Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – 500 procent upp sedan årsskiftet

Börserna går starkt nu och det är inte bara Sverige. Världsindexet samt större marknaderna pekar på plus från årsskiftet och i många fall tvåsiffrigt. Bitcoin och guld är starka men det finns tillgångsslag där farten börjat avta – mer om detta i veckans topp 3.

Först ut rapporter

Nu börjar det äntligen, så som vi har längtat och revanschlusten är stor. Nu drar rapportsäsong Q3 för 2017 igång på fullaste allvar. Sommaren bjöd på många starka Q2 siffror men det räckte tyvärr inte hela vägen fram och börsen föll. Med ny fart efter rekordstark september månad så är åter lite högre ribba som ska motiveras med starka vinster och tillväxt.

Det viktigaste som jag vill se är att vi får bibehållen trend i fundamentan, nu vill vi se att den starka trend som varit under Q1 och Q2 håller i sig. Haken är dock att Q3 innehåller mycket sommarmånader, detta kan i många fall göra det till svagaste kvartalet.
Storbolag som Intrum, Atlas Copco, Volvo och Husqvarna är några av alla de som visar upp siffror under veckan.

I bilden ovan ser du hela listan för Stockholmsbörsen samt vilka tider som de publiceras under kommande vecka.

Starka börsvindar

Kolla vi på globala indexet MSCI World så är det upp 12% från årsskiftet. Indexet består av de ca 1600 största bolagen i världen. Ungefär 50% är USA, följt av 15% Europa.
En intressant notering är att största sektorn i hela index portföljen är finansbolag och banker, denna sektor utgör 18% av indexet. Näst största sektor är information och teknikbolag på 15%.
Nu är det ca 10 år sedan vår senaste stora finanskris började blomma kring slutet 2007, det var just finanssektoren i USA som fick globala ekonomin i svajning. Det återhämtning som skett fram tills idag har varit stark. Att det åter är en stor del av vår ekonomi är naturlig, finanssektorn blir en form av smörjmedel i ekonomin.

Att Informationsteknologi sen är näst största pekar än en gång på att våra storbolag idag inte längre tillhör klassiska verkstad och industri enligt 1900-tals modell. Dagens jättar heter Apple, Amazon och Google för att nämna några.

Starka vindar på världsbörserna och riktigt kul o se att Norden är bland de starkaste i Europa. Norge ligger på starka 17% från årsskiftet, tätt följt av Danmark på 16%. Även Lissabon och Milan börserna ligger kring 16% från årsskiftet.

Raketen bitcoin

I veckan så tog Bitcoin klivet över 5 500 dollar, detta summerar en uppgång på 500% sedan årsskiftet. Fundamenta eller spekulation, ja det är svårt att säg när det kommer till denna kraftigt omdebatterade kryptovaluta. Det är tredje kraftiga vågen av uppgång som den befinner sig i just nu, det kan i sig vara lite intressant att följa.

Även guld har gått starkt och spot priset ligger på ca 13% upp från årsskiftet. Guld som ofta varit en lågt korrelerad tillgång mot börsen och har historiskt agerat en värdebevarare för investerare när börsen faller. Nu stiger både guld och börsen vilket tillhör en ovanlighet.
Om bitcoin sen kan ta över facklan och agera en trygg hamn när globala ekonomin svajar är inte lätt att sia om just nu. Med denna krafta spekulationsvåg som följs av bitcoin är det svårt att kalla det för “safe heaven” – i alla fall just nu.

Molnigare på bostadsmarknaden

Samtidigt som börs-september var urstark så var bostads-september kylig. Svenska bostadspriser (HOX SWE) föll med -1,5%, starkast var fallet på bostadsrätter i Stockholm som föll -2,2% och ligger nu på ca -0,9% senaste kvartalet. Att kalla det för kraftiga prisfall vore en dramatisk överdrivelse redan nu. Väl värt att hålla koll på framöver då den kraftiga prisökning som -15 och -16 medförde ser ut att ha ha avmattats en hel del.

Spelbolagsutvecklaren Cherry tar klivet upp från aktietorget till stockholmsbörsens Mid Cap lista på onsdag. Bolaget steg ca 8% förra veckan när beskedet kom. Fler förvaltare och investerare som bara kollar på stockholmsbörsen har nu även detta bolag på sin radar, ska bli spännande att följa fortsatta utvecklingen.

Veckan i stort kommer handla om rapporter och åter några rapporter. Men däremellan kommer det in lite arbetslöshetssiffror för september från SCB, kan vara intressant att snappa upp, arbetslösheten är nere på lägsta nivåer sedan förra finanskrisen, givetvis vill vi se att dessa förblir låga ett tag till för att ge styrka åt ekonomin.

Detta var veckans topp 3, rapportera företagen i din portfölj denna vecka eller får du vänta? Dela gärna vad du kollar på i kommentarerna nedan.

/Alexander

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-10-16 22:08

Vad betyder “överdrivelse”