Hoppa till huvudinnehållet

Alla kan bygga en egen pengamaskin – möt författaren Tobias Schildfat

Vägen till din första miljon. Alla kan bygga en egen pengamaskin. Det är titeln till boken som lade grunden för synsättet pengamaskin och allt vad det innebär. Boken är skriven av entreprenören och författaren Tobias Schildfat och vänder sig till alla som vill skapa ett framgångsrikt kontinuerligt sparande.

För många av oss låter ordet pengamaskin som något tvetydigt, något som är för bra för att vara sant. En pengamaskin, bra idé, men till vilken uppoffring och risk?

Som ung börjar Tobias bygga sin egen pengamaskin med pengar han sparat från sommarjobb. Sedan dess har han kontinuerligt fyllt på den; varje månad, varje kvartal, varje år. Vilket nu ger honom ekonomisk trygghet och en frihetskänsla.

Pengamaskinen

Boken fokuserar på investmentbolag, en riktig gåva till svenska sparare. För Sverige är unikt på så sätt att vi har flertalet Svenska investmentbolag som år efter år presterat väldigt bra i jämförelse till både den generella börsen (index) och aktivt förvaltade fonder (2013 skrev vår tidigare sparekonom ett blogginlägg kring detta). Tobias förstod tidigt detta och har haft investmentbolagen som utgångspunkt för sitt eget sparande. Historiskt har det här visat sig vara en väldigt god idé, men det finns inget som säger att det måste vara just investmentbolag.

Bygg pengamaskinen efter dina villkor

Han betonar vikten av kontinuitet och långsiktighet. Detta ser han som nycklar för sin egen framgång och menar att just den frihet hans sparande och pengamaskin har hjälpt honom att skapa också en stor anledning till att han vågade ta steget och bli entreprenör. Det har hjälpt honom bygga en buffert att falla tillbaka på.

En personlig reflektion är det som jag känner för ha tagit MC-körkort för cirka ett år sedan; varför började jag inte tidigare? Nu är inte det här en uppmaning till dig att ta mc-kort, utan snarare en uppmaning till reflektion. Har du börjat spara? Om ja, på vilket sätt? Om nej, varför inte? Kommentera gärna så kan vi hjälpa och inspirera varandra!

Kom igång!

I slutändan handlar det just om att börja, och att sedan vara konsekvent och spara långsiktigt. Om du gör det i individuella aktier, specifika fonder/ETF:er, eller i Nordnets nya robotrådgivare Robosave är upp till dig. Men lärdomen är defintivt att en pengamaskin inte bygger sig själv – men när den väl är startad, kommer den att hjälpa dig och fortsätta växa med dig genom hela livet.

Om du vill köpa boken gör du det här

Mycket nöje och lycka till!

Hälsningar,

Jocke

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer