Hoppa till huvudinnehållet

Dags att gå på pengajakt! Vart tar alla pengar vägen?

Hur skulle det kännas om du hade större marginaler i din ekonomi? Att vara trygg i förvissningen om att pengarna räcker till det som behövs och att du även kan hantera oförutsedda utgifter. Att varje månad ha som rutin att sätta av pengar till framtida mål. Är det något du vill, så behöver du skapa en ekonomi som möjliggör det. Vet du hur du spenderar dina pengar eller har de en tendens att försvinna lika snabbt som de kommer in på kontot?

Svajar du det minsta på svaret så tycker jag att du ska kavla upp ärmarna, leta upp lönespecar och kontodrag och göra en djupdykning i din ekonomi. Mitt tips är att du spårar alla kostnader du haft, inte bara under de senaste månaderna utan under det senaste året. Ett helt år, det kommer att ta evigheter kanske du tänker. Mitt svar är ”Ja det blir bäst med minst ett år, för då får du fram ett genomsnitt av årets kostnader. Då hittar du även kostnader som bara betalas en gång per år eller säsongsbetonade kostnader (tex hemförsäkring, julklappar eller semester)”. Vill du kunna öka ditt sparande eller få pengarna att räcka till annat än det gör i dag behöver du ha koll på hur du spenderar dem idag. Följ pengarna och se vart de tar vägen.

Ta hjälp

Det finns en uppsjö av appar, excel-ark och webbsidor som underlättar detta arbete. Själv använder jag Smartbudget  som är gratis. Det går att importera transaktioner från bankkonton och kreditkort och tagga dem inom olika kategorier. Supersmidigt! Känner du dig inte bekväm med att registrera dina uppgifter i en app eller på nätet? Inga problem, du hittar en excel-fil längst ner i detta inlägg som du kan använda istället.  Använder du kontanter så kan det blir lite svårt att i efterhand uppskatta vart de har tagit vägen, men då får du höfta till.  Jag orkar inte bokföra kontantköp manuellt, så därför undviker jag kontanter. Jag handlar alltid med kort om det går.

Analysera

När jag analyserar mina kostnader under 2016 så konstaterar jag att procenten för kläder och inredning har minskat, men att mat och fritid fortfarande är stora utgiftsposter. Min sparkvot ökade från 24% till 36%, trots lägre inkomst under 2016. Det finns helt klart möjlighet att förbättra resultatet. Jag följer upp mina intäkter och kostnader varje månad så jag ser hur trenden är. “Om du gör som du alltid har gjort kommer du få samma resultat du alltid har fått” – det är passande även när det gäller våra vanor och rutiner. Om jag fortsätter att handla kläder, inredning och mat för stora belopp så kan jag heller inte förvänta mig att det ska bli så mycket pengar över till mina investeringar. Väljer jag istället att prioritera att sätta av pengar till mina investeringar och sen fördela det som blir kvar på mina kostnader så kommer mina grafer att se annorlunda ut och jag kommer att få betydligt större bas för mina investeringar.

 

Studera dina egna siffror. Din ekonomiska historia är väl värd att ta erfarenhet av, men de är bara feedback på hur du har spenderat dina pengar. Den säger inget om hur du kommer att ha det i framtiden. Fundera över vilka utgifter som har gett dig glädje och energi? Vad vill du ha mer av och vad kan du utan saknad minska på? Vill du ha stora ändringar så kommer det troligtvis bli lite tuffare att genomföra det, men det är bara du som kan bedöma om det är värt det. Livet är till för att levas, så välj en rimlig nivå! Är du ung så har du dessutom många år på dig att öka ditt sparande.

Riktlinjer

En vanlig rekommendation när det gäller sparande är att sätta av 10% av sin nettolön direkt när den kommer in på kontot. Beroende på ens övriga situation så kan det vara en på tok för hög siffra, eller kanske helt rimligt.

När det gäller boendekostnader så låg snittkostnaden för boende år 2015 på 20,8% enligt SCB.

Det kan vara svårt att bedöma vad som är rimliga siffror och då kan Konsumentverkets broschyr vara till god hjälp. Den är lättläst och innehåller jämförelsesiffror.

Här är filen du kan använda för att registrera dina kostnader och intäkter. Min ekonomi

Stort lycka till med din pengajakt!

/Monica

PS: Jag skrev en krönika hos Feminvest som var lite på samma tema. Krönikan hittar du här: “Koll på pengarna”

Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-09-03 23:01

Bra skrivet Monica! Jag kan verkligen rekommendera detta! Har själv fört “kassabok” i appen Mina utgifter under ett par år för att få bättre koll på min ekonomi. Från början var det verkligen ögonöppnande att få svart på vitt vad jag lade pengarna på och att utifrån det göra mer medvetna val. Jag kunde snabbt dra ned på kostnaderna inom vissa kategorier (t.ex. lunch ute på restaurang, take away kaffe, inredningmagasin) samtidigt som jag också bestämde mig för att jag accepterade att andra kategorier (t.ex. nöjen, semester, middagar på restaurang) stod för ganska stora delar av min disponibla inkomst för… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-09-04 19:58

Helt klart en ögonöppnare! Tack för tipset om Mina Utgifter den måste jag spana in. Det är så spännande att se hur man med små, små steg kan justera flödena till att bara gå till det man verkligen uppskattar och prioriterar. Jag upplever att mina pengar räcker till så mycket mer nu när jag aktivt väljer bort sånt som inte ger mig någon glädje eller nytta. Nu kan jag låta det jag verkligen gillar få ta större utrymme i min ekonomi. Mäktigt!

Anonym
Anonym
2017-09-06 10:14

Är graferna hämtade från smartbudget? Jag letar en app som kan visa statistik på detta sätt, men smartbudget verkar bara finnas på webben!?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-09-07 11:21

Dessa gjorde jag i Excel, men det finns liknande grafer i Smartbudget.