Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – Detta händer i H&M

Det är vecka 37 som väntar för oss och vi kommer få se lite inflationsdata och arbetslöshetssiffror som kanske sätter tempen på börsen. Dessutom får vi anledning att hålla ett extra öga på Hennes & Mauritz som delger försäljningssiffrorna för Q3 på fredag.

Inflationen i fokus

Förra veckan fick vi besked från Riksbanken att reporäntan lämnas oförändrad på -0,5%. Helt i linje med förväntan, dock så meddelades att man ändrar inflationsmålet från KPI till KPIF som mått. Samma målintervall på 2% +/- 1%, i bilden ovan så ser du inflationen sedan 2006, KPIF är klart en lugnare indikator och ligger mer över tiden inom spannet på mellan 1% till 3%.

På tisdag får vi ny inflationsstatistik från augusti och det ska helt klart bli intressant att se ifall den stigande trenden som vi sett sedan 2015 kommer att fortsätta. Med tanke på att KPIF kom in på 2,4% för juli månad så börjar vi snart närma oss den övre delen av målspannet.
Riksbanken meddelade att höjning dröjer tills mitten 2018, men fortsätter inflationen i denna takt så är frågan om man snart tvingar Riksbanken till att agera.

Ekonomin i fokus

Vi får se BNP siffror för Q2 i sverige, vi har redan fått en BNP siffra för Q2 på 1,7% ökning mot Q1. Nu får vi den reviderade siffran då man har hunnit få in all data. Förväntan ligger i linje med att 1,7% står kvar som BNP tillväxt för Q2.

Arbetslösheten är nere på låga nivåer, men trenden har börjat avta en aning. Detta är givetvis en siffra vi kommer få höra mer om under 2018 då vi har ett valår. Viktigt att vi fortsätter och håller denna nere för att bevisa att ekonomin går starkt.

Handelsbarometern, från branschorganisationen Svensk Handel, får vi se på fredag. Indikatorn har pekat negativt sedan juni och efter att sommarens försäljningssiffror så har sentimentet börjat bli lätt negativt kunde vi läsa från senaste rapporten i augusti. Denna rapport kan ge lite mer vägledning hur svenska detaljhandeln mår, börsutvecklingen har varit klart negativ över sommaren.

SIXKODA följer noterade bolag inom dagligvaruhandeln, exempel ICA & Axfood och SIXKOSA följer sällanköpsvaror så som H&M & Byggmax.

H&M i fokus 

På fredag så får vi också se siffror för Hennes & Mauritz försäljning under Q3. (De har brutet räkenskapsår)
Estimatet som analytikerna satt är 53 697 MSEK för Q3, och kollar vi historiskt så har Q3 varit starkare än Q2an. Både för år 2015 samt för 2016, men med tanke på det negativa sentimentet för sommaren så kanske vi får se en rysare när dessa siffror kommer in.

På tal om rysare så har H&M aktien handlat under 200kr förra vecka, vilket är lägsta nivå sedan 2011.
Hela Q3 rapporten får vi se först 28e september.

Vad är din syn på H&M just nu? Får vi se en vändning snart, eller kommer den negativa trenden att fortsätta? Dela gärna dina tankar nedan. 

/Alexander

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-09-11 09:39

Har prövat arket och två veckor senare har inte varan kommit. Men det har kommit mail från HM/arket att den ska vara hos Postnord, Dalagatan 91. Hos Postnord finns dock inte varan och jag vet inte vem man ska tro på.
Enligt arkets hemsida ska varan komma inom 3-5 dagar. Det här är lite Meh. Rätt underväldigande faktiskt.

Anonym
Anonym
2017-09-12 04:49

Jag skulle gissa på att det är postnords fel med tanke på alla försvunna brev på sistone men man kan aldrig vara säker.

Anonym
Anonym
2017-09-12 04:55

Om ni kunde visa varje vecka olika index och vix skulle det vara bra sist men inte minst glidande medelvärden och fundemental.