Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Veckans Topp 3 – Garanterad sex procents avkastning?

Siffror från svensk ekonomi säger högkonjunktur i sikte! Dock ska vi fira (?) rekord i bostadsskuld och kanske kan man göra 6% garanterad avkastning – detta i veckans topp 3!

Högkonjunktur i svensk ekonomi

Som det ser ut just nu är högkonjunkturen fortsatt framme. Svenska BNP ökade med 1,7% mot förra kvartalet och hela 4,0% på rullande årsbasis – vilket är klart gott betyg. Den klassiska konjunkturbarometern steg måttligt upp till 112,4, vilket är historiskt höga nivåer. Trots en ganska så lågmäld sommarbörs så får vi inte glömma att vi faktiskt ligger ca +5,5% från årsskiftet på OMXSPI.
På torsdag kommer siffror för Indursti- och Tjänsteproduktionsindex för juni månad. Båda förväntas vara stabila eller stigande.

Allt som allt inga större konstigheter vad gäller ekonomin, men som bekant går det mesta i cykler och sällan vara något för evigt. Den som blev lite knäsvag av sommarens kursfall gör bäst i att börja planera hur exponeringen i portföljen ska se ut framöver. Många av parametrarna vi mäter är uppe i samma nivåer vi såg kring goda året 2007, inget som säger att historien ska upprepa sig för den sakens skull utan snarare en bra påminnelse av vikten att hålla sig till sin strategi vad gäller aktieplaceringar.

3000 miljarder skäl att amortera?

Den totala svenska bolåneskulden uppgår numera till strax över 3000 miljarder, eller 3 biljoner svenska kronor! Varje gång vi når en given nivå så kan man räkna med att det kommer snappas upp en aning, ska man vara ärlig så säger ju egentligen det ingenting att vi når just 3000 nivån. Vi har tidigare nått 2000 och vi kommer i framtiden fira 4000 och 5000, det är oundvikligt.
Dock så är det en bra påminnelse att lyfta blicken lite och fundera kring den låne-hets som vi just nu lever i. Finns det någon rimlighet till detta eller är det ett tecken på att “bubblan spricker” som så många vill kalla det?

I grafen ovan så ser vi 12mån rullande tillväxt på bostadspriser i Sverige vs. 12mån rullande tillväxt på bostadslånen i Sverige. Förvisso lånar vi mer, men tillväxttakten (gula linjen) har avtagit senaste åren från ca 15% kring 2006 till ca 7% i juni 2017. Tillgångspriserna har dessutom haft en högre tillväxttakt de senaste 5åren och varit upp på otroliga 15-17% kring 2015, nere på ca 10% för juni 2017. En viss skillnad har således uppstått mellan tillväxt på bostadspriser vs lånetillväxten betryggande nog. Kanske är det förnuftet som påmint låntagarna om att tillgångspriser lätt kan fluktuera och vi har sett lätta negativa utvecklingar 2011 samt 2008.
Poängen är, håll koll på bostadsekonomin! Låna inte mer än du kan hantera, och stresstesta om du klarar ett negativt scenario – de råden har kanske aldrig varit så relevanta som nu.

6% gratis avkastning?

Investmentbolaget Melker Schörling AB (MELK) paragraf 13 i bolagsordningen är något unik i branschen, nämligen möjligheten för aktieägaren att begära inlösen av aktien till substansvärdet. Om så önskas skall detta göra kring årsstämman i april. Konsekvensen av detta är att MELK till skillnad från många andra investmentbolag sällan handlas med en såkallad substansrabatt – ett billigare aktiepris än värdet på dess underliggande tillgångar.
I grafen ovan ser vi substans rabatt/premie senaste åren, väldigt ofta handlas melker just kring sitt substansvärde och i vissa fall med en kraftig premie mot aktiepriset. I skrivande stund så har dock pendeln vänt och nu handlas bolag med ca 6% rabatt, något ovanligt hög för MELK.

MELK innehåller i dagsläget endast 6 bolag i portföljen, samtliga noterade och enkla att själv handla på börsen. Största innehavet Hexagon utgör dessutom strax över 50% av totala substansvärdet, så MELK är inte det investmentbolag som har störst diversifierad portfölj kan vi se. Den relativt stora substansrabatt beror kanske främst på grund av det försäljnings rykte som florerat kring hexagon och den positiva kursutveckling det medfört i bolaget.
Det är ca halvår kvar till årsstämman så ännu för tidigt att anta att man kan göra en gratisvinst genom att köpa till marknadspris och lösan in aktierna på stämman. Detta är snarare en investering om du tror på hexagon och dess framtid.
Vi får hålla koll på substans utvecklingen framöver och återkomma närmare stämman.

Kom gärna med idéer på hur vi kan utveckla denna Topp 3 krönika. Vad vill du helst läsa om? Tyck till i kommentarerna nedan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
14 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-08-07 09:40

Jättebra! Bra nivå på resonemanget för en amatör. Fortsätt så.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-07 13:14

Tjenare Jörgen,

Kul o höra, föredrar du i videoformat eller bara i textformat – eller en kombination som vi kör nu?

Ha det bäst

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-07 16:55

Texten behövs inte för mej.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-08 09:16

Topp, tackar. Kommer fortsätta med text, men bra att få uppfattning vad som önskas. Video ska också fortsätta givetvis. 😉

Anonym
Anonym
2017-08-07 09:47

Är det kanske dags att gå ur MS-aktien nu när han själv drar sig tillbaka. Eller bör man först vänta ut ett slutbud på Hexagon? Med vänlig hälsning /Bo

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-07 13:13

Att köpa eller sälja MS aktien är idag helt styrt efter om man tror eller inte tror på Hexagon. Då mer än halva substansen ligger där. Dock så nämnde MS på årstämman i höst att man letar nya investeringar. Så tror man sitter och planerar om portföljen en hel del i dagsläget. MS har ju inte själva dementerat ryktena om att sälja Hexagon, så inte orimligt att det är något i planen just nu. Att melker själv lämnar är på grund av sjukdom, finns en tydlig successionsplan efter honom. Hoppas att bredda portföljen med lite fler bolag är den av… Läs mer »

Anonym
Anonym
2017-08-07 12:48

Mycket bra format och skönt att hålla det till 3-5 minuter! Tack Alexander =)

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-07 13:10

Tjenare Poria,
Kul o höra feedbacken, tackar. Då ser vi till att köra vidare på det sättet

Ha det bäst.

Anonym
Anonym
2017-08-07 16:57

Kanske några länkar till ev. fördjupning i veckans ämnen.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-08 09:18

Tackar, mer fördjupning om varje del önskas. Eller menar du separata inlägg om man vill fördjupa sig?

Anonym
Anonym
2017-08-07 18:26

Mycket bra Alexander. Informativt, bra analyser, bra förklaringar, du uttrycker dig tydligt och pedagogiskt.
För min del kan det vara 5 min långa klipp så att du hinner med lite mer om varje ämne.
Skulle vilja höra ett inlägg om vad du anser om fondsparande kontra i enskilda aktier.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-08 09:20

Uppskattar starkt feedbacken, och tack för de värmande orden.
Skönt o höra att lite längre accepteras, kommer nog landa i att jag kör lite längre, men vill gärna inte gå över 5min för mkt. Blir plötsligt väldigt långa klipp då och mindre mottagligt.

Tack än en gång, fortsätt gärna dela dina tankar och feedbacka till oss.

Anonym
Anonym
2017-08-07 19:02

Från det ena till det andra!

Jag undrar om ni kan göra ett blogg inlägg eller en video kring Teckningsoptioner? Kanske förklara lite mer hur det funkar och hur man kan andvända sig av dem?

Förövrigt grymt bra jobb av er !!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-08 09:21

Kul idé, det kan vi definitivt fixa.
Tack för de värmande orden. 😀