Vanligaste frågorna till Private Banking just nu

Private Bankings service- och mäklarteam svarar dagligen på mängder av frågor. Här är tre av de vanligaste just nu. Ring gärna in med dina funderingar. Vi nås på 010-583 37 00.

Jag ser att det finns ett kreditutrymme på mitt konto. Hur kan jag aktivera lånet och vad får jag för ränta?

De portföljer du kan belåna är klassiska aktie- och fonddepåer, investeringssparkonton och kapitalförsäkringar. Observera att även företagskonton går att belåna hos oss. Du betalar endast ränta på den kredit du faktiskt utnyttjar och du kan när som helst reglera skulden. Att ha en kredit kopplad till kontot kan alltså vara en bra idé om du snabbt vill kunna investera eller ansöka om tilldelning i en nyintroduktion eller nyemission utan att behöva sätta in pengar.

Du ansöker om värdepappersbelåning med mobilt BankID här. Lånet kan du utnyttja till investeringar och därmed få en hävstång. Det går lika bra att ta ut pengarna och använda dem utanför börsen. Du amorterar genom att sätta in pengar på ditt konto igen.

Ju lägre risk du har i din portfölj, desto större ränterabatt kan du få – ända ner till en effektiv ränta om 0,99 procent. Ordinarie effektiv ränta för Private Banking, utan rabatt, är 3,51 procent.

Belåning med värdepapper som säkerhet är förknippat med en betydande risk. Kom ihåg att ta del av nedan riskinformation innan du ansöker om värdepappersbelåning.*

Ring oss gärna på 010-583 37 00 för mer information.

Kan jag flytta mina aktier och fonder från en vanlig aktie- och fonddepå till ett investeringssparkonto? Får det några skattemässiga effekter?

Ja, det går jättebra. Skriv bara ett meddelande till oss i inloggat läge och be oss flytta dina aktier och fonder, så ordnar vi det åt dig.

Som skatteläget ser ut idag så brukar man räkna med en avkastning på cirka 1,5 procent. Får du en högre årlig avkastning brukar det vara förmånligt att ha värdepapper på ett investeringssparkonto istället för i en aktie- och fonddepå. Det kommer dock att bli två skatteeffekter, vilket det förstås är viktigt att hålla koll på.

För det första kommer det rent tekniskt sett se ut som en försäljning och denna kommer att rapporteras in till Skatteverket. Har du en orealiserad vinst eller förlust i din aktie- och fonddepån kommer den alltså att realiseras och du får ta upp den i deklarationen.

För det andra räknas varje insättning till ett investeringssparkonto in i kapitalunderlaget som blir schablonbeskattat, även insättningar i form av värdepapper.

Tänk på att:

  • Det blir inget courtage när du flyttar från en aktie- och fonddepå till ett investeringssparkonto.
  • Spara anskaffningsvärdet så underlättar du inför den framtida deklarationen.
  • Du kan inte flytta åt andra hållet, det vill säga från ett investeringssparkonto till en aktie- och fonddepå. I så fall måste du först sälja av och sedan flytta över pengarna.

Hur kan jag investera i guld?

Det finns olika sätt att investera i guld och frågan dyker upp titt som tätt när börsen skakar. Hos oss har du tillgång till flera spännande börshandlade fonder, så kallade ETF:er, med guld eller bolag som riktar in sig mot guldutvinning, som underliggande tillgång.

Sedan årsskiftet kommer du inte längre åt den nordamerikanska ETF-marknaden, däremot den tyska börsen Xetra som har ett stort utbud av ETF:er.

Har du någon fråga? Tveka inte att kontakta oss på 010-583 37 00.

/Private Bankings service- och mäklarteam

*Risker – läs igenom innan du ansöker

Belåning med värdepapper som säkerhet är förknippat med en betydande risk. Om kursen på de värdepapper som du har köpt med lånade medel går ned är du fortfarande skyldig att betala tillbaka hela lånebeloppet plus ränta. Om din utnyttjade kredit överstiger det sammanlagda belåningsvärdet av tillgångarna i din depå blir du överbelånad. Detta är inte tillåtet.

Om du ändå blir överbelånad måste du omedelbart täcka underskottet. I annat fall riskerar du bland annat tvångsförsäljning av dina värdepapper. Det kan medföra en förlust, som kan överskrida storleken av det ursprungliga lånebeloppet.

Representativt exempel – värdepapperslån utan rabatt

Lånebelopp: 100 000 kr. Återbetalningstid: 1 år. Effektiv ränta: 5,85 % (2015-03-06). Uppläggnings- och årsavgift: 0 kr. Totalt belopp att betala tillbaka givet ovanstående exempel och att räntan är oförändrad: 105 850 kr.

Samlad produkt- och riskinformation

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer