Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – Bästa tiden för aktier är nu

Denna vecka kommer vi få höra mer om den spännande dramaserien – Bostadsmarknaden! Oktobers siffror kommer publiceras och det många undrar över är om prisutvecklingen fortsätter falla. Sen ska vi kolla på varför aktier är en vintersport och därmed bästa tiden för att ägas nu. Detta är veckans topp 3!

Drama kring bostadsmarknaden

  • Mån: SEB Boprisindikatorn (8.30)
  • Tis: Mäklarstatistik bostadspriser oktober (6.00)
    Valueguard bostadspriser oktober (9.00)

Bostad är en stor del av vår privatekonomi och därmed ett ämne påverkar. Det är samtidigt en viktigt pusselbit i den totala svenska ekonomin för att mäta och se hur väl hushållen har pengar över för konsumtion. Därför uppstår det alltid dramatik när negativ prisutveckling presenteras. Under september månad så noterade Valueguard HOX-index, som mäter hela svenska boprismarkanden, ett tapp på -1,5%. Detta är i sig en ganska stark negativ prisrörelse för en månad. Samtidigt blir det lätt att glömma all den positiva prisutveckling vi tidigare haft. Viktigt i diskussionen är ju att indexet fortfarande är upp ca 6,7% för de senaste 12 månaderna. Uttala det bostadscrash är alldeles för tidigt. Men det ska bli väldigt intressant att se när oktober månads siffror publiceras på tisdag.

I veckan får vi åtminstone lite mer kött på benen hur prisutvecklingen varit senaste månaden. SEB boprisindikator, HOX index och Mäklarstatistik kommer att publiceras.
Det mest troliga scenariot är ju knappast ett kraftigt fall på marknaden, utan en måttlig stagnation av prisutvecklingen efter år av kraftig uppgång. Samtidigt vet vi att ränteläget har börjat stiga runt om i världen, inom kort även troligt för Sverige. Det gör att lånen blir dyrare och färre kommer kunna klara av lån på den höga prisnivå som bostäder befinner sig i. Tendenserna bland svenskar att belåna sig i den stora utsträckning som görs idag är oroande.

Bästa lösningen är givetvis att man själv ser över kalkylen och stresstestar sig för “sämre tider”. Att klara av en högre ränta och fallande bostadspriser kan troligt bli en realitet och den som är bäst förberedd kommer gå ut som vinnare.

Byggboom i Sverige?

  • Fre: SCB Q3 siffror för påbörjade nybyggen 2017 (Q3 2016 = 11 030)

På tal om bostadsmarknaden, har vi en byggboom i Sverige? Det har gått lite i skymundan att det faktiskt byggs väldigt mycket nya bostäder just nu. Efter många år av tjatande om bostadsbrist så börjar det blir en vändning. År 2016 så påbörjades det nästan 60 000 nya lägenheter i Sverige. Det är lika höga nivåer som vi såg i början av 90-talet innan fastighetskrisen. Ännu är bara 2 kvartal för 2017 publicerade och om prognosen faller ut så kommer det bli ännu fler än 2016 som påbörjas iår. Så frågan kvarstår – har vi en byggboom?

Jag tror att vi kommer få se mer av denna bilden framöver. För fråga gemene stockholmsbo och denne skulle förmodligen säga att det fortfarande finns en brist på bostäder i viss mån. Så kanske är en bättre fråga att ställa huruvida det är rätt typ av bostäder som byggs. Nyproducerade lägenheter är inte billiga idag, dels på grund av den stora prisuppgång som skett men kanske också för att det är väldigt hög standard. Alla nyanlända till Sverige har knappast råd med high-end lägenheter mitt i centrala stockholm.

Som sagt, prisutvecklingen på bostäder är ett omdiskuterat ämne. Här är ytterligare en sak att ha i beräkningen, vad händer med bostadspriserna om utbudet blir för stort.

Börsen är en vintersport

  • Genomsnitt & median 0,9%/mån mellan 1949-2017.

Nu går vi in i det halvår som statistiskt är den bästa tiden att äga aktier. November till maj har historiskt varit den starkaste tiden. Efter utdelningssäsongen i April/Maj så brukar börsen få lite pyspunka och vara negativ fram tills oktober/november igen. En förklaring är delvis aktieutdelningarna, nu börjar sparare positionera sig inför den annalkande utdelningssäsongen på våren. Samtidigt bör man vara införstådd med att detta är en genomsnittlig utveckling på svenska börsen, enskilda år kan kraftigt avvika från detta.

I diagrammet ovan så har jag kollat på Affärsvärldens generalindex över stockholmsbörsen och mätt genomsnittliga avkastningen för vardera månad. Mättiden är 1949 till de månader som ännu varit under 2017. Våren är klart stark, med januari som den historiskt bästa månaden. Så att nu när vintern och mörkret blir mer påtagligt så kan vi förhoppningsvis glädja oss åt att börsens historiskt mer positiva tid har vi framför oss.

Vad är dina tankar om byggboom? Byggs det för mycket eller för lite, och byggs det rätt typ av bostäder? Dela gärna en tanke i kommentarsfältet nedan. 

/Alexander

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-11-13 10:10

Bra skrivet !

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-11-13 19:32

Tackar 😀 Vad är dina tankar om bostadsmarknaden framåt?