Hoppa till huvudinnehållet

Vanliga frågor till oss i nuläget

Det är hög aktivitet på börsen och vi pratar dagligen med kunder som undrar hur man ska tänka och agera. Nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna med tillhörande svar. Hoppas att de kan vara till hjälp.

Hur ska jag agera med mitt sparande?
Vår sparekonom Frida Bratt har skrivit en bloggpost där hon sammanfattar några tips till sparare i rådande läge.

Vad gäller kring certifikat och knockade produkter?
Det är kraftiga rörelser på börserna världen över just nu. Starka börsfall följs av kraftiga rekyler i både aktier och andra tillgångar. För den som investerar i börshandlade produkter (ETP) med hög hävstång kan dessa knockas. Läs mer om hur du bör tänka.

Hur lång tid tar det att handla en fond och vilken kurs får jag?
Om du lägger din order innan den så kallade stopptiden (är 13.00 för de flesta fonder) skickas den normalt till fondbolaget samma dag. Självklart kan du lägga order 24 timmar om dygnet i vår webbtjänst. Order som inkommer till Nordnet efter stopptideneller under halvdagar/helgdagar skickas till fondbolaget nästkommande bankdag. Tiden det tar att registrera ordern kan variera mellan olika fondbolag.

Hur kopplar jag ett konto till Nordnet?
Du registrerar ett kopplat konto under menyfliken Mina sidor, Uttag och sedan Kopplade konton. Här finner du mer information.

Hur kan jag göra en insättning?

Det finns tre sätt som du kan göra en insättning på:

  1. Swish – det snabbaste sättet
  2. Banköverföring
  3. Föranmält konto

Du hittar de tre olika sätten under Mina sidor och Insättningar

Hur kan jag deklarera?

Du deklarerar enklast med vårt deklarationsprogram Nordnet Deklaration. Det hjälper dig att ställa upp aktuella transaktioner och räkna ut eventuella vinster och förluster i en K4-blankett. Programmet hanterar både svenska och utländska värdepapper och K4-blanketten får du ut som en pdf-fil som du sedan kan printa och posta in till Skatteverket. Nordnet Deklaration (webbaserat) är gratis. Nordnet Deklaration för PC kostar 99 kr per depå, och det behöver egentligen bara användas när man handlat med optioner eller terminer.

Observera att om du har flyttat in värdepapper har Nordnet inte dessa värden i systemen och du måste själv ta reda på dem. Sedan är det inga problem att lägga in dem i programmet.

Mer information hittar du på vår deklarationssida.

Det var ett urval av de frågor som kommer in till oss just nu. Du hittar svar på många fler frågor här och kan följa vår syn på utvecklingen löpande på Nordnetbloggen.

/Kundservice

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-24 16:09

Hur blir det med skatten på respektive Kap.Försäkringar och Kap.Pensions konto. nu efter denna massiva nedgång?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 09:26

Hej,
Yes det stämmer. Den baseras på ingångsvärdet vid årets början. Läs mer här: https://www.nordnet.se/faq/575-hur-beskattas-kapitalfoersaekring?phrase=skatt%20kapitalf%C3%B6rs%C3%A4kring

Anonym
Anonym
2020-03-24 16:25

von Smygenbratt
Den är väl baserad på ingångsvärdet i januari.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 12:04

Så hur blir det då,om vi säger att inga insättningar eller uttag har gjorts.
Skatten räknas på behållningen i januari och delas på fyra inbetalningar och sedan halveras värdet i kap.försäk. i februari,
men skatten förändras inte för att värdet i kap. försäk. halverats, eller?

Anonym
Anonym
2020-03-25 13:27

von Smygenbratt
Så hur blir det då,om vi säger att inga insättningar eller uttag har gjorts. Skatten räknas på behållningen i januari och delas på fyra inbetalningar och sedan halveras värdet i kap.försäk. i februari, men skatten förändras inte för att värdet i kap. försäk. halverats, eller?