Hoppa till huvudinnehållet

Vanligaste frågorna till Private Banking just nu

Det är högtryck hos Private Bankings service- och mäklarteam så här före jul. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna just nu.

1. Hur gör jag för att ge bort aktier i julklapp?

Vilken rolig och spännande present att ge bort!

Du köper helt enkelt aktien på ditt eget konto och ber sedan oss, genom att skicka ett meddelande i inloggat läge, att för över aktierna till den person som ska få gåvan.

Om du har fullmakt på personens konto är det förstås ännu smidigare. Då kan du swisha pengar i realtid och själv köpa aktierna som du vill ge bort.

Tänk på att:

  • Nordnet har en bryttid för att göra värdepappersflyttar inför årsskiftet. Hör av dig i god tid.
  • Värdepapper kan endast flyttas från aktie- och fonddepå till aktie- och fonddepå eller från ISK till ISK. Du kan inte flytta aktier mellan kapitalförsäkringar.

Gäller det en större överföring rekommenderar vi att du skriver gåvobrev. Genom vår samarbetspartner avtal24 får du rabatt på avtal skrivna med jurist och digitalt.

2. Vilken skatt gäller för ISK och kapitalförsäkring 2019?

Skattesatsen för 2019 är nu fastställd och den landar på 0,453 % (0,447 procent för år 2018). Skattesatsen fastställs genom att man tar statslåneräntan per den 30 november föregående år och ökar den med 1 procentenhet (golvet är dock 1,25 procent). Statslåneräntan är nu fastställd och landade på 0,51 procent. 30 procent på 1,51 procent är 0,453 procent.

Så här beskattas våra olika kontoformer:

ISK:

Beskattas med 0,453 procent på kapitalunderlaget 2019. Så här räknas kapitalunderlaget fram:

Kontots värde vid Q1+Q2+Q3+Q4+alla insättningar som görs till kontot under året / 4.

Kapitalförsäkring:

Beskattas med 0,453 procent på kapitalunderlaget 2019. Så här räknas kapitalunderlaget fram:

Kontots depåvärde Q1+alla insättningar som görs till kontot under året. Insättningar som görs under andra halvan av året, 1/7-31/12, tas bara upp till halva värdet.

 3. Jag har en konkursaktie i min depå. Kan den bokas bort och får jag i så fall ta upp den som en förlust i år?

Om affären kan tas upp som en realiserad förlust eller inte avgör Skatteverket. Sök efter aktien på Skatteverkets webbsida och kontrollera om bolagets försatts i konkurs. Då kan du också ta upp affären som en förlust i din deklaration. På det viset slipper du invänta hela konkursförfarandet som ofta tar flera år.

Aktien kommer att ligga kvar i depån hos Nordnet till dess att konkursförfarandet är avslutat eller tills du väljer att flytta den till en annan depå.

/Private Bankings service- och mäklarteam

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer