Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – Årets heta uppköpskandidater

Det är fortsatt hög aktivitet på företagsaffärer och uppköp under 2018, jag summerar de som varit och kollar vilka bolag som kan vara intressanta uppköp framöver. Utöver bud så har olja och bioteknik varit starka sektorer under året, dessa kollar vi närmare på i veckans topp 3. 

Utdelningar i veckan

Det är lite färre bolag som lämnar utdelning och under veckan är det bara Skanska bland OMXS30-bolagen. Själv ska jag börja springa på lite bolagsstämmor nu under april och maj som är stora stämmosäsongen.

  • Mån: Skanska (8:25 kr)
  • Tis: Cloetta (0:75 kr + 0:75 kr extra), Saltängen Property (2:45 kr kvartalsvis)
  • Ons: Industrivärden (5:50 kr), Profilgruppen (4:50 kr)
  • Tors: Hemfosa (1:20 kr i stamaktie kvartalsvis ), Malmbergs (5:00 kr), OEM (6:00 kr), Skåne-Möllan (11:00 kr)
  • Fre: Hexatronic (0:40 kr), Nederman (6:00 kr), Sweco (5:00 kr)

Uppköpsvåg på börsen

Det har varit fortsatt stort intresse för uppköp på börsen. Generellt sett när det börjar svaja lite som det gjort kan det medföra en risk-off i marknaden. Ännu tycks riskviljan och viljan att göra företagsaffärer vara fortsatt stark.
I veckan som varit såg vi Wilson Therapeutics få ett bud med premie på hela 70 procent. Budet kom från det amerikansk-noterade Alexion med priset 232 kr per Wilson-aktie. Uppköpet är förankrat hos storägarna som kontrollerar ca 66 procent av alla aktier. Stängningskursen i fredags var omkring 230 kr så marknaden tycks också vara övertygad om att budet kommer gå igenom.
Victoria Park har också fått bud på sig, där styrelsen gick ut i veckan och rekommenderade sina aktieägare att inte acceptera budet på stamaktierna men att acceptera det på preferensaktien. Premien motsvarade ca 8 procent på vardera stamaktie och ca 1 procent på pref-aktien.

Norwegian fick sig också ett utspel i veckan. Under torsdagen uppdagades rykte om bud på bolaget från British Airways. Norwegian handelstoppades, men återtogs någon timme igen då budet dementerades. Om det kommer bli något av denna affär är ännu oklart, om storägaren i Norwegian vill sälja är inte heller helt säkert.

I februari såg vi bud på nischbanken Nordax med en premie på 15 procent. Sampo och Nordic Capital som köper upp bolaget och aktien har sedan dess legat still på budpriset 60 kr per aktie. I januari meddelade Tele2 och Com Hem att de avser att göra en fusion av bolagen. Enkelt förklarat så sammanförs Com Hem in i Tele2, så den som äger en aktie i Com Hem kommer på sikt att få en kontant ersättning samt en Tele2-aktie vid acceptans av fusionsaffären. Det motsvarade ungefär 12 procent premie på Com Hem-aktierna när detta annonserades i januari.

Nästa upp då?

Det går ju inte att säga med säkerhet, men det finns några case som det pratats om mer och mer. Swedish Match var på tapeten i veckan, när man i EU nu omprövar snusförbudet, en strid de förlorade. Snusförbudet ligger kvar med vissa länder som undantag, däribland Sverige. Kanske att någon amerikansk tobaksjätte skulle vara intresserad av snuset och den positionering som Swedish Match har, framförallt i Norden.

D Carnegie är på en del listor över potentiella budkandidater. Blackstone kontrollerar redan 64 procent av rösterna och det finns ingen riktigt stor ägare därefter. Premien skulle förmodligen inte chocka om det skulle bli ett bud.

Vad som blir nästa budkandidat återstår alltså att se, känslan är helt klart att fler kommer att dyka upp under året.

Olja stark sektor

Oljan har börjat trenda uppåt efter en lång tid av fallande priser. Oljebolagen har givetvis hakat på och sektors-indexet ‘SIX Olja och gas’ är upp ca 20 procent sedan årsskiftet.
Här nedan är bolagen som ingår i indexet och hur kursen har utvecklats sedan årsskiftet:

Aktie YTD %
Lundin Petroleum 22%
EnQuest PLC 15%
BlackPearl 12%
Tethys Oil 11%
Africa Oil -12%

Bioteknik på uppgång

Precis som oljan är sektors-indexet ‘SIX Bioteknik’ upp ca 20 procent sedan årsskiftet. Det är skarpa kontraster mot OMXS30 som i skrivande stund är ner 3 procent under 2018.
Här är bolagen som ingår i indexet:

Aktie YTD %
Wilson Therapeutics 126%
Active Biotech 106%
Oasmia Pharmaceutical 67%
Probi 45%
Swedish Orphan Biovitrum 40%
BioGaia 33%
Alligator Bioscience 7%
Vitrolife 2%
Oncopeptides  1%
Karo Pharma 0%
Recipharm  0%
Hansa Medical -7%
BioInvent International -7%
Immunicum  -8%
BioArctic  -10%
Xvivo Perfusion -11%
Camurus -16%
NeuroVive Pharmaceutical -18%
Medivir -18%

Vad tror du om uppköpstrenden, håller den i sig? Något bolag som du tror kan bli ett uppköpscase framöver? Dela gärna i kommentarsfältet nedan om du har något spännande bolag.

/Alexander Gustafsson 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer