Hoppa till huvudinnehållet

Varning för köp av ryska värdepapper

Enorma risker har tillkommit i ryska tillgångar. Förutom den extrema volatiliteten finns nu risken att du som investerar i dessa tillgångar fastnar när de stoppas eller stängs för handel.

I vissa fall har det redan hänt. Internationella sanktioner gör att flera aktier redan är stoppade från handel hos Nordnet. Sparare som äger dessa papper kan alltså inte handla med dem – de kan inte säljas. Vilka aktier som berörs av detta kan du se här. Risken är att fler aktier med koppling till Ryssland kommer att tillkomma de närmaste dagarna.

Relativt få sparare äger de aktuella ryska aktierna. Men desto fler sparare drabbas om Rysslandsfonder stöter på problem och behöver stängas. Den risken har ökat i och med söndagens besked från Väst att avfyra det som kallas för en ”finansiell atombomb” – det vill säga kasta ut ryska banker från det internationella finanssystemet Swift.

Extrem volatilitet

Skälen till att Rysslandsfonder kan stöta på problem är flera. Risken att fonder kan behöva stänga uppkommer alltid när fonden investerar på en marknad som är extremt volatil. Vi såg exempelvis att företagsobligationsfonder tvingades stänga våren 2020, efter att fonderna fått svårigheter att ställa priser på sina innehav. Enligt lag måste en fond behandla alla andelsägare lika, och för att kunna göra det måste fondbolaget veta fondens värde, det som kallas NAV-kurs. Om priset på fondandelarna är oklart så kan ju en sparare få ett värde, och en sparare ett annat vid samma tidpunkt. För att skydda andelsägarnas intresse kan en fond därför behöva stänga om det är så att man på grund av mycket hög volatilitet inte kan ställa NAV-kurs. Vi kan konstatera att svenska Rysslandsfonder än så länge håller öppet, men risken är definitivt närvarande.

Ett annat problem är om fonderna själva får svårigheter att komma åt de ryska aktier fonden är ämnad att handla med. Den risken lär ha ökat betänkligt i och med att internationella betalningar inte kommer att tillåtas med ryska banker. Det kan ju också bli så att ryska aktier slutar handlas på internationella börser, vilket också får konsekvenser för de fonder som handlar med ryska aktier.

Fonder kan behöva stänga

Det är i nuläget relativt sett få sparare som äger Rysslandsfonder, jämfört med andra fondkategorier. Hos Nordnet handlar det just nu om cirka 3 300 kunder. Och tendensen nu är att sparare plockar ut pengar ur fonderna. Antalet ägare av Rysslandsfonder har minskat med 15 procent sedan oktober, då antalet ägare stod som högst sett till det senaste året (efter att fonderna fått en boost i och med råvarurallyt). Sedan årsskiftet har antalet ägare minskat med 6 procent. Vi har inte sett några indikationer på att sparare vill ”bottenfiska” i det här läget. Men det är mycket, mycket viktigt att man känner till de stora risker som uppkommit. Risken finns alltså att den som köper Rysslandsfonder kan fastna i fonder som behöver stänga. Därför är det på plats med en kraftfull varning. Jag skulle själv undvika att köpa Rysslandsfonder i det här läget.

De senaste dagarna har jag fått frågan om tillväxtmarknadsfonder drabbas på något sätt. Då ska man känna till att Ryssland utgör en liten andel av en bred tillväxtmarknadsfond, några procent. Det är upp till fondbolaget att avgöra om man kan ställa NAV-kurs, men min bedömning är att fondbolaget kan beräkna tillväxtmarknadsfonders värde väl.

Så mitt råd är helt enkelt detta – var oerhört försiktig med investeringar i Rysslandsfonder och aktier med koppling till Ryssland. Var medveten om de enorma risker som tillkommit i ryska tillgångar. Förutom den extrema volatiliteten finns alltså nu risken att  som sparare fastna i tillgångar som stoppas eller stängs.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer