Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 3 – Bäst rabatt här

Investmentbolagen som har störst rabatt efter skakig börs ska vi kolla på, samt vilka som är mest ägda av spararna på Nordnet. Bankerna verkar revanschsugna med höga marginaler och dags för bitcoin igen – mer om detta i veckans topp 3. 

Högre rabatt på Investmentbolagen

Företag Rabatt Antal ägare på NN
Investor 27% 19 468
Bure Equity 19% 3 915
Eastnine 18% 1 196
Vostok New Ventures 17% 950
NAXS 14% 212
Svolder 13% 2 213
Industrivärden 12% 7 839
Kinnevik 12% 12 880
Traction 5% 618
Havsfrun 2% 284
Lundbergföretagen -1% 3 484
Latour -3% 4 702
Öresund -8% 2 003
Creades -12% 1 028

Investor toppar listan med högst substansrabatt på innehaven just nu. Med en rabatt på nästan 30% så är det en bit över snittet som ligger kring 10-15%. En anledning kan givetvis vara faktumet att de ändrade redovisade värdet på näst största, och onoterade, innehavet Mölnlycke Health Care under förra året. De skrev upp värdet ganska så ordentligt och marknaden kanske inte har samtycke med bolagets ledning om det faktiska värdet.
Men även Mölnlycke borträknat så är rabatten stor just nu. Efter skakig börs under februari så har ett gäng av investmentbolagen fått på sig lite mer substansrabatt, Svolder och Bure för att nämna några som legat på premie en liten stund under förra året.

Det man behöver ta med sig är att det finns en dubbelrisk i investmentbolagen om börsen tar en negativ utveckling framåt. Det är risken att dels innehaven faller men även att investmentbolagets aktier faller mer och rabatten ökar från substansen. Så det kan vara värt att hålla lite extra öga på investmentbolagen nu när det skakar lite mer, kanske kan det dyka upp fina köptillfällen.

Revansch för banker

Finansinspektionen noterade högsta bruttomarginal någonsin för bankerna på bolåneaffären. Från senaste rapportering så ligger den rapporterade marginalen från FI på 1,71 procentenheter. Detta ser du som den gula linjen och högra delen av grafen ovan. Den blåa linjen och vänstra delen av grafen är SIXFIBF, ett index över de 4a storbankerna på Stockholmsbörsen.

Efter en tung höst med oro kring bolån så har bankaktierna fallit på en del. Marginal indikator har varit väldigt korrelerad med kursutveckling på bankaktierna historiskt och börjar utsikterna för bostäder lätta bara lite så kan det ge en lite skjuts för bankaktierna.
Nu har alla 4 bankerna redovisat sista kvartalet för 2017 och det kändes som delade meningar. Starkast ännu är Swedbank som är upp ca 4% sedan årsskiftet och svagast gick det för Nordea som är ner -6% sedan årsskiftet. Utdelningen för bank aktieägarna nu under våren går det dock inte klaga på, alla utom Swedbank föreslog ökad utdelning. Swedbank sänkte något och föreslog 13 kr (13,2 kr), men det ger ändå till dagens aktiekurs en direktavkastning på över 6%.

Färre kvar i Bitcoin

Antalet investerare som håller kvar sina bitcoin certifikat minskar. I grafen ovan ser du till vänster och blå linje prisutvecklingen på Bitcoin senaste året. De gröna staplarna och till höger är antalet investerare på Nordnet som har bitcoin certifikatet.

Ägarbilden och prisutvecklingen är slående i hur väl det korrelerar! Många investerare som köpte på sig under året och gjorde en fin kursutvecklingen därefter. Nu verkar det dock som att investerarna börjar dra öronen åt sig. De som köpte mot slutet av året har fått se en negativ kursutveckling och har inte varit lika tålmodiga i att hålla sina positioner. Som värst var priset ner -50% sedan årsskiftet bara, nu efter senaste veckans återhämtning är priset på bitcoin ner -25%.

Om något så är det en bra lärdom att alltid fundera själv över varför du köper en investering och vad är din placeringshorisont. Agera inte blint efter vad andra gör, utan alltid försöka bygga sin egna uppfattning. Samt att ha is i magen om man ger sig in i tillgångar som är mer volatila.

Vad tror du om investmentbolagen framåt? Är rabatten hög nu eller kan den bli högre? Dela gärna om du har några tankar i kommentarsfältet nedan. 

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-02-26 09:44

Var hittar man bäst information kring substansrabatt/premie på ett enkelt och smidigt vis? Vissa bolagen rapporterar ju endast kvartalsvis osv, vilket ger ett lite trubbigt verktyg kan jag tycka.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-02-26 10:37

http://ibindex.se är riktigt smidig tycker jag. Den är alltid uppdaterad med det senaste substansvärdet för de olika bolagen.