Hoppa till huvudinnehållet

Vaska fram guldkornen bland IT-bolagen!

Jag har alltid gillat IT-bolag och därmed även deras aktier, vet inte om det beror på att jag har en bakgrund som IT-konsult eller att helt enkelt för att de är bolag som är relativt förskonade från omvärldens turbulens och valutapåverkan samt att efterfrågan inom IT bara ökar och ökar. Det finns idag knappt någon bransch som inte behöver IT-stöd.

Upprinnelsen till detta inlägg är att jag i helgen fick en fråga från en vän om vilket IT-konsultbolag hon och hennes vänner skulle investera i. De har en aktieklubb ihop och det hade kommit på hennes lott att plocka fram en IT-konsultaktie. Själv har jag sen tidigare Softronic och KnowIT i min portfölj på Nordnet, men det betyder ju inte att de är det bästa man kan välja just idag.

Fundamental screening

I vanlig ordning så använder jag Börsdata för att förenkla urvalsprocessen. Utöver det har jag gått in på varje bolags hemsida och tittat närmare på deras affärsidé och erbjudande, allt för att kunna jämföra äpplen med äpplen och päron med päron. Inledningsvis sorterade jag ut alla bolag inom branschen “Informationsteknik” och sektorn “IT-tjänster”. Jag kompletterade med eWork som är ett bemanningsbolag inom IT. Fjorton kandidater blev det. Antingen kan man göra som Kavastu och fokusera på trenden för att sen titta på fundamenta. Alternativ två är att först titta på fundamenta och sen när man fått en short list titta hur de trendar. Personligen använder jag mig av en mix.

Fundamentalt så söker jag, enkelt uttryckt, bolag som ökar omsättning och vinst, har ett hälsosamt kassaflöde och delar ut pengar. Nedanstående är ett urval av de parametrar jag kikar på.

Kikar vi brett så är det Softronic, Novotek och KnowIt som sticker ut med stark omsättningstillväxt, vinsttillväxt och margin

Teknisk screening

När det gäller teknisk analys så förlitar jag mig i mångt och mycket på Aktiespararnas program Hitta Kursvinnare även om jag också kikar hos Börsdata. Tittar vi på utvecklingen relativt OMXS30 så har majoriteten av bolagen haft fin kursutveckling de senaste åren. Vem kan säga nej till mer än 20% utveckling/år? Nu är det enklare att förstå varför Tech-fonderna har gått så bra senaste åren.

Väljer vi att kika på hur kursen står i förhållande till årsmedelvärdet (MA) så ser det också ganska bra ut. Det är bara Empir Group, eWork och ProAct IT som står lägre. Även på en månads sikt är det bara tre bolag som ligger under snittet.

 

“The trend is your friend”

Jag gillar grafer, tittar man på dem blir det så tydligt hur trenden ligger. Den långsiktiga trenden måste vara positiv för att jag ska tänka mig att köpa. Hellre en aktie som stretar uppåt lite varje år än en som åker berg och dalbana upp och ner.

Sammanfattning

Både Softronic och KnowIT hamnar i topp både vad det gäller finansiellt resultat och trend så vill man ha IT-konsulter i portföljen rekommenderar jag att man kikar närmare på dem. Utöver dem så finns det som synes många trevliga kandidater.

Välj den/de du tycker passar din portfölj bäst!

/Monica

Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer