#Sparpodden 271! Januari har startat starkt och nu börjar man givetvis fundera över om oron på börsen är borta eller är det en tillfällig kursrusning. Tillsammans med Peter Benson från SvD Börsplus så försöker vi reda ut värderingen på börsen och hur vi själva agerar just nu.
Börsen föll
År | OMXSBGI |
2009 | 49% |
2010 | 26% |
2011 | -13% |
2012 | 17% |
2013 | 26% |
2014 | 15% |
2015 | 6% |
2016 | 9% |
2017 | 10% |
2018 | -5% |
Vi fick 6 goda år på börsen mellan 2011 till 2017, fjolåret blev som bekant negativt på helåret. Humöret vände under börshösten och marknaden har varit rätt skraj sedan dess. Frågan är om det är befogat och att börsen ska fortsätta vara negativ eller om det är överspelat vi detta laget.
Värderingen på börsen
Här är P/E talet på Stockholmsbörsen senaste 10 åren, mätt som indexet OMXSBGI vilket är de 70 största bolagen. Sista mätpunkten är nu i början av januari 2019 och då handlas börsen till strax under 14 i P/E.
I genomsnitt har det pendlat kring just 14 i P/E tal. Så givet börsens genomsnitt så är det varken dyrt eller billigt ur en P/E tals värdering. Det är dock ett markant fall under senare delen av 2018, där börsen gick från omkring 16 till 17 till idag 14. I närtid har alltså börsen blivit betydligt billigare. Med andra ord, vinsterna (E) har inte backat utan snarare tvärtom så steg de under 2018 men att aktiekurserna(P) har backat. Det är väldigt ovanligt att det är negativ kursutveckling samtidigt som det är positiv vinstutveckling. Här kommer en graf som beskriver det mer:
Grafen ovan visar som röda staplar den rullande 1år vinstutveckling (EBIT) som Stockholmsbörsen haft. Den blåa linjen visar totalavkastningen (kursutveckling + utdelning) för OMXSBGI för rullande 1år.
I början av 2009 vilket är starten på grafen så ser du alltså helåret 2008 års utveckling. Det var ett år där vinsterna föll med omkring -40% och även börsen föll ca -40% det året.
Det är en tydlig korrelation mellan vinstutveckling och aktiekurs utveckling. Det är en liten avvikelse under 2015 då vinsterna föll på helåret med ca -8%, men börsen hade en lite lätt positiv avkastning. Våren 2015 hade god momentum och börsen steg kraftigt, men kyldes av fort när Q2 rapporterna kom under sommaren och resten av året gav negativ utveckling. Så börsen föll rätt mycket under 2015, men fallet var kortare än ett helt år så därför syns det inte lika tydligt i grafen ovan.
När vi står här i början av januari så är det rullande vinstresultatet positivt. Observera dock att boksluten ännu inte kommit in, så vi kan inte med säkerhet säga att helåret 2018 var positivt ännu. MEN, och det är ett stort MEN, kursutvecklingen har varit mer negativ än befogat om man ska ställa det i relation till vinsten. Varför? Utsikten framåt ser dyster ut och orosmolnen är många. Kom ihåg dock att det är utsikten som ser dyster ut och ännu inte resultatet.
Värderingen Direktavkastning
Direktavkastningen på börsen är inte den heller särskilt dyr eller billig. Börsen handlas kring ca 3.5% direktavkastning, från att i somras handlats till under 3%.
Det är inte så “billigt” som det var efter kursfallet 2011 då börsen handlades till över 4% direktavkastning. Och absolut inte så billigt som 2009 när det var upp mot 7% efter finanskrisen.
Värderingen Price to Book (Pris/Eget Kapital)
Börsen handlas kring 2,1 i P/B tal. Priset är alltså ca 2 gånger så högt som det egna kapitalet i bolagen. Ett lägre P/B tal innebär teoretiskt sett billigare aktie, du betalar mindre för bolagens egna kapital.
Inte på något sätt särskilt billigt gällande detta nyckeltal heller. Om något fortfarande lite dyrare i relation till hela 10års periodens medelvärde. Det kan delvis förklaras med den låga ränta som vi sett och därmed den ökade viljan att belåna sig. Tillgångarna har ökat och därmed aktiekurserna, men det är inte helt styrt av att eget kapital(vinst) ökat utan också genom ökad skuldsättning.
Varken billigt eller dyrt
Givet ovan så är börsen just nu billigare än vad den var för sex månader sedan. Med en tidshorisont på 10 år bakåt i tiden så är börsen just nu kring en rimlig värdering rent siffermässigt.
Hur tänker du kring värderingen på börsen just nu? Köper du på dig i kursnedgångarna som varit eller är du avvaktande inför lite mer klarhet framöver? Dela gärna och få igång diskussionerna i kommentarsfältet nedan.
Bra avsnitt kul att Peter Benson är tillbaka. Själv är jag sugen på italienska och tyska aktier för dom ser billiga ut. Faran som jag ser det är att Italien har en för stark valuta och när ECB sen kommer höja räntan kommer det bli värre för Italien vi vet ju när Sverige hade en för hög valuta 1992 och då Italien tvingas lämna Euron för att få igång tillväxten att då köpa italienska aktier som tappar 40% eller nåt bara på valuta är inte så kul. Men jag gissar på att börsåret 2019 kommer att hamna på minus. Sen… Läs mer »
Hej,
Intressant. 🙂
Jag tror också på negativt börsår 2019, även om det ser något avlägset ut just nu efter januaris uppgång.
Ja, bilindustrin står inför utmaningar, vi såg ju tydligt att avmattningen i den sektorn sänkte BNP tillväxten här i Sverige för Q3. Ska bli spännande att se vad BNP tillväxten Q4 -18 landar på, om det är fortsatt negativ trend där.
Vet du hur det såg ut med utdelningarna i samband med börstappet 2011? Sänkte många bolag utdelningen då eller är det bara kurserna som ligger bakom eller har utdelningarna sänkts på många håll?
// https://tradevenue.se/Aktiepappa/
Hej, var kan man se nuvarande genomsnittligt p/e-tal och direktavkastning för börsen?
Det finns inget enkelt sätt att se. Ofta kan man hitta i mer avancerade terminaler som en Eikon eller Bloomberg.
Just nu ligger OMXS30 på: PE: 15,2 Direktavkastning: 3,68%
Tack! Vad ligger det på nu?
Finns det något index med p/e tal som uppdateras dagligen eller ofta? Enligt ditt diagram “värdering på börsen”
Hej Nils,
Jag hittar det i Infornt och Reuters terminaler. Vet inte om det finns den typen av verktyg gratis online tyvärr.
Men börsdata.se så kan du räkna ut själv, genom att ta P/E tal av alla aktier i ett index och räkna ut om du vet vikten.