Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 108 – Varning för fartblindhet

#Sparpodden Avsnitt 108. Det är full fart på börsen nu, inte minst på noteringsfronten. I veckans podd känner både jag och Peter att det är lätt att drabbas av fartblindhet. Kan det vara läge att ta ett steg tillbaka?

Vi pratar lite om 2016 också, alla analytiker verkar överens om vad som skall hända, är det en varningsklocka i sig?

I torsdags var jag och Peter i Linköping för att spela in Sparpodden live inför publik från Linköpings Universitet. Det var fantastisk kul med trevlig stämning och många bra frågor från studenterna. Men tyvärr blev ljudet riktigt dåligt. Vi avslutar podden med lite frågor som var riktigt bra och som var värda ett bättre ljud!

Den här veckan hör du Peter och Jocke.

Lyssnarfrågor

Den här veckan blir det mycket lyssnarfrågor. Det blir Tyskland vs Frankrike. Vi pratar Hedgefonder och om man skall välja ETF eller Vanlig fond i månadssparande och mycket annat.

Sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt?

Sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål. Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt? Lämna gärna kommenterar här eller ställ frågor till oss på Twitter under hashtagen #sparpodden.

Hälsningar,

Jocke Bornold, Sparekonom på Nordnet, som du kan följa på Twitter här. (+länk)

 

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
13 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-12-02 19:21

Hej, Jag försöker förstå hur man på bästa sätt får reda på varför marknaden har agerat som den gjort. Ta t.ex. Nordax som jag har följt den senaste tiden. Vid öppningen 1/12 så börjar kursen falla från tidigare 49,80 utan att att någon tydlig nyhet eller information har släppts. Kl 14:50 idag (2/12) så börjar kursen stiga igen och slutar vid stängning på 48,60, också det utan några speciella nyheter. Med nyheter menar jag t.ex. “SENASTE NYHETER OCH PRESSMEDDELANDE” som man hittar på Nordnet. Kan ni förklara hur man bäst sätt inhämtar information om händelser kring företag och vilka nyhets-… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-12-02 20:59

Skulle inte ni prata om Nuevolution? Tyckte ni sa det i förra avsnittet.

Anonym
Anonym
2015-12-02 21:06

Hej! Tack för en toppenpodd! Vart trogen lyssnare sedan starten. Jocke och ni andra gör ett toppenjobb som ersättare av G&J. Nu har jag en fråga. Jag och min fru har bokat ett nybygge där det är inflytt sommaren 2017. Detta känns toppen men vi kommer endast ha råd att köpa huset (4,5 milj) om vi får sålt vår lägenhet till ett bra pris (inköpt 2010 för 2,2 milj. och idag värderad till ca 3,5 (ev mer)). Vi står nu inför möjligheten att sälja redan till våren för att kunna utnyttja ett erbjudande om att hyra ett hus av en… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-12-03 11:06

Hej! Jag har ett större belopp likvida medel på mitt konto som jag har bestämt mig för att investera i fonder. Jag har redan bestämt vilka fonder jag ska investera i men jag undrar på vilket sätt jag ska gå in. Tanken är att den här summan ska vara investerad under lång tid, 20 år eller längre, vilket gör att jag lutar åt att ha innehaven i en vanlig depå, fonderna ger inte någon utdelning utan den återinvesteras direkt. Jag är inne på att köra någon typ av Dollar Cost Averaging, men jag vet inte under hur lång tid. Om… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-12-04 01:53

Hej och tack för en bra podd. Om jag vill investera i en specifik råvara på längre sikt, där jag vill ha en så låg avbränning som möjligt, vad finns det för vettiga alternativ? Det är inte av större vikt med någon märkbar hävstång men om det skulle kunna inkorporeras utan att värdet urgröps på sikt så går även det an. Ponera att jag skulle bedöma att kaffe-priset är på en låg nivå och jag vill ta ett bet för framtiden, jag är inte säker på vilken riktning den kommer ta den närmaste tiden men står fast övertygad om att… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-12-05 11:46

Hej Sparpodden! Man brukar ju säga att börsen stiger med i snitt 7-8% per år. Hur kommer det sig då tillväxten bara är ngn enstaka procent? Kan man tänka sig att stockholmsbörsens noterade bolags vinster växer snabbare än ekonomin som helhet? Eller övervärderar marknaden årligen bolagen vilket blåser upp värderingarna?

Anonym
Anonym
2015-12-05 11:52

Tidningen aktiespararna köprekar Tethys Oil. Vad tror ni om det och oljebranschen som helhet?

Anonym
Anonym
2015-12-06 20:21

Spännande avsnitt! Angående ISK/depå: Här finns en snurra man kan leka med: http://www.smaspararguiden.se/isk/

Anonym
Anonym
2015-12-07 15:21

Hejsan, tack för bra matlagningsunderhållning! Jag jobbar på FMV, dvs en av våra kunder är SAAB. Jag har således ganska bra koll på branschen och jag får även kännedom innan marknaden om eventuella beställningar osv. Jag tog examen i somras så mitt sparkonto är inget man skryter med, däremot sparar jag idag i små summor. Min fråga till er är följande: Ponera att jag vill investera i SAAB. Finns det nån köpe/sälj-summa som gör mig till insider? Eller måste jag vid köp/sälj anmäla detta även om jag enbart har ett automatiskt månadsspar om 100kr/månaden. Om jag måste anmäla, hur gör… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-12-08 22:25

Hej Sparpodden! Jag har en fråga angående sparande på en tidshorisont på ca 1,5 år. Jag och min pojkvän har köpt en bostadsrätt i nyproduktion med inflyttning hösten 2017. Vi har betalat 2,5% av köpeskillingen och ska 6 månader innan inflyttning betala ytterligare 7,5% (totala insatsen är 10%). Jag har i dagsläget sålt av nästan alla mina aktier och fonder men har en del kvar i Spiltans räntefond Sverige. Vi har tillsammans idag nästan sparat ihop till hela insatsen men vill ju såklart ha en buffert kvar när vi ska flytta in. Vad har ni för råd till oss angående… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-12-09 10:46

Hej!
Jag har en fråga i kölvattnet av Fingerprint och alla dessa index.
Vad är skillnad/likheter mellan OMXS30 och “Stockholm Benchmark Index” ?
Kan ni reda ut djungeln av alla index, tack för en bra podd!

Anonym
Anonym
2016-01-04 15:46

Hur mycket kapital behöver man för att få handla terminen hos er?