Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – Aktier – populärare än någonsin

Nu är rapportsäsongen över, och dags att kolla temperaturen på börsen. Det var definitivt en tung rapportperiod och slaktade aktiekurser på många av våra storbolag. Men det är historia, hur är läget på börsen i det lite större perspektivet? Det ska vi kolla på i detta inlägg!

(Källa; Google Trends, för svenskar som sökt på ordet “aktie”)

Aktier – populärare än någonsin

Det går inte blunda för att vi fått se en otroligt fin börsutveckling senaste åren och detta föder ett ökat intresse bland befolkningen i sverige. Antalet sökningar av svenskarna på ordet “Aktie” är uppe på sitt absolut högsta under 2017, vilket kan vara en indikator på att börsen är populäraren än någonsin. Samtidigt har vi fått sen en lätt dämpning av sök-intresset under det första halvåret – kanske ett resultat av lite “lugnare” börshändelser, börsnoteringar och allmänt antal aktier som blir kursraketer – eller är det en indikation om försvagad börs?

Senaste trenden negativ

Kollar man på den klassiska indikatorn glidande medelvärde (MA) för OMXS30 samt det bredare indexet OMXSPI så ser det lite dystrare ut. Medelvärdet blir som en utsmetning av kursen och ger en indikator om vart trenden pekar. Efter den tunga rapportperiod som Q2an var så har vi nu sett ett trendbrott i OMXS30 och indikatorn pekar på fortsatt nedgång. Indexet gjorde i fredags en trendbrytning och gick ner genom sitt medelvärde, i detta fall ställ till vanliga parametern 200 dagar bakåt. Senaste brottet genom sitt medelvärde gjordes för ca 1år sedan strax efter BREXIT och var en väldigt fin tajming med bra kursutveckling fram tills idag.
Ingen indikator står sig stark i sin ensamhet och detta är inte på något sätt en säkerhet om kursfall, den har gjort såkallade “falska brytningar” genom medelvärdet tidigare.

Det är visserligen en negativ signal och bör åtminstone göra att man är lite mer alert och selektiv om man vill göra mer kortsiktiga affärer.
Kollar vi istället på det lite bredare indexet OMXSPI som följer hela stockholmsbörsen så behöver vi inte nere på lika negativa nivåer men man börjar närma sig sitt 200 dagars medelvärde.

Veckan som kommer

Lugnare tempo vad gäller händelser att se fram emot. Kommer att dyka upp en hel del BNP och industiproduktionssiffror från de större ekonomierna. Sveriges BNP var stark såg vi förra veckan och gav ett skutt i svenska kronan som följd. Nu får vi se hur läget är med övriga länderna.
Några preferensaktier skiftar ut lite kvartalsvis utdelning, de aktier som handlas exklusive på torsdag är; SAS, Oscar Properties, Akelius och Volati.

Annars så kommer veckan förmodligen att handla om att smälta rapporterna och börja fokusera framåt. Kollar man såhär i efterhand så är det överlag inga dåliga rapporter och många bolag går bra, riktigt bra en del till och med. Problemet har legat i att marknaden haft en väldigt hög förväntan sedan Q1 kom in så starkt, nu kanske det är läge och nyktra till och börja sätta lite rimliga mål framöver.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-07-31 09:24

Topp 3?

Anonym
Anonym
2017-08-03 15:46

kjell

Anonym
Anonym
2017-08-07 17:52

ABCDEFG518