Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – Avknoppningar och sommaruppehåll

Vi pratar avknoppningar från storbolagen i veckans topp 3. Det är några stora på ingång och fler kommer dyka upp under året. Sen blir det inspel kring ränteracet som pågår hos centralbankerna. 

Epiroc in på börsen

Atlas Copco knoppade i veckan som var av bolaget Epiroc. De sysslar med utrustning för gruvdrift, infrastruktur och naturresurser. Epiroc bildades ur Atlas Copcos affärsområde Gruv- och bergbrytningsteknik och divisionen för hydraultillbehör. Nu gör man eget bolag av detta och noterar på Stockholmsbörsens Large Cap lista. Epiroc hade en omsättning på omkring 31 miljarder och en vinst på 6 miljarder under 2017. En världsledare och en lönsam sådan, så efterfrågan kan vara stor inledningsvis.

Autoliv har planerat avknoppning av Veoneer. Verksamheten snurrar kring säkerhet inom fordon och är även med i racet kring självkörande bilar. Det är ännu inte helt klart när avknoppningen sker och vilket börsvärde som bolaget får. Det ryktas kring 30 miljarder kronor, vilket klassas in som ett Large Cap bolag. Nu noteras man i USA likt Autoliv, men det kommer finns en dubbelnotering även i Sverige.

Både Atlas Copco och Autoliv har gått som tåget senaste året, det är 1års grafen du ser här ovan. Autoliv upp ca 40% och Atlas Copco kring 20% om man justerar för avknoppningen.

Ränteracet fortsätter

Förra veckan lämnade ECB räntan oförändrad medans FED höjde. Båda enligt förväntningarna från marknaden. Riksbanken har inte rört räntan på länge. Inflationen i Sverige och Euro-området når inte riktigt upp till önskade 2%, men vi var inte långt därifrån förra året. Kolla tillväxten sedan 2015 så är trenden i rätt riktning i alla fall. Senaste månaden i Sverige låg KPIF på 2,1%, så vi är på målet och fortsatt tillväxt där ger antydan till höjda räntor.

Senaste gången både ECB och Riksbanken rörde räntan var 2016. På torsdag kommer både Norges riksbank och Bank of England lämna räntebesked.

Centralbank Ränta Datum senast ändrad
Riksbanken -0,50% 160211
ECB 0,00% 160310
USA 1,75-2,00 % 180613

Veckans Topp 3 framöver

Nu tar vi sommaruppehåll. Veckans Topp 3 och Nordnets veckobrev tar uppehåll fram tills början av augusti. Uppehåll är ett perfekt tillfälle att se över vad som fungerar och vad som fungerar mindre bra. Därför sträcker jag ut handen till dig som läsare – vad vill du läsa om framöver? Vill du ha veckans topp 3 eller ska det vara mer fokuserat kring en sak? Eller ska det vara fler inslag? Frågan är öppen och släng gärna in en kommentar i fältet nedan vad du skulle vilja se och läsa om framöver! 

Lycka till i sommarbörsen så hörs vi framöver.

/Alexander Gustafsson 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-06-18 08:19

Alexander
Det är bra som det är med Top-3. Ha en trevlig semester.
Mvh
Stefan

Anonym
Anonym
2018-06-18 08:58

Tycker detta varit bra och kul att följa men det kanske är bättre med färre och djupare analyser. Ha en bra semester

Anonym
Anonym
2018-06-18 09:24

Veckans 3 ‘r mycket bra. Ha det s[ bra p[ semester.