Hoppa till huvudinnehållet

Vad är hållbarhet?

Detta inlägg är marknadsföring.

Jag var nyligen ute i skogen och skulle passera ett litet vattendrag. Det gick en smal spång över bäcken och den såg ut att vara hållbar. När jag var mitt över diket så gick plankan plötsligt av och jag trillade ned i gyttjan. Något under mina fötter var helt enkelt ohållbart. Kanske var jag för tung eller också var plankan för svag? Orsaken kändes ganska onödig när jag stod med blöta fötter i geggan. Om det här hade handlat om Jorden så skulle forskarna säkert säga att vi nått en ”tipping point”. En tipping point inträffar när något som byggts upp under en längre tid plötsligt förändras drastiskt. Det kan till exempel handla om att försöka bygga ett korthus och när du ska lägga på det sista kortet så faller allt ihop.

Den livsstil vi har haft fram tills för bara några år sedan har inneburit att människan gjort så stora avtryck på Jorden att vi riskerar att sätta väldigt stora krafter i rörelse genom till exempel ökad temperatur i luften och sedan i haven. När vi väl når en ”tipping point” kommer det bli svårt att ställa allt till rätta igen (Nordnet beskriver det här mer i detalj i inlägget Varför hållbara investeringar gör skillnad på Hållbarhetsbloggen). Jag kanske hade kunnat undvika min ”tipping point” i skogen genom att vara något kilo lättare eller om någon helt enkelt bytt ut plankan innan den börjat ruttna. När det gäller Jorden är det mycket svårare. Det går inte att enkelt byta ut luften omkring oss. Vi har under en ganska lång tid trott att luften kan svälja stora föroreningar. Det trodde man även om till exempel Östersjön under 60-talet. Den såg så oändliga ut att naturen helt enkelt kunde ta hand om allt vi sänkte i havet. Idag vet vi bättra. Atmosfären ovanför oss slutar ungefär 10 mil över våra huvuden. Tittar man upp så ser himlen också oändligt ut, men det är faktiskt längre mellan Stockholm och Nyköping än upp till rymden.

Jag kanske inte kan göra så mycket åt min vikt i fallet med plankan men som konsument har jag idag väldigt stora möjligheter att påverka Jordens framtid. Det är faktiskt så att nästan allt jag köper och inte köper påverkar framtiden. När det gäller hållbart fondsparande så finns det en mängd möjligheter att påverka idag. Många fondförvaltare kan till exempel erbjuda produkter med ett lägre koldioxidavtryck än till exempel den vanliga aktiemarknaden. Ett lägre koldioxidavtryck innebär att du som investerare har bidragit med ditt sparande att motarbeta den globala uppvärmningen. Det kostar inget extra utan är ett medvetet val du måste göra.

Hållbarhet behöver inte bara handla om utnyttjandet av naturresurser på Jorden. Det kan även handla om att i en större omfattning inkludera vissa grupper. Ett bra exempel är kvinnor. Företagens brist på att inkludera kvinnors kompetens är väldigt kostsamt för dig som aktieägare. En studie från Credit Suisse visade att företag med minst en kvinnlig styrelserepresentant slog sitt jämförelseindex med över 40% de senaste 10 åren mellan 2006-2016. Kvinnorna står för ungefär ¾ eller 73% av alla beslut som rör hushållens spenderande och ett företag som riktar sig mot hushåll måste självklart förstå sin viktigaste kundgrupp. En mängd studier visar att företag som inkluderar kvinnor bättre helt enkelt har högre avkastning och lägre risk. AXA IM har tagit fasta på forskningen och har nyligen lanserat fonden: AXA WF Mix In Perspectives. Nordnet är först i Sverige att erbjuda fonden.

Vh,

Henrik Af Donner,

Co-Head Nordic Markets Axa Investment Managers

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer