Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 3 – “1000 procent avkastning”

Vi har fått ett maktskifte i veckan, ny chef väntas för amerikanska centralbanken FED. Raketen bitcoin fortsätter att rusa och vi är inne i sjunde månaden av högkonjunktur. Här har du veckans topp 3!

Ännu kan vi inte räkna bort rapporter för veckan som kommer. Ett helt gäng Q3 ska ut och här ovan ser du hela listan för Stockholmsbörsen. Stor del av bank och verkstad har redan levererat och den övergripande känslan är att ekonomin fortsätter att tuffa på i högt tempo.

Raken som snart är Tenbagger

Bitcoin fortsätter att stiga och i viss mån förvåna. Tänk i somras när vi fick se först 2 000 nivån i maj för att sedan mötas av 3 000 i augusti. Nu flög det genom 7 000 och fortsätter sig närmare 8 000 dollar. På ett års sikt har kryptovalutan stigit nästan 1 000%. Legendariske investeraren Peter Lynch skulle kalla detta för en Tenbagger, något som 10 dubblat sig. Huruvida Lynch själv skulle investera i denna nya valuta låter jag vara osagt.

Vid detta laget finns det inte mycket att säga om bitcoin mer än att intresset är högt. Eller kanske är detta ett stort kvitto på att misstron mot centralbank politiken som förts senaste åren. Kryptovalutan grundades trots allt i svallvågen av finanskrisen. Denna story lär vi få fortsätta följa framöver.

Symbol YTD +/-% Symbol YTD +/-%
ENRO PREF 45% HANC PREF A -13%
FNMA PREF 38% OP PREF -13%
ZETA PREF 22% ALM PREF -10%
VOLO PREF 17% OP PREFB -6%
HEMF PREF 14% TOBIN PREF -6%
PEGRO PREF 13% PRIME PREF B -2%
SAGA PREF 13%
HEIM PREF 13%  Nya för iår  noteringsdatum
K2A PREF 9% KV77 PREF -13% April
SDIP PREF 9% QUART PREF 0% Juli
AKEL PREF 9% SBB PREF 0% Okt
CORE PREF 8%
FPAR PREF 8%
KLOV PREF 6%
FOOT PREF 5%
AGORA PREF 5%
VICP PREF 4%
AMAST PREF 3%
SAS PREF 3%
GPG PREF 2%
HOGK PREF A 1%

Preffarna under året

Det har skakat kring bostadsmarknaden senaste veckorna. Prisutvecklingen på bostadsmarknaden ser ut att mattas av och september var en kraftigt negativ månad. Den 14e november får vi se oktobers siffror, då får vi se om trenden fortsätter eller ej. En del bostadsutvecklare är nere -50% sedan årsskiftet dessutom.

Men preffarna då? Noterade preferensaktier på Stockholmsbörsen ser du ovan. Majoriteten har exponering mot fastigheter. De på negativa listan är alla fastighetsbolag eller med exponering mot sektorn.
Det är ännu ingen kris i sikte här, några som är ner tvåsiffrigt förvisso men det är ingen större panik. Om aktiemarknaden börjar tappa förtroendet på att preffarna kommer återköpas så har vi dock mer problem i sikte. Det är ännu något till några år innan datum för inlösen är mer aktuellt.
De glada åren för preferensaktier kan snart vara över, med tanke på det låga ränteläget och nu har USA och UK börjat höja så är det mer en tidsfråga innan ECB och Riksbanken följer efter.

Preffarna får vi se till att hålla lite mer koll på framöver.

7 månader av stark konjunktur

Konjunkturbarometern för oktober är publicerad och ännu en månad med värde över 110. Detta är att betrakta som en stark konjunktur. Kollar vi historiskt så har vi ofta haft 11-12 månader i rad av barometervärde på över 110. Det går givetvis inte säga att vi därför skulle ha ca 4-5 månader kvar av glada dagar innan det vänder. Historian kan bara ge oss en indikator.
Det var under åren -10 & -11 som vi senast såg värden över 110. Dessförinnan åren -06 & -07, samt -99 & -00 som det var en stark konjunktur.
Aktiemarknaden kan som bekant svänga snabbt och när så sker bör man vara beredd på att se över portföljen. Men så länge marknaden trendar positivt ska vi givetvis rida på den vågen.

Ny chef nominerad

Amerikanska presidenten har nu nominerat en ny chef för centralbanken FED. Namnet är Jerome Powell och det är något vi bör lägga på minnet. Detta är ännu en nominering och förhoppningen är att han påbörjar arbetet i februari 2018 om politikerna accepterar honom.

De senaste åren har centralbank cheferna haft enorm påverkan på ekonomin och vår plånbok. Räntan har pekat nästan konstant neråt sedan 80-talet och nu ställer man sig frågandes om trenden är bruten och räntorna kommer börja stiga. Tanken är givetvis att ekonomin och löneutvecklingen ska vara minst lika stigande så effekten av höjda räntor dämpas.
Samtidigt har vi sett en del länder, Sverige är som bekant en av dessa, som haft negativ ränta under några år. Så att tro att botten ligger vid 0 är naivt och det är ännu ingen säkerhet på att en trend med stigande räntor påbörjas. Men när den påbörjas så kommer vår syn på kredit och lån att förändras högst troligt. Dyrare räntor slår hårt på en kraftigt belånad världsekonomi.

Detta mina vänner var veckans topp 3. Några tankar i mitt huvud inför veckan som kommer. Önskar en god avkastning och så hörs vi nästa vecka som vanligt. 
Dela gärna en tanke här nedan i kommentarsfältet vad du tycker om veckans topp 3 eller vad du vill se mer av framöver.

/Alexander

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer