Hoppa till huvudinnehållet

Varsågod, Löfven – mina förslag för en bättre sparmarknad

Välkommen tillbaka till jobbet Stefan Löfven och Per Bolund med kolleger! Nu öppnar riksdagen för hösten. Kanske behöver ni hjälp med några idéer om frågor att ta tag i för att vi ska få en bättre sparmarknad? Varsågod, här är en lista med några punkter.

Vad som kommer att finnas i er budget är i mångt och mycket redan känt; slopad värnskatt, sänkt skatt för pensioner och för personer boende i glesbygd är några exempel.

Men när budgeten är lagd och ni i samarbetsregeringen vill ha nya frågor att fokusera på så hjälper jag gärna till med idéarbetet! Det saknas inte frågor att ta tag i.

Här listar jag fyra förslag för en bättre fungerande sparmarknad som ni gärna får se över så snart det går:

Dra tillbaka flytträttsförslaget

Eller rösta ned ert eget förslag i riksdagen den 13 november. Förslaget är otillräckligt och möjliggör ett fortsatt högt uttag av flyttavgifter. Jag vet att flytträtt och kostnader för flytt är komplicerat vad gäller traditionell livförsäkring, eftersom kvarvarande sparare där riskerar att drabbas. Någon sådan mekanism finns inte i fondförsäkring. Dra tillbaka förslaget och kom tillbaka med ett nytt där flyttavgifterna för fondförsäkring är betydligt lägre. Vi ser gärna avgiftstak i kronor och att även försäkringar tecknade innan 2007 ingår! För ytterligare idéer, läs gärna vårt förslag 500:2-metoden.

Inför morötter för ökat sparande

Idag ges tyvärr inga morötter för att spara långsiktigt. En undersökning vi gjort visar att nära 600000 svenskar som pensionssparade med avdragsrätt helt slutade att pensionsspara när denna slopades. Vi behöver spara mer till vår pension, inte mindre. Tyvärr har ni de senaste åren gett signalerna att pensionssparande inte är viktigt, i och med höjningarna av skatten på ISK. Detta tillsammans med att vi har 30 procent avdragsrätt på lån sänder skeva signaler. Behöver ni hjälp med idéer om hur man uppmärksammar vikten av pensionssparande och ger svenskarna incitament att spara för sin ekonomiska framtid så behöver ni inte vänta länge! Vi har ett färdigt förslag: pensionssparkontot PSK. Där ges spararen lägre skatt vid långsiktigt sparande:

Ställ krav på aktivitetsgrad

Det är bra att ni lagt förslag om att fonder framöver måste ange sin aktivitetsgrad, för att få bukt med dolda indexfonder. Transparensen lär åtminstone inte bli sämre. Men tyvärr ställer ni som lagstiftare bara krav på att fondbolaget ska ”beskriva” sin aktivitetsgrad, med ord. Och därtill, om fonden är äldre än två år, att tracking error (hur fonden har avkastat jämfört med index) ska anges. Active share (hur fondens innehav ser ut jämfört med index) behöver inte anges. Det ställs heller inget krav på hur hög tracking error fonden måste ha om den ska få kalla sig aktiv. Varför inte? Dolda indexfonder borde helt enkelt inte få kalla sig för aktiva. Nu blir det upp till spararen att tolka fondbolagets egna vackra beskrivningar. Mitt förslag; ställ de krav som exempelvis Aktiespararna tagit fram. Active share bör ligga på minst 60 procent och tracking error på minst 3, gärna 4, för att få kallas aktiva.

Inför obligatorisk insättningsgaranti

Så kallade högriskkonton är ett problem på sparmarknaden. De ser för många sparare ut att vara ett vanligt sparkonto, och förekommer ofta på jämförelsesajter bland ”vanliga” sparkonton, men erbjuder en hög ränta på upp till 10 procent. Kruxet? Det finns ingen insättningsgaranti. Går sparbolaget i konkurs kan spararen förlora allt insatt kapital. Mitt förslag är att göra insättningsgarantin, som ersätter spararen på upp till 950000 kronor, obligatorisk för alla sparkonton. Anledningen till att de aktuella sparbolagen betalar så hög ränta är för att de måste, om de ska locka sparare utan insättningsgaranti. Men blir denna obligatorisk kommer också dessa högriskkonton försvinna från marknaden. I ett första skede kan ni åtminstone bestämma att den här typen av konton inte ska få kalla sig för ”sparkonton”?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-09-17 17:42

Proaktiva Frida, fortsätt med det du gör för oss små aktieparare! Det gör verkligen att man känner att man kan vara stolt äver sin bank! Mervärde!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-09-17 21:03

Tack snälla Pontus för dina fina ord! Jag blir jätteglad och peppad att fortsätta kämpa för bättre villkor 🙂 Tack!