Hoppa till huvudinnehållet

Vad är Bull & Bear?

Ett bull & bear certifikat är en investeringsprodukt vars värdeutveckling beror på en underliggande tillgång så som aktie, index, råvara eller valuta.
Certifikat har en daglig hävstång, alltså ett hävstångscertifikat. Om certifikatet har en hävstång visas denna genom att namnet på instrumentet innehåller ett X följt av en multiplikator för hävstången

Hur fungerar bull?

Bull certifikat innebär att du spekulerar i uppåtgående marknad för den underliggande tillgången.

Hur fungerar bear?

Bear certifikat ger den motsatta effekten, alltså att den ökar i pris när den underliggande tillgången faller i pris.

Varför kallas det bull and bear?

Uttryck som ofta omnämns på börsen är Bull & Bear. “Bull-market” innebär att marknaden är stigande medan “Bear-market” innebär tvärtom att marknaden är sjunkande. Men var kommer uttrycken ifrån? Den egentliga orsaken är inte helt fastställd men det finns fler olika förklaringsförsök.

En teori baseras på hur de olika djuren attackerar varandra. Tjuren stångar sina horn uppåt och björnen klöser nedåt.  Rörelserna har sedan blivit en metafor för hur marknaden rör sig.

En annan teori har går långt tillbaka i tiden när försäljning av björnskinn pågick. Mellanhänderna ville spekulera i priset och började att sälja björnskinn som de egentligen inte hade. Med anledningen av detta kallade man de som blankade aktier och investerade i en nedgång i marknaden för ”bearskin jobbers”. Sedan blev en nedgång i marknaden synonymt med att “Bear-market”.

Läs mer om Bull & Bear på Nordnetskolan.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer