Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – Bäst i Norden

Vilken börs har varit bäst i Norden och vilken är revanschsugen. Sen kollar vi Hexagon och Ola Rollén som blivit friad. Vart bostadsmarknaden ska ta vägen 2018 får vi med också, detta är veckans topp 3. 

Bostadsmarknaden under 2018?

Bostad blev en snackis under hösten 2017. Efter några år av kraftiga uppgångar så kom avkylningen. Fallet är i skrivande stund kring -10%, beror givetvis lite på vart man kollar. Värst har det varit kring storstadsområdena, på dessa ställen som också haft störst positiv prisförändring senaste åren. I veckan som kommer får vi lite ny data för december månad.
Måndag så publiceras både Valueguards HOX index och Mäklarstatistik bostads siffror för december och därmed helåret 2017 kan vi stänga och utvärdera.

SCB publicerade under förra veckan Småhusbarometern som kollar prisförändringen mot taxeringsvärden på hus och radhus. Helåret 2017 stängde på 9% uppgång mot taxeringsvärden 2015 och för fjärde kvartalet så var uppgången på 1%. K/T-talet som du ser i grafen ovan mäter alltså priset för köparen i förhållande till taxeringsvärdet 2015, och dataserien är medelvärdet av alla försäljningen i Sverige (både via mäklare och ej via mäklare).

Kollar vi på just denna småhusbarometer så ser vi inget tecken på någon bostadskris. Prisförändringen är successivt stigande under året och hösten. En slutsats kan vara att prisfallet som det pratas friskt om är centrerat till bostadsrätter och framförallt bostadsrätter i storstäderna. Vid detta laget är ytterligare en slutsats att det “prisfall” som vi sett under hösten 2017 berott delvis på införandet av skärpt amorteringskrav. Det skärpta amorteringskravet som träder i kraft 1a mars innebär extra amortering för de med hög skuldkvot mot lön. Det är primärt lägenhetsköpare som kommer upp i skuldkvoten på 4,5x.

Detta ger viss förhoppning om att bostadspriserna kan komma att stabilisera sig under 2018. Vad som faktiskt blir utfallet får vi helt enkelt vänta och se. Man ska samtidigt inte underskatta den mentala effekten hos medborgarna när fallet väl börjat. Momentum är ett fenomen som både fungerar uppåt som nedåt.

Turerna kring Hexagon

Under förra veckan fick Ola Rollén äntligen sitt frikännande. Efter cirka 1 ½ år med anklagelser om insiderhandel har VD för Hexagon fått sin frihet. Det går tydligt urskilja i aktiekursen när anklagelserna kom. Oktober 2016 var ingen rolig månad för aktieägarna i Hexagon. Marknaden  tycks dock ha haft en tydlig åsikt strax därefter, aktiekursen har varit stabilt stigande efter åtalet. Senaste 2 åren är aktien upp över 50%.

Nu funderar man givetvis på vad som ska hända med Hexagon framåt. Storägaren investmentbolaget Melker Schörling (MELK) gör sin sista dag på börsen denna fredag, 19e januari, sedan avnoteras bolaget. Hexagon utgör idag ca 50% av substansvärdet på MELK. Det har hintats lite under året som gått att MELK vill se över portföljen och klart finns det någon plan i och med att bolaget avnoteras. Samtidigt har det ryktats i media att det kommit eventuella bud på Hexagon.

Nu är det många som funderar på vad som är planen för Hexagon framåt. Jag har ingen aning men det kan klart vara en aktien som det kan hända mycket med under året som kommer.

Norge bäst i Norden

Norge tar hem nordiska börsmästerskapen 2017. Indexet OBX som mäter de 25 mest omsatta på Norska börsen inklusive utdelning. Uppgången räknas tillslut på ca 19% för helåret 2017. Det blev ett börsrally under sista halvåret på Norska börsen efter att ha stått ganska still fram tills Juli. Uppgången beror väldigt mycket på det stärkta oljepriset. Toppaktierna i OBX var bolag så som; Aker BP, Statoil, Norsk Hydro för att nämna några.

På andra plats hittar vi danska börsen (OMXC20GI) med uppgång på ca 17%, tredjeplats går till Finland (OMXH25GI) med uppgång på ca 10%. Sist kom Sverige (OMXS30GI) med uppgång på ca 7%.
Dags för kampen 2018 och sedan årsskiftet med bara 2 veckor i bagaget så är det jämnt mellan Norge, Finland och Sverige. Alla kring 3% uppgång redan, samtidigt som Danmark ligger på lite lätt positiv avkastning.

Det är långt kvar innan matchen är över och när det kommer till börs och aktier så kan mycket hända. Nu ser vi fram emot börsåret 2018!

Vilket Nordiskt land tror du tar hem börsåret 2018? Kan Norge fortsätta rida på stigande oljepris? Dela gärna dina tankar i kommentarerna nedan. 

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-01-15 09:56

Lite mera om alla stämmor framöver. Hur gör dom stora förvaltarna med utdelningen? Är inte utdelningen en pådrivande faktor för att börsen stiger under våren?