Hoppa till huvudinnehållet

Varning för aktiebedrägerier

Det har blivit allt vanligare att det uppstår stora kurrusningar i små bortglömda aktier på smålistorna samt illikvida a-aktier. Just nu är handeln mycket märklig i Svolders A aktie tex.

På marknadsplatser som First North, Aktietorget och NGM så är det lätt att med ganska små medel få en stor påverkan på aktiekurserna.

Tyvärr så ser det ut som att detta allt mer systematiskt utnyttjas till att spela en svarte-petter lek eller en så kallad Pump and Dump.  Ett pyramidspel där några få välinformerade tjänar pengar, stora pengar på andras okunskap.

Att tjäna pengar på att haussa aktier i bloggar, facebook och twitter mm kan vara väldigt lukrativt och tyvärr är det ofta nybörjarna på aktier som lockas med och ofta står som förlorare när luften går ur aktierusningen.

Fyra snabba tips för att skydda dig:

1, Följ inte tips på nätet som lovar att dubbla dina pengar på kort tid, kom ihåg att är man duktig så är man nöjd med en avkastning på 10% per år på aktier. Låter det för bra för att vara sant så är det sannolikt det, avstå!

2, Läs på om bolaget innan du investerar. Är informationen trovärdig? Hur ser bolagets verksamhet ut och vilka förutsättningar har de att lyckas? Var mycket kritisk, det är dina sparpengar det handlar om.

3 Vilken börs handlas aktien på? Handlas aktien på Aktietorget, First North eller NGM så ska man vara extra försiktigt.  Här finns det aktier men väldigt låg omsättning vilket gör att de är lätta att manipulera.

4, Vem är avsändaren? vilken agenda kan avsändaren tänkas ha?

Vill du tjäna pengar på börsen?  Snabba börsklipp finns i filmer men i verkligheten är det långsiktigt och tråksparande som betalar sig i längden och det kan betala sig riktigt bra.

 

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-03-08 23:11

I tillägg till ovan kan ju även framhållas att det är ett brott att manipulera kursen vilket kan leda till såväl böter som fängelse.

Anonym
Anonym
2017-03-09 12:12

Ett mycket bra inlägg som är mer aktuellt än någonsin. Lite tråkigt att det står bedrägeri i artikelns rubrik och det enda företag man länkar till är Svolder. Det kan finnas många anledningar till den konstiga handeln i Svolders A-aktie men bedrägeri är knappast en av dem. Här är några alternativ:

http://aktiepappa.blogspot.se/2016/08/a-aktierb-aktier-da-det-den-senaste.html