Hoppa till huvudinnehållet

Veckans kursdubblare

Botnia Exploration

I vanlig ordning har det varit stora rörelser på smålistorna. Den här veckan stack exempelvis guldprospekteringsbolaget Botnia Exploration ut. Aktien gick otroligt starkt under onsdagen efter att man uppdaterat marknaden om sin guldfyndighet Fäbodtjärn.

Botnia Exploration har varit noterade på Aktietorget sedan i december 2009. Trots årets mycket stark utveckling i år på över 200 procent så har aktien faktiskt inte varit någon succé sedan starten. Aktien är ned 42 procent sedan det ringdes i börsklockan 2009. Toppen träffades 2010.

Vad är det då som inträffat under veckan?

Prospekteringsbolaget har under sommaren genomfört en planerad dikesgrävning i guldfyndigheten Fäbodtjärn i Vindelgransele i Västerbotten. Arbetet var en fortsättning på tidigare provborrningar som företaget gjort och analysresultaten bekräftar nu att guldhalterna går ända upp till ytan. Proverna som företaget tagit visade höga guldhalter och det bästa resultatet var 25,4 gram per ton. Det gör att fyndigheten är bland de guldrikaste i Sverige och det var också det som fick aktien att dra kraftigt på börsen.

Det är emellertid inte klart för gruvbrytning. Även om Botnia har hittat guld så är det flera steg som måste tas innan man kommer att få ta upp guldet ur marken. För att få ta upp malm ur marken behöver man först en bearbetningskoncession, en process som Botnia är mitt uppe i. Vd Bengt Ljung hoppas att man skall få ett positivt besked inom kort från Bergsstaten. Det räcker dock inte bara med en bearbetningskoncession. Efter beskedet kommer Botnia att lämna in en gemensam tillståndsansökan för fyndigheterna Vargbäcken och Fäbodtjärn till Mark- och miljödomstolen. Om den får tummen upp kan guldprospekteringsbolaget börja med att plocka upp guldet ur marken.

Bengt Ljung, VD

”Det har varit semestertider även på Bergsstaten. Vi räknar med att få får bearbetningskoncessionen snart. Det känner vi oss väldigt trygga med. Därefter kommer vi att lägga ned mycket arbete på vår ansökan till Mark- och miljödomstolen som vi räknar med att vi skickar in innan årsskiftet. Ansökningen gäller för såväl Fäbodtjärn som Vargbäcken och kommer att ansökas under namnet Vindelgranselegruvan. Hur lång tid det tar där är väldigt svårt att sia om, men vi räknar med att det kommer att ta cirka ett år och förhoppningsvis kortare tid. Därefter kan vi vara igång”, säger Bengt Ljung.

Botnia-chefen menar att det tidigast kan vara tal om en start under vintern 2017-2018. Fäbodtjärn kommer att vara att en underjordsgruva och företaget siktar på att driva det så miljövänligt det bara går. Vargbäcken kommer att starta som ett mindre dagbrott. All mark och skogsavröjning redan klart efter den tidigare provbrytningen 2012

”Det här handlar inte om någon stor jättegruva som i Kiruna. Det är en liten gruva och vi kommer att göra så liten inverkan på miljön som det bara går”, säger han.

Långsiktigt är planen att företaget efter att man dragit igång Fäbodtjärn och Vargbäcken också skall lägga till fler fyndigheter i närområdet där man också funnit guld. Det handlar om mindre satellitenheter. Det arbetet börjar dock på allvar först när den första gruvan är igång, uppger Ljung som betonar att vägar och annat redan är på plats.

Det finns idag inte något guldbolag som är noterat i Sverige som kan stå som referens för vad det är Botnia Exploration vill skapa. Bengt Ljung själv lyfter fram att bolaget kan bli en kopia av zink- och blygruvan Lovisagruvan, som är noterat på Aktietorget, fast inom guld. Guldprisets utveckling är helt klart en viktig faktor avslutar Bengt Ljung.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer