Vårbudgeten, så påverkas din privatekonomi

 

I går kom Magdalena Anderssons vårbudget och som brukligt är numera hade det mesta läckt redan i förskott. Det bjöds inte på några stora överraskningar men den största förändringen blir utökat stöd till Kommuner och landsting på 10 miljarder kronor.

Man målar i budgeten upp goda utsikter för den svenska ekonomin. Tillväxten under 2015 var drygt 4 procent, vilket är klart över den genomsnittliga tillväxten i Sverige de senaste tjugo åren. Även ur ett internationellt perspektiv är den siffran riktigt hög. Arbetslösheten fortsatte att minska under 2015 till någonstans kring 7 procent.

Av de ändringar som man vill genomföra så finns det några som man som privatperson bör ha lite koll på och jag listar upp de viktigaste här:

Räntan på Skattekontot sänks till noll

Hittils har man fått ränta på pengar som man har innestående på sitt skattekonto, räntan har varit ganska lockande och har motsvarat ungefär 0,8% men i vårbudgeten föreslås den sänkas till noll.
Rutavdraget utvidgas

It-tjänster, ”installation, reparation och underhåll” av it-utrustning, både hårdvara och mjukvara kommer att vara avdragsgilla.

Flyttjänster, inklusive flyttstädning kommer att täckas av rut. Här är det helt klart värt att räkna på flyttfirma om man skall flytta.

Reparation av vitvaror i ditt hem kommer också räknas in men kom ihåg här att reparationen skall utföras hemma hos dig i ditt hem annars räknas det ej.

Beskärning av buskar och träd kommer att ingå.

Skatten på E85, Etanol sänks, med 75 öre litern

Pris i dag: 10,61 kronor litern Efter sänkningen (och momseffekt): 9,67 kronor litern

Ett försök till att locka tillbaka till Etanol som bränsle, Har man en bil som kan gå på Etanol tycker jag dock att man skall räkna på det innan man hoppar på etanolen. Den ekonomiska kalkylen går ändå inte ihop, problemet är att din bil drar mycket mer bränsle om du kör på etanol och slitaget ökar också på drivlinan.

Ny miljöskatt på kemikalier i konsumentvaror

Vitvaror elektronik mobiltelefoner mm kommer få en ny miljöskatt, det handlar inte om några stora pengar från ett par kronor upp till ett par hundra för ett kylskåp.

 

Joakim Bornold
Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer