Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – Årets vinnaraktier

Börsåret 2017 börjar snart dra mot sitt slut så vi ska kolla på vinnarna för året och hur de mår just nu. HM bjöd till med en riktigt rysare under förra veckan och i januari får vi en ny handelsmodell för 11 aktier på börsen – mer om detta i veckans topp 3. 

HM – en riktigt rysare

I fredags anlände en ordentlig kalldusch för HMs aktieägare. Det var försäljningssiffror för fjärde kvartalet (brutet räkenskapsår) som publicerades. Resultatet blev 50 390 MSEK för Q4 2017 jämfört med 52 720 MSEK för Q4 2016, det är en minskning med 4%. Det är just detta fall som marknaden reagerade starkt på, förväntan var att försäljningen skulle öka med omkring 4%. HM skriver själva i pressmeddelandet att resultatet; “blev betydligt under bolagets egna förväntningar.”

Men är det rimligt att aktien öppnar ner 15% på en sån nyhet? Det känns klart som en överreaktion, men samtidigt är investerarna missnöjda med de senaste årens resultat. För många var det sista spiken i kistan. Nu börjar man givetvis fundera över utdelningen i bolaget. Inte har en utdelnings sänkning gjorts de senaste 40åren enligt bolaget. I dagsläget med förra årets utdelning på 9,75kr per aktie så motsvarar det 166% av fritt kassaflöde (FCF) och 89% av vinsten. Det är klart tufft för bolaget att upprätthålla detta om resultatet fortsätter att svika.

Detta var som sagt bara försäljningssiffror, hur det ser ut på sista raden om det är vikande vinst får vi se först sista januari då bokslutet kommer. 31 januari 2018 publiceras bokslut för 1a december 2016 till 30 november 2017.

Ny handelsmodell

Nasdaq meddelade förra veckan att man nu lanserar en ny handelsmodell för 11 illikvida aktier. Det har varit ett gäng aktier som nästan mystiskt har tagit farit under året och aktien har rusat upp för att sedan snabbt falla platt igen. Det har hänt i Svolder A, Midsona A, Hufvudstaden C och Ortivus A för att nämna några. Detta är givetvis problematiskt när en aktie oförklarligen börjar sticka iväg. Tyvärr är det många småsparare som hoppar på tåget i all hast när man ser att det börjar röra på sig. Man är sist på och köper grisen i säcken så att säga och får bara se kursfallet. Samtidigt är det några som argumenterar för att vi har en fri marknad och att man får “skylla sig själv” om man hoppar på.
Den 22a januari planerar Nasdaq att införa bara auktionshandel i dessa bolag. Så du kan bara köpa i auktionsförfarande kl 09.00, 13.30 och 17.30 precis som de vanliga auktionstiderna. Det är en bra lösning och bör definitivt få bot på dessa oförklarliga mikrobubblor som uppstått.

Som i Hufvudstaden C här:

De 11 aktier som kommer att ingå från start är följande. Listan kommer att uppdateras kvartalsvis.

Illikvida aktier
 Midsona A
 Hufvudstaden C
 Svolder A
 Catella A
 Midway A
 Ortivus A
 Electrolux A
 Modern Times Group A
 Tele2 A
 Sweco A
 Klövern A

Snart dags att stänga året

Med bara två veckor kvar av året 2017 så kan vi med ganska stor säkerhet säga att vi landar på ytterligare ett positivt börsår. Det kan givetvis smälla till ordentligt, så vi ska inte ropa hej för tidigt. Denna vecka är det handel som vanligt, men nästa vecka är det det bara öppet ons-fre. I skrivande stund är hela börsen inklusive utdelning (SIXRX) upp ca 10% sedan årsskiftet. Det smalare SIX30 som mäter 30 mest omsatta inklusive utdelning återinvesterad ligger på ca 5% sedan årsskiftet. I det indexet hittar vi bolag som H&M samt Fingerprint som båda haft ett svårt 2017.

Kollar vi istället på vinnarna för året än så länge så hittar vi lite andra typer av bolag. Dessa 5 har haft bäst aktiekurs utveckling av alla bolag på Stockholmsbörsen (Small, mid och large cap):

Årets vinnare YTD +% Börsvärde Omsätt. tillv. 1år P/E P/S P/B
G5 Entertainment AB 176% 2460 122,3% 29,5 2,6 11,3
C-RAD AB ser. B 147% 952 52,7% -58,0 7,9 16,3
Evolution Gaming Group AB 122% 21078 55,2% 41,7 13,7 23,7
Hansa Medical AB 107% 8553 -34,4% -53,0 3366,1 50,9
Qliro Group AB 103% 2672 -7,4% -262,1 0,6 2,7

Vinnarna stavas spel & betting samt strålbehandling & biopharma bolag. Sen har vi med e-handelsbolaget Qliro (tidigare CDON) också som verkligen haft ett comeback år.
Mobilspelsbolaget G5 Entertainment ligger just nu i toppen. Kraftig omsättningstillväxt under året och handlas idag till ca PE 29,5 på förra årets vinst. B2B leverantören av bettingtjänster, Evolution Gaming, har mer än dubblat sig.

I och med att nästa måndag är en röd dag så kommer vårt veckobrev och veckans topp 3 att komma ut på onsdag morgon. I kommande avsnitt som blir sista för året så kommer vi djupdyka i vinnaraktier och olika aktiestrategier framåt.
Som alltid så kasta gärna in en kommentar här nedan om det är något mer du vill se och läsa om framöver. 

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer