Hoppa till huvudinnehållet

Var försiktig med vem du har som förebild

Det finns många anledningar till varför rika människor blir rikare och fattiga fattigare. Oavsett de anledningarna och oavsett vilka förutsättningar du har runt omkring dig så blir vi påverkade av vår omgivning. Det gäller alla, oavsett om vi vill det eller inte. Ibland till det sämre och om vi är öppna för det: till det bättre.

Lever du med några uttryck som verkar komma av sig själv (i mitt fall har de blivit fler ju äldre jag blir). Här kommer några klassiska uttryck som du säkert känner igen :

– huvudsaken är ju att vi är tillsammans

– pengar gör ingen lycklig

– Mamma/pappa har inte råd att köpa den där leksaken

– Man får vad man förtjänar

– Vi är inte rika, men vi är iallafall friska.

för att bara nämna några. Det är ju inte något fel i uttrycken i sig utan vad de, oftast med bästa välvilja, inte säger. Att det vi gör tillsammans inte är det bästa, men det duger. Att pengar gör dig olycklig. Att när du väl har råd ska du köpa alla leksaker som dina föräldrar aldrig hade “råd” till när du var liten. Att du får precis det du förtjänar, även när du har dålig självkänsla och ett självförtroende i botten. Att de rika oftare är sjuka än fattiga? Exemplen ovan är ganska milda, många tvingas brottas med andra “sanningar” från de personer de älskar mest, som till och med kan skada andra, men de många har en syn på hur livet ska vara från sin närmaste familj som kanske inte matchar deras egen. I en perfekt värld vill dina närmaste dig alltid väl, men för att använda ytterligare en klyscha: “vi är ju inte mer än människor”:

Låt mig ta ett exempel. Låt oss säga att du har en mycket god vän. Ni känner varandra för att ni gick en utbildning tillsammans för några år sedan. Sedan dess har ni haft en likartad karriär, men du har haft “otur med en dålig chef” och tjänar några 1000-lappar mindre än din vän. Men så en dag vänder allt. Du får ett toppjobb på ett litet, expansivt företag med en rejäl löneförhöjning. Din vän är strålande glad och ni skålar för din framgång. Din vän säger att “äntligen är det din tur”. Allt går strålande (man får vad man förtjänar) och nästa år får du frågan om du vill bli delägare. Plötsligt tjänar du sex-siffriga belopp mer än din vän varje år. Dessutom har företaget ett hus i Frankrike som du och din familj kan nyttja sex veckor varje sommar och ett leasingavtal för din drömbil. Kanske har du en vän med fantastisk självkänsla, men i de flesta fall kommer detta att väcka avundsjuka. De flesta vill nämligen att det ska gå bra för sina vänner, sin familj, och sina barn. Men bara lagom mycket bättre än de själva, för SÅ mycket bättre är ju faktiskt våra vänner inte än oss.

Ta en titt på din egen uppväxt. Finns det något i din investeringsfilosofi som begränsas av människor runt omkring dig? Finns det något du vill göra men inte vågar “för att du inte borde”? Kanske ligger den största sanningen om fattiga och rika i vilka vi umgås med och med vilka sanningar vi får lära oss som små ?

Det kanske är så att vi inte väljer vår familj (jag skulle inte välja bort min för allt i världen!) men vi kan välja vilka vi har som förebilder och när. Jag har nästan alltid förebilder som är betydligt bättre än mig inom mitt förbättringsområde. Det har två fördelar: jag utmanas av det höga klivet upp till deras nivå och de känner sig inte hotade av mina prestationer.

Är du själv förälder? Tänk på vilka “sanningar” du ger ditt barn inför framtiden och om du vill kunna glädjas åt andras framgång, se till att du skaffar dig din egen.

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-07-12 19:22

Sista stycket är klockrent. Men det är i alla fall för vissa tyvärr svårt att veta/inse vilken typ av förebild de är för sina barn.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-07-14 17:55

Kul att du kommenterar! Jag följer de flesta av dina artiklar! Jag håller med, har man den uppväxten får man försöka hitta förebilder någon annanstans.