterna har ökat

Efter sommarens negativa kursutveckling så börjar nu substansrabatterna öka i investmentbolaget. Rabatten är som bekant skillnaden mellan priset på aktien och värdet på substansen, investmentbolagets underliggande tillgångar. Här ovan ser du investmentbolagen som finns på stockholmsbörsen och det senast publicerade substansvärdet.

Att rabatten ökar får ju ses som att investmentbolagen har fallit mer än dess underliggande tillgångar i kombination med ökad generell marknadsoro vilket kan påverka negativt också.
Längst upp på listan hittar vi Eastnine, tidigare East Capital Explorer, som har primära exponering mot östeuropa och delvis ryssland. Värt att notera så beslutades på senaste årsstämman att man på sikt kommer renodlas till att bli ett fastighetsbolag och inte ett investmentbolag, så för den som vill investera i just detta bolag är det vitalt att känna till.

Största investmentbolaget Investor har rört sig från ca 13-14% rabatt under våren till omkring 24% idag. Primärt beror ökningen på “uppskrivning” av onoterade innehavet Mölnlycke Health Care som numera är näst största innehavet och ca 16% av totala substansvärdet. Förändringen är att investor numera publicerar bedömda marknadsvärde på de onoterade innehaven.
Marknaden tycks dock värdera Mölnlycke mer defensivt då rabatten ökat som följd av detta. För aktieägaren i Investor är det bra att hålla i minnet denna övergång av värdering på substansvärdet, risken ökar att värderingen är mer offensiv än korrekta marknadspriset.

Öresund handlar med största substanspremie för tillfället. Största innehaven än Fabege och bilia på ca 15% av substansen vardera. Denna premie har dock minskat från att tidigare handlat över 30% substanspremie under slutet av 2016.

Makro, fondstatistik och investmentbolag blev det denna vecka. Vad håller du på din radar denna vecka?
Eller har du något specifikt önskemål om tema som jag borde ta upp under hösten så dela det gärna här nedan i kommentarerna? 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-08-28 09:01

Vill veta hur jag bäst förvaltar de få kronor jag har i min tjänstepension (pågående utbetalning).

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-29 08:38

Toppen, mycket relevant fråga. Ser till att plocka upp den framöver!