Undvik börsens nitlotter
De flesta som sparar i aktier har någon gång köpt en skitaktie som bara utvecklas i fel riktning. Frustrationen växer och vi ställer oss frågan hur vi kunde vara så dumma att vi köpte aktien ursprungligen. I detta avsnitt bjuder Jan och jag på en diskussion om de senaste årens värsta förlorare och vad som är deras gemensamma nämnare. Genom att lära sig hur man kan känna igen dessa aktier innan köpbeslutet så kan vi undvika dessa avkastningsmässiga katastrofer. Vi försöker oss på en gissning på ett antal aktier som skulle kunna be de kommande årens största besvikelser.
Skillnader mellan kvinnor & män
Visst finns det stora skillnader mellan män och kvinnor! Ett område där jag tycker att det märks särskilt är inställning till risk. Män tenderar i mina ögon att vara mer riskbenägna, i alla möjliga och omöjliga situationer. Jag ser det inte minst i sparandet. För att få fakta i målet har jag låtit ta fram en undersökning och fått siffror på skillnaderna. Jan och jag tolkar resultaten och resonerar kring kvinnor och mäns favoritaktier.
Utöver riskfyllda aktier och skillnader i kvinnor och mäns sparande så talar vi även om valresultatet, handelsstopp av aktier, fastighetsinvesteringar och de bästa vägarna för att nå drömmen om att bli verkstadsanalytiker. Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.
Agenda
00:00 – 08:41 Intro – valresultat, bidrag & kaos i plånboken.
08:41 – 19:11 Finns det några skillnader i kvinnor och mäns sparande?
19:11 – 51:09 Tunga krascher & företagen som kan gå åt #@¥&Φ den närmaste tiden!
51:09 – 55:45 Vad är det för mening att handelsstoppa en aktie?
55:45 – 57:44 Är det bättre att köpa aktier i ett fastighetsbolag än att investera i en fastighet?
57:44 – 01:03:50 Hur går jag tillväga för att bli verkstadsanalytiker?
Du gör #sparpodden
Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.
Riskfria hälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.
Har precis lyssnat igenom avsnittet med Johan Thorén. Tittade sedan på deras fond som ser helt ok ut. Låg avgift 0,90%. Sen ser jag följande “Om fonden utvecklas bättre än sitt jämförelseindex (OMRX-TBILL) + 1 procentenhet utgår en prestationsavgift på 15 % av överavkastningen.” Indexet speglar vad jag förstått en portfölj av statsskuldväxlar. Är inte detta lite märkligt? Hade inte ett aktieindex varit mer korrekt? I stort sett så när fonden går upp (då i dagsläget TBILL utvecklas lågt) så får jag enbart 85% av denna uppgång? Känns som den låga fondavgiften då är ganska ointressant. Stämmer det att den… Läs mer »
Hej Big,
Vi får se om Johan bemöter din fråga. Frågan har vi tagit upp i senaste #sparpodden och en uppmaning om hur han själv ser på avgiftsuttaget är skickad.
Det kommer säkert ett svar snart!
Prestationsavgiftshälsningar
Günther Mårder
Elekta utvecklar sin internrevision- och compliance funktion
Varför gör man det? Finns det anledning att vara orolig?
Tack för en bra postat!
Hej Våfflan,
Vi tar upp din fråga i #sparpodden 51. Som jag ser det så känner jag ingen större oro för de rykten som nu fluktuerar i media. Men visst, jag har haft fel förr.
Att de meddelar att de förstärker dessa funktioner är med största sannolikhet för att bemöta de spekulationer som redan skadat bolaget (även om ingenting särskilt finns att anmärka på).
Elektahälsningar
Günther Mårder
Hej. Är en trogen lyssnare som lyssnat på varje avsnitt. Det är dock en sak jag saknar. Kan ni inte ta upp skatt på utdelning i utländska bolag. Beskriva lite hur det fungerar och hur man ska göra rent praktiskt. Tack för en riktigt bra podd
Hej Martin,
Vi håller på att förbereda svar till denna fråga. Tyvärr finns det en rad saker som komplicerar svaret och det är viktigt att allt blir rätt.
Generellt kan jag säga att du bäst äger utländska aktier via KF om du vill ha minsta möjliga bekymmer med din utdelning.
Utdelningshälsningar
Günther Mårder
Hej! Jag är ute efter lite tips om vad man kan placera sitt beffertsparande i, eftersom att sparkontonas räntor är obefintliga så letar jag efter ett annat sätt att iaf få några % hyfsat säker ränta. Jag är ganska grön inom aktier och fonder så jag välkomnar goda råd med öppna armar! Tack för en bra podd grabbar, ni har fått upp mitt intresse för min privatekonomi!
Hej VIktor,
Jag säger det till många – men slå ett öga på Spiltan räntefond kort. Ett bra alternativ till sparkontot där du kan placera din buffert.
Men tyvärr är marknadsräntorna så nedpressade att avkastningen nästan blir skrattretande, oavsett vilket lågriskalternativ man än väljer.
Korträntehälsningar
Günther Mårder
Buffertsparande*
Galne Gunther och Jajamänsan Jan! det vore uppskattat om nikörde ett youtubeklipp på att räkna ut riktkursen för en aktie. Jag tror jag har koll på formlen men det stämmer inte när jag ska få den bekräftad genom att räkna på annalytikerna estimat. Jag missar säkert nåt, så ett klipp på youtube vore kanon! Hepp!
Hej Mr P,
Ja, vi ska nog göra ett sådant klipp. Det tar nog ett tag eftersom vi har flera andra inspelningar som ligger före – men tids nog så ska det finnas.
Till dess kan du glädja dig över att vi tar upp din fråga i #sparpodden 51.
Målkurshälsningar
Günther Mårder
Hej Jan och Gunther, Jag ställdes i dagarna för ett verkligt problem. Min partner sedan 3 månader tillbaka har givit mig i uppgift att placera om sparandet. Sparandet har fram tills nu legat i en bunt olika fonder hos SEB med varierande uppgifter. Macquarie Asia New Stars A SEK (ca 13k) SEB Swedish Value Fund (ca 63k) SEB Sverige Indexfond (ca 71k) SEB Strategi Balanserad Lux (ca 140k) Totalt ca 300 000 kr Jag har haft risk-samtal och har haft svårt att definera riskbenägenhet. Men det lutar åt högre riskbenägenhet. Det som finns i horisonten är ev. lägenhet om 4-5… Läs mer »
Hej Hobbyekonomen, Det här är en rolig uppgift att gripa tag i! Din kärestas sammansättning innebär 100% aktiefonder och personligen kanske jag hade valt följande istället: Superfonden Sverige 12% Superfonden Danmark 15% Superfonden Norge 15% Superfonden Finland 8% DBX EFT mot Emerging Markets 15% SPP Global 20% Strand Småbolagsfond 5% Om jag istället utgår ifrån att du vill ha en globalfond, en indexfond mot Sverige och en aktiv förvaltning mot småbolag så skulle du kunna snegla in följande alternativ: Alternativ till Danske Invest Global Index: SPP Aktiefond Global till förvaltningsavgift 0,31% istället. Eftersom båda ska vara globala indexfonder så ska… Läs mer »
Hejsan. Jag funderar på hur det är med 30% regeln. Måste huvudägaren köpa resterande aktier? Eller måste dom bara lägga ett bud och sen om det blir rejectat är det bara köra vidare då som inget hänt? Jag tänker elanders där bennet har 64%, jag tänker hufvudstaden där lundbergs har 44%, även HM där familjen äger ca 40%.
Nu är det ju ramsbury som har 37%, medan lottie tham har 5%, visst räknas det på huvudägare + närstående? Ni får gärna bringa klarhet i detta.
Tack för en, som alltid suverän podd!!
Hej Fundersam,
I #sparpodden 51 som släpps nu på onsdag så tar vi upp din fråga. Då förklarar jag hur budpliktsreglerna funderar.
Hoppas att du blir nöjd med svaret.
Budhälsningar
Günther Mårder
Tjena Grabbar,
Tack för en jävligt vass podd.
Jag har en ganska, vad jag tror för er, trivial fråga. Om ett bolag avlistas. Vad händer med aktierna och ägandet av dessa? Jag har ägt/äger nämligen Au-holding som avlistades för ett år sedan. Bolaget verkar inte ha gått i konkurs vilket innebär att jag fortfarande borde äga aktierna? Kan ni försöka reda ut soppan? Det gjorde inte google denna gången. I alla fall inte tillräckligt tydligt så jag förstår.
Bästa hälsningar,
Nicke
Hej Nicke, Jag kan inte det specifika fallet AU-holding och har inte ägnat någon kraft att eftersöka info. Däremot kan man säga följande: När en aktie avnoteras behåller du ditt ägande men den formella handeln upphör. Du kan däremot göra affärer om du finner någon köpare till dina aktier. Det innebär att du har samma rättigheter som innan avnoteringen. Om bolaget skulle dela ut pengar så får du även utdelningen. Normalt brukar man från Aktiemarknadsnämnden tvinga bolag med en stor ägarspridning att ansluta sig till en marknadsplats för att erbjuda möjligheten att kunna hoppa av. Men som sagt, jag vet… Läs mer »
Hej Günther, Undrar hur du ser på saken när det kommer till att ha utländska aktier med hög direktavkastning i ISK? Du har ju nämnt att du äger tex Fortum, är den placerad i din ISK? Har förstått att det kan finnas vissa problem och begränsningar med när man ska få tillbaka den utländska källskatten på deklarationen. Finnas inte så mycket information om det och när man ringer skatteverket så verkar de knappt själva veta exakt reglerna. Fick informationen från detta blogginlägg som sammanfattar det ganska bra: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/04/varning-for-utlandska-utdelningsaktier.html Tycker du att det är fördelaktigt med utländska aktier i ISK även… Läs mer »
Hej Niklas,
För utländska utdelningsaktier så föredrar jag kapitalförsäkringen. Det är det enklaste sättet att försäkra sig om att man får tillbaka all skatt som man har rätt till – eftersom det är pensionsbolaget/försäkringsbolaget som sköter indrivningen åt dig.
Gustav har gjort ett bra inlägg och många av kommentarerna som följer på inlägget är värdefulla. Vi kommer att lyfta frågan i #sparpodden framöver.
Skatthälsningar
Günther Mårder
Tacksam för svaret! En kort följdfråga på ämnet. Vart tycker du det är mest fördelaktigt att ha aktier som inte ger utdelning tex Google och Berkshire Hathaway? I en KF, ISK eller vanlig depå?
Hej Jan och Gunther.
Jag ser att Nordnet är aktiv på Youtube med olika klipp där ni lär ut i sparande. Jag skulle gärna vilja se ett klipp där ni lär ut i fundamental analys. Ungefär som avsnittet på Sparpodden, men där man istället kan följa med i klippet.
Dock tackar jag inte nej till ett Fundamentalt frosseri Vol.2 i Sparpodden.
Mvh
Marcus
Hej! Har ca 20.000 kr i en IPS som jag har slutat månadsspara i och koncentrerar mitt sparande till KF/ISK istället på lång sikt. Vad ska jag göra med detta kapitalet? Är 34 år gammal så det är minst 30 år till pensionen. Ska jag satsa på olika index fonder eller köpa utdelningsaktier typ fortum/telia/axfood? Eller sikta på tillväxt aktier? Kommer ej ha något nysparande så jag vet inte riktigt hur jag ska få det att växa optimalt. Hur många aktier bör jag köpa med en sån här liten summa?