Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – Affärsmöjligheter i sikte

Tung rapportvecka och dyster kursutveckling lämnar vi bakom oss. Nya affärsmöjligheter kan dyka upp när priserna faller, ytterligare rapporter & FED besked är veckans topp 3.

Förra veckan i en graf


(OMXS30 ner 4,07%, OMXSPI ner 3,25%)

Det var mest röda siffror som svar efter veckans rapporter, framförallt en del verkstad och industri som lämnar mer att önska efter rapporterna. Å andra sidan har vi haft en väldigt stark marknad fram tills detta, vilket givetvis vrider upp förväntan en hel del. Nu när kurserna börjar komma neråt så får vi helt okej värderingar.

Bankerna gjorde dock bra ifrån sig, “Tre av fyra banker slog förväntningarna” skriver Finwire. Det är fortsatt goda år på bolåneaffären för bankerna, den är uppe i rekordhöga nivåer någonsin att döma från Finansinspektionens kartläggning över bankernas marginal på bolån. 1,72 procentenheter var siffran för första kvartalet iår.

Rapporter under kommande vecka

Det är fortfarande några bolag som ska delge rapporter under veckan som kommer, men något lugnare jämfört med veckan vi lämnar bakom oss.
Några bolag att hålla spaning på är Intrum Justitia, Indutrade, Tobii tisdag.
Kindred, Stora Enso och Lundin Mining på onsdag.
Nokia, Astra Zeneca, Attendo, Loomis, Bilia och Hexagon på torsdag.
Mekonomen, Swedol och Securitas levererar på fredag. Detta är ett axplock, så visst finns det ett gäng rapporter att följa även under denna vecka vi har framför oss.

Trots att vi fick se en ganska så betungande börs förra veckan så är volatilitetsindexet på svenska börsen fortsatt låg. Sommaren är förvisso en lågintensiv period för många på börsen, men om vi nu får lite mer rörelse på börsen så kan det dyka upp en hel del bra affärstillfällen.
När nu priserna blivit lägre som en konsekvens efter förra veckan så finns det bolag som börjar handlas till ganska attraktiva multiplar. Långsiktiga förväntningarna från analytikerna är fortsatt ganska positiva så klart att det finns hopp – får bli i kommande veckans topp 3 där vi kollar på lite mer enskilda bolag och längre förväntan.

Fed räntebesked

På onsdag kväll vid 20.00 svensk tid så lämnar amerikanska centralbanken FED räntebesked. I juni så höjde man ränteintervallet till 1% – 1,25%, vilket var en höjning med 0,25 procentenheter. Förväntan är att man lämnar räntan oförändrad i juli. Ska bli intressant att följa upp förra månadens plan för FED att minska balansräkningen efter flera år av kvantitativa lättnader.
Ännu mer intressant är hur räntan drar ifrån mot vår svenska reporänta som fortsatt ligger på negativ. På tal om att banta balansräkningen så kommer det nog vara ett återkommande tema för de flesta västerländska centralbanker framöver.
Det kommer vara ett stort antal miljarder dollar, kronor, euro m.m. som ska dras tillbaka från marknaden – då får vi innerligt hoppas ekonomin orkar dra uppåt på egen hand.
FED chefen Yellen´s mandatperiod löper ut i januari och högst troligt får vi se en ersättare om Trump får som han vill. Detta kan givetvis röra om lite grytan och en ny agenda lär säkerligen fastställas, om den är expansiv eller åtstramande får vi se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer