Hoppa till huvudinnehållet

Vad säger historien om skakiga börser? Hur illa kan det gå?

En turbulent inledning på 2018

Vilken start på året vi har haft! Först en urstark inledning, där jag personligen kände att det gick lite väl fort och sen dundrar indexet OMXS30 rakt ner i backen med 8% nedgång på 10 handelsdagar. Totalt i år så ligger vi på -4,14%. En tuff början som väcker många känslor.

Hur känner du?

 1. Är detta början på slutet av den långa uppgången?
 2. Är det bara en naturlig korrektion efter den starka uppgången?
 3. Är det köpläge?
 4. Är du så långsiktig att du inte reagerar på börsens vardagliga händelser?

Ingen vet vad som händer i framtiden, men många förvaltare och analytiker har indikerat att första halvåret 2018 kommer att bli svajigt men för att under andra halvåret sannolikt vända neråt. Hur det går vet vi inte, men zoomar vi ut och sätter sista veckans nedgångar i perspektiv så är detta (än så länge) bara ett litet jack i den långa grafen.

Vad säger historien?

Jo, att med tiden så har börsen alltid gått upp, MEN det har varit rejäla upp- och nedställ under resans gång. Bilden ovan visar hur stora skiftningarna har varit (med maxvärden i topp och botten, med reservation för att det är grova beräkningar). Det är dock tydligt att uppgångarna överlag är större än nedgångarna. Grafen visar även hur viktigt tidpunkterna för in- och uträde har för avkastningen. Lite olika alternativ:

 • Tänk att man började investera sent -98 och lyckas dubbla sitt kapital på bara något år. Vilken känsla det måste vara!
 • Likväl måste det vara förkrossande och förödande för de som gick in på börsen efter milleniet och förlorade stora delar av sitt kapital på bara några år.

Gemensamt för de stora uppgångarna har varit den Eiffelstornsliknande uppgången på slutet innan det vänder neråt. Ofta sägs det; “Efter en stark uppgång, följer en stark nedgång” och tittar vi historiskt så verkar det helt klart stämma. 

Ovanstående bild visar månadssammanställningar för det svenska indexed OMXS30, men priset för värsta nedgång på en enskild handelsdag går utan konkurrens till den S&P500 den sk “Black Monday“, dvs den 19:e oktober 1987. Den dagen rasade S&P500 strax över 22%! På en dag!!!

Sämst i klassen 2000-2002

Tittar vi på bilden ovan så backade OMXS30 över 70% men ha i beaktande att enstaka aktier även i dag kan backa betydligt mer. Så här såg resultatet ut för de 20 aktier på Mid- och Large Cap som drabbades hårdast under samma period. Ingen rolig läsning, men nyttig ur ett mentalt och läromässigt perspektiv.

Det ordnar oftast upp sig

Från bottendagen den 7 mars 2000 så har OMXS30 gått upp hela 265%, dvs ca 7,5/år exkl. utdelningar (den årliga avkastningen räknas med fördel ut med hjälp av en CAGR-kalkylator). CAGR = Compound Annual Growth Rate, dvs total  årlig avkastning med hänsyn till ränta-på-ränta. Ett helt godkänt resultat.

Tips från coachen

Oavsett om det är bra eller dåliga tider är min (och många andras) rekommendation:

 • Investera inte mer än du är beredd att förlora (alternativet är att en fast exitplan där du alltid säljer vid X% nedgång eller liknande för att hindra att du åker med ner i en djupare nedgång)
 • Ha en nedskriven investeringsplan. Den bör som minst täcka; vad krävs för att du ska handla, vad får du handla, hur mkt får du handla och när ska du sälja.
 • Låt dig inte påverkas av brus, tex tidningar och forum, men var även försiktig med råd och kommentarer från analytiker och vänner. Visst kan du lyssna på dem men agera inte på dem, utan gör din egen analys och kika tillbaka på din investeringsplan.
  • Vid köp; passar detta köp in i din plan? Jag har genom tiden fått många både bra och dåliga råd av vänner. Efter ett tag lär du dig vilka analytiker och vänner som levererar tips med substans och vilka som du kan solla bort.
  • Vid sälj; Varför köpte du aktien och vad är det som har förändrats idag som gör att du skulle ta ett nytt beslut? 
 • Kraftiga nedgångar kan vara extremt jobbigt mentalt och därför är det viktigt att din strategi passar din personlighet. Kan du inte sova gott när börsen har flera nedgångsdagar på raken så rekommenderar jag att du justerar din investeringsplan så att du slipper hamna i dessa situationen alt. har en klar plan för hur du ska agera. Ett exempel kan vara att ha tightare stoppar för när du säljer, så att du slipper oron för vidare ras. Inga pengar i världen är värda man mår dåligt under tiden (en viss oro är bara normalt, men sömnlöshet, hjärtklappning, fysiskt illamående och liknande symptom tycker jag att man ska ta på allvar och hantera – genom tidigare tips (eller genom att lära sig bemästra känslorna).

Själv har jag avyttrat en fåtal lågpresterande småbolagsaktier samt aktier som legat en bra bit under sitt MA200 (årsmedelvärde) då jag tror att denna typ av aktier kommer att ta större stryk än starkare aktier. Så nu kommer jag att sitta på händerna och vänta och se vad som händer.

Stort lycka till!

/Monica

PS: När det gäller CAGR-beräkningar så använder jag alltid Stefan Thelenius kalkylator.

Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.