Hoppa till huvudinnehållet

Vad händer efter att räntekurvan inverterats?

Nu är den “riktiga” avkastningskurvan, skillnaden mellan den amerikanska tioåringen och tvååringen inverterad. Det får finansvärlden att förfasas. Jag tror fortfarande inte att en kraftig krasch är att vänta – centralbankerna vill hindra en lågkonjunktur till varje pris. Men räkna med stök.

Upprepade gånger har tioåringen fallit under tremånadersräntan. Det har fått investerare att bli nervösa. Men det är först nu, när tioåringen faller under tvååringen, som den amerikanska avkastningskurvan på riktigt skapar skräck.

En inverterad räntekurva har historiskt sett föregått varenda recession i USA sedan andra världskriget. Det har alltså historiskt sett varit en av de bästa indikatorerna på att betydligt sämre tider vänta.

Att räntekurvan blir allt flackare beror på flera faktorer, men den allra främsta är förstås förväntningarna på räntesänkningar från den amerikanska centralbanken. Förväntningar om framtida räntesänkningar slår igenom på de långa räntorna först, vilket gör att dessa blir lägre än de korta räntorna. Normalt ses ju obligationer med längre löptid som papper med högre ränterisk . När förhållandet är motsatt, som nu, tyder det på stor pessimism.

Marknaden väntar sig sänkningar

Fed-chefen Jerome Powell ville vid senaste Fed-mötet inte ge några garantier att den första räntesänkningen i juli är starten på en serie av sänkningar. Men det är vad marknaden väntar sig, och förväntningarna blir allt högre ju fler signaler om sämre konjunktur som tickar in. Även handelskriget bäddar i sig för fler räntesänkningar.

En fortsatt lågräntepolitik från Federal Reserve är ju själva garanten för en fortsatt okej börsutveckling. Feds helomvändning vid årsskiftet är vad som till allra största del ligger bakom vårens börsuppgång. Dessvärre var också en lösning på handelskonflikten inprisad under våren. Börsen har stigit på dessa faktorer, och flera räntesänkningar är inprisade.

17 månader till recession

Men att centralbankerna är så måna om att till varje pris förhindra lågkonjunktur, och Trump är så mån om att inte bidra till en börskrach tätt inpå presidentvalet, är vad jag tycker talar för att vi inte har en regelrätt krasch på börsen att vänta oss. Däremot tror jag det finns en fortsatt fallhöjd, och jag tror att det kan bli volatilt i höst. Kanske till och med fram till presidentvalet nästa år.

Man kan också ha i åtanke att det historiskt sett har gått 17 månader mellan det att räntekurvan inverterats till dess att ekonomin gått in i recession. Och under den tiden har börsen gett positiv avkastning.

Jag fortsätter att spara på aktiemarknaden som vanligt. Låt vara att krockkuddar som konjunkturokänslighet, hög utdelning och hög egen strukturell tillväxt lockar lite extra.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer