Hoppa till huvudinnehållet

Investerare fortfarande rätt osäkra – Vi kollar på “skräck” indexet VIX

Volatiliteten på börsen satte nya rekordnivåer under coronakrashen. Nu har marknaden stabiliserat sig något, men det är fortfarande rätt mycket osäkerhet om framtiden.
I detta inlägg kollar jag närmare på vad volatiliteten säger oss om framtidsutsikten.

Webbsänd optionsevent med Nasdaq

På onsdagen 3e juni så kör jag tillsammans med Nasdaq ett livesänt digitalt event med 4 starka talare som kommer ge dig mer kunskap om optionsmarknaden. Det kommer vara en mix av både mer lättsmält och mer avancerade presentationen. Oavsett om du handlar med optioner eller inte så kommer det ge det nya insikter om börsen och marknadsklimatet.
Är du nyfiken så kolla in på länken, det kommer givetvis finnas tillgänglig efteråt om du inte kan se live. Registrera dig om du vill få ut talarpresentationerna.

Den 16e mars 2020 stängde VIX indexet på den högsta nivån någonsin med ett värde på 82,69.
Sedan dess har oroligheterna på börsen minskat något, men det är fortsatt förhöjda nivåer jämfört med tidigare.

Vad är VIX index?

VIX heter egentligen Market Volatility Index och speglar realtidskurserna på optionerna på Chicago Board Options Exchange(CBOE) i USA. Inte vilka optioner som helst förstås, utan de optioner som går mot det stora börsindexet S&P 500. Placerare kan använda dessa optioner för att skydda (hedga) sig mot plötsliga svängningar. Har du en stor placering i S&P 500 och misstänker en nedgång kan du alltså köpa en option som ger dig avkastning ifall börsen faller.
Enkelt uttryckt: Om många misstänker stora svängningar (volatilitet) framöver blir det rusning efter optioner och då stiger alltså optionsindexet VIX, därav smeknamnet ”fear index”, eller ”risk index”.

Hur kan man tolka VIX?

För dig som handlar med optioner är det vitalt att förstå volatiliteten, då det är en del av priset du betalar.

För dig som inte handlar med optioner så kan du ha stor nytta av VIX indexet ändå. Då detta ger dig en bild av vad marknaden tror om svängningarna framåt. Är VIX högt så är marknaden nervös.

Några bra nivåer att ha med sig

Ligger indexet under 20 tolkas det som att marknaden är lugn och riskaptiten hög. 20 nivån är det historiska genomsnittet och kring denna nivå eller lägre så är marknaden ganska lugn.

Går det upp till 30 och emot 40 är det dags att vara försiktig. 30 nivåer har vi ofta sett i samband med lite mer större oroliga nyheter på börsen.

Över 40 och uppåt innebär skräck på börsen. Du kan se i bilden ovan att det är ganska få tillfällen som börsen når dessa nivåer och det är i samband med stora kriser så som Coronakrashen, Kinafrossa 2015, Skuldkris 2011, Finanskris 2008, 9/11 attacken 2001 m.m.

Vad säger det då?

Höga nivåer signalerar oroligheter och det leder till större svängningar på börsen från en dag till en annan. Det ger ju både möjligheten att göra bra affärer när det går ner, och samtidigt gör en påmind om att ha en robust strategi och inte vara alltför nervös själv i tider av hög oro på marknaden.

Du kan räkna ut ungefärliga dagsrörelser med hjälp av VIX indexet. Detta är med hjälp av något som heter Rule of 16. VIX mäter sannolikheten för stora rörelser på årsbasis. Likt många andra finansiella mått är det just årsbasis man utgår ifrån för att göra det enklare att jämföra och utvärdera.
Det är ungefär 255 handelsdagar på ett år och när man mäter volatilitet på årsbasis så multiplicerar man svängningarna med roten ur 255, vilket är ungefär 16.
Så vi kan räkna baklänges och ta VIX värdet och dividera med 16 för att få ut den ungefärliga dagsrörelsen som man förväntar sig. (Detta var en grov förenkling matematisk, i syfte att hålla det på en praktiskt nivå)

Rule of 16

VIX värdeFörväntad dagsrörelse, % per börsdag
805,00 %
754,69 %
704,38 %
654,06 %
603,75 %
553,44 %
503,13 %
452,81 %
402,50 %
352,19 %
301,88 %
251,56 %
201,25 %
150,94 %
100,63 %

Så ett VIX värde på kring 30 som vi är nu innebär att börsen förväntar sig rörelser kring 1,9% per dag – både uppåt och nedåt i genomsnitt. Detta är vad börsen förväntar sig, verkligheten kan givetvis vara något helt annat. Detta är dessutom på amerikanska börsen, men den och svenska börsen följer varandra så tätt att det är relevant även för oss svenskar att hålla koll på.

Sett till de senaste 10 dagarna så har börsen i genomsnitt svängt 1,6% per dag. Det ger oss ytterligare en insikt – marknaden är väldigt ofta mer nervös än befogat.
VIX värdena och dagsförändringarna stämmer ofta ganska väl, går du tillbaka och kollar under året så kommer du se att det ofta är dagsrörelser i ungefär linje med ovanstående tabell.

Skevheten ger en bild av om investerare skyddar sig – SKEW indexet

Ytterligare en intressant kunskap vore ju att veta om investerare försöker skydda sig inför kursfall. Optioner ger möjligheten att skydda sig genom att köpa säljoptioner. SKEW indexet mäter kort och gott skillnaden i pris på köpoptioner och säljoptioner.
Det är alltid (eller det har åtminstone alltid varit) ett högre pris på säljoptioner, så SKEW indexet har alltid haft ett värde över 100. Ju högre efterfråga på säljoptioner och när fler investerare köper dessa, då stiger priset. Det ger oss en signal om att fler tror på nedgång. Väldigt ofta så står SKEW indexet i värden kring 120 vilket är normalläget.

När SKEW kommer upp i 140 så finns det anledning att vara lite uppmärksam. Då har priset på säljoptioner gått upp för att investerare positionerat sig för ett eventuellt kursfall.

Det intressanta här är att det ofta har skett innan en eventuell nedgång. Det är ganska få som köper säljoptionerna i kraschen, för då är det ju försent. Utan ofta har detta skett inför en nedgång, men framtiden är alltid oviss så givetvis får inte investerare alltid rätt.

Senaste gången SKEW var över 140 var den 19e februari samt under december 2019. Med facit i hand var detta otroligt träffsäkert. Dessförinnan var det under augusti 2018, vilket också prickade in den oro som vi sen såg från oktober och fram till årsskiftet 2018.

Det har också varit förhöjda nivåer efter att Trump blev vald som president och under stor del av hans första år. Marknaden var helt klart nervös att något skulle hända, men med facit i hand även här vet vi ju att inget negativt hände. Tvärtom så steg börsen.

Så knappast en perfekt indikator, men fördelen är ju att den ger oss en insikt om hur marknaden agerar i alla fall. Ibland får marknaden rätt och bland fel, oavsett om du planerar att följa marknaden eller gå emot den så är det viktigt att vet i vilken riktning marknaden är positionerad.

För den som handlar med optioner så kan man dessutom begränsa risken väldigt tacksamt, utan att gå miste om potentialen. Oavsett om du handlar med optioner eller inte så kan det vara värdefull information att ha. Vill du lära dig mer så kolla mer än gärna in vårt webbinarium.

Använder du VIX på något sätt i din handel? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-01-24 15:48

Vad heter detta i infront. För jag har sökt efter både VIX och SKEW. Men hittar dom inte?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-25 09:19

Du är rätt på båda. Om du använder Windows versionen av Infront så hittar du på de söktermerna.
Använder du webbaserade Infront så går det nog inte tror jag, det är en slimmad version.

Anonym
Anonym
2020-05-29 16:58

Intressant – var hittar man dessa index…??

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-06-01 09:09

Jag kollar i Infront. Men går även på CBOEs hemsida. Idag går det till och med att googla SKEW eller VIX så ser du det i ditt google sök/google finance
Här är CBOEs hemsida: http://www.cboe.com/products/vix-index-volatility/volatility-indicators/skew

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-07-01 22:05

Hej, hur får man upp VIX i infront? Har själv baspaketet men har faktiskt inte lyckats få fram rätta VIX index på S&P 500, har sökt inne i själva terminalen, men hittar det inte.

Mvh Alexander

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-07-06 15:14

Hmm. Vet faktiskt inte, jag söker på VIX och hittar. Kolla med Infront supporten, de vet bättre 🙂

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm