Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Veckans topp 3 – Aktier att hålla koll på

Sparbarometen pekar på att aktiesparandet ökar, men banksparandet ökar mer. Dessutom stiger skatten på ISK/KF konto med 19% och aktierna som kan få lite mer action under fredagen 1a decemeber. Detta är veckans topp 3!

Sparbarometern, hur svenskarna sparar

Förändringar under Q3:

  • Bostadsrättsandelar: +58mdsek, totalt 2 622 mdsek
  • Banksparande: +38mdsek, totalt 1 770 mdsek
  • Fondsparande: +41mdsek, totalt 1 169 mdsek
  • Svenska börsaktier: +7mdsek, totalt 787 mdsek

Totalt under Q3 så var det finansiella sparandet för hushållet negativt med 4,3 miljarder. Det innebär att lånen har ökat mer än nysparandet i olika tillgångar.
I cirkeldiagrammet ovan så ser vi ställningsvärden för olika finansiella tillgångar som svenskarna innehar. Bland dessa fyra så är bostadsrättsandelar störst med ett värde för Q3 på 2 622 miljarder kronor. Det är en ökning med 58 miljarder sedan förra kvartalet.

Det som både förvånar och bekymra mig lite är den stora tillgångsmassan svenskarna har på sina bankkonton. Varför hålla 1 770 miljarder kronor på bankkonto när detta ger 0% i ränta och där vi dessutom har kring 2% inflation. Det är ju ett sparande som i dagsläget ger en negativ reell utväxling!
Mer in i fond och aktiesparande om man kan avvara pengarna på lite längre sikt är ett mer rimligt sparande.

Direktägandet i svenska börsbolag är den minsta posten på ca 787 miljarder för Q3.

Skatten stiger på ISK/KF

Nu är skatten för 2018 spikad vad gäller investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Den föreslagna skattehöjningen som regeringen lade fram tidigare i höst har nu klubbats och dessutom är statslåneräntan per sista november satt vilket ger oss ett svar på vår skatt för 2018. Slutligen landar skatten på 0,447% av kontovärdet, det är en ökning med 19% från föregående år. Nu är det å andra sidan så små siffror vi talar om så en ökning med 19% säger väl kanske inte så mycket trots allt.

Skatten beräknas numera som +1 procentenhet på statslåneräntan per den sista november året innan. Tidigare var skatteberäkningen på + 0,75 procentenhet, men höjningen på 0,25 procentenheter som regeringen tog fram är nu klubbad och färdig. Skulle statslåneräntan någonsin falla under 0,25% så finns det en botten som säger att beräkningen aldrig kan bli lägre än 1,25%.
Detta är skattesatsen, sen för ISK så plussar man ihop kontovärdet för varje kvartalsskifte + alla insättningar under året. Denna siffra delar man på fyra, vilket i princip ger genomsnittsvärdet på ditt konto. Detta genomsnittsvärde gånger skattesatsen på 0,447% blir summan att betala skatt.
Fördelen med både ISK och KF är ju att denna beräkning görs automatiskt åt dig och du behöver inte deklarera något!

Trots denna ökning av skatten så är både KF och ISK de mest fördelaktiga kontona att spara i aktier och fonder. Skulle du veta med dig att din förväntade avkastning landar på under ca 1,5% under nästa år så är faktiskt en vanlig aktie- och fonddepå att föredra. Men ofta har vi ambitionen att få en högre avkastning än så vilket gör att ISK/KF lönar sig.

Här är de historiska skattesatserna sedan ISK startades 2012:

År Skatt Statslåneränta
2018 0,447% 0,49
2017 0,375% 0,27
2016 0,420% 0,65
2015 0,270% 0,9
2014 0,627% 2,09
2013 0,447% 1,49
2012 0,495% 1,65

Indexförändringar hos Nasdaq

Många av de aktieindex som används uppdateras halvårsvis. Stockholm benchmark index OMXSB används som jämförelsemått och indexfonderna Nordnet Superfonden Sverige och XACT OMXSB följer passivt detta index. När det blir förändringar i index kan det därmed påverka kursutvecklingen för de aktier som berörs. Dels är det passiva indexfonder likt dessa som nu kommer köpa aktier, men även ett gäng förvaltare i andra fonder, stiftelser m.m. kan ha styrningar i sina mandat från vilka index eller listor som de får placera i.

Det är från fredag 1a december som förändringarna börjar gälla. Så dessa aktier kan vara bara att hålla lite extra koll på under fredagen.

Företag In YTD%* Lista
Ahlsell -1% Large cap
Biotage 68% Mid cap
Cellavision 65% Small cap
Catena Media -2% Mid cap
Evolution Gaming 120% Large cap
Karo Pharma 45% Mid cap
Klövern 17% Large cap
Medicover -2% Mid cap
SAS 81% Mid cap
Företag Ut YTD%* Lista
Ambea -9% Mid cap
D Carnegie & Co 5% Mid cap
Mekonomen -17% Mid cap
Saab 21% Large cap
Skistar 13% Mid cap

*Year to date, avkastning sedan årsskiftet.

Några av dessa bolag i din portfölj? Hur stor vikt lägger du vid indexuppdateringar? 

/Alexander

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
10 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-11-27 08:40

Definiera gärna YTD (%)! Möjligen en självklarhet för alla men jag är väl nyvaken och seg i tanken….

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-11-27 08:41

Oj sorry.
Betyder “Year to date” Alltså avkastning sedan årsskiftet.
Borde jag helt klart förtydliga

Anonym
Anonym
2017-11-27 19:48

intressant. särskilt rörande vad som sker på fredag : stockholm benchmark index ( OMXSBGI ), vilka bolag som kommer in. där lärde jag mig nåt nytt. tackar.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-11-27 21:06

Kul o höra!
Ja, vi får se på fredag och framöver om det rör sig lite extra i dessa aktierna.

Anonym
Anonym
2017-11-28 00:03

“Det som både förvånar och bekymra mig lite är den stora tillgångsmassan svenskarna har på sina bankkonton.” Det är intressant, men att lägga en värdering i det kan visa sig förhastat. Nordnet tjänar alltid på handeln, men vem lovar att börsen inte kraschar? Hur mycket har du själv i likvid? 4.5 mdr var i papper och 1.8 mdr på konto enligt vad jag räknade. Är det så tokigt? Finns det statistik hur bankmedel fördelas per person i förhållande till andra tillgångar? Är det de som redan sparar i andra former som också har råd att smörja bankerna? Eller de som… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-11-28 09:58

Bra feedback! Bara för säkerhet skull så ta inte det jag skriver på bloggen som rådgivning, utan det är enbart tankar och resonemang jag delar. Min poäng var snarare att nu, kanske mer än någonsin, så är det värt att reflektera över varför man har pengarna på bankkonto. Räntan är obefintligt och inflation existerar, så i reella termer går man back. Bara man är medveten om det så ser jag inga problem med banksparande. Börsen kan mkt väl krascha, ska du spara på kort sikt så väljer jag hellre backa 2% (inflationen) än den nersida som kan finnas på börsen.… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-12-05 15:23

Hur kan du smörja bankerna när de betalar negativ rånta på inlåning hos RB, vilket vi “småsparare” ännu ej behöver göra…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-12-07 10:21

Hänger inte med hundra på hur du menar med smörjer?
Ja om vi skulle behöva betala ränta på konton så är det ännu större vikt att ifrågasätta. Men indirekt “betalar” vi ränta då inflationen äter upp pengarna på sparkontot.

Anonym
Anonym
2017-11-30 23:07

En fråga som jag skulle vilja att ni tog upp !! Kanske i sparpodden? Mina vänner har ändrat sin inköpskurs på en aktie från 10kr till 1 kr i sin depå. Och det sjuka är att ändringen följer med till Shareville, Således kan ju alla på sharevill “manipulera” upp sin utveckling/rating. Borde ni inte sätta stopp för detta?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-12-01 09:51

Hej,
Det stämmer att man kan ändra sitt GAV på nordnet.se. Så syns det också på Shareville.
Dock spelar det ju ingen roll, det är bara spel för gallerierna. Din graf kommer inte att påverkas, så du får inte fler stjärnor eller så på Shareville.