Hoppa till huvudinnehållet

Utslagsgivande kvartal för klädbolagen

Kvartalsrapporterna har varit en vattendelare för klädbolagen som gått åt olika håll. Bland de svenska konfektionsbolagen har H&M gått bäst medan MQ tillhört bottenskiktet i branschen. Finwire har gjort en sammanställning.

MQ föll svagt på sin rapport och har sammantaget backat 9,7 procent under månaden. Efter att ha utökat förlusten jämfört med samma kvartal föregående år. Detta var det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret och utdelningsbeskedet löd fortsatt noll kronor. Samtidigt skruvades de finansiella målen ned till att nå en tillväxt på 5 procent årligen över en konjunkturcykel. Det blev lägre trafik på grund av ett mindre realager men detta gav samtidigt lägre prisnedsättningar i den totala affären. E-handeln uppges ha utvecklat sig starkt under de tre senaste månaderna.

En revansch kan H&M sägas ha fått. Aktien har ökat 5,2 procent under månad och hänger sig envist kvar över den viktiga 200 kronors-nivån. Den positiva rapporten som visade på ett högre resultat än väntat för det tredje kvartalet gjorde att analytikerkåren skruvade upp sina prognoser på klädjätten.

En av dem som menar att bolaget är på väg åt rätt håll men delvis redan är inprisad i aktien är Danske Banks sparekonom Maria Landeborn. “Marginalen ökar mer än väntat, lagret minskar som andel av omsättningen och man säljer mer av fullpriskollektionen. Dessutom växer försäljningen online så det knakar”.

Ännu bättre under månaden har Next:s aktie gått som avancerat 6,5 procent. Det brittiska bolaget ökade försäljningen något mer än väntat under det senaste kvartalet. Bolaget upprepade sina prognoser för helåret. E-handeln steg mer än försäljningen som helhet, med en uppgång på nära 10 procent.

Det tyska klädbolaget Zalando som utgör en del av investmentbolaget Kinneviks portfölj backade på sin rapport trots att nettoresultatet ökade mer än väntat. Omsättningen blev ingen överraskning åt något håll. Bolaget upprepade samtidigt sin prognos för helåret. Sammantaget har Zalando backat 7,5 procent den senaste månaden.

Ett annat bolag som följt med nedåt är Boozt som tappat 4,1 procent. De har dock ännu inte släppt sin kvartalsrapport.

Inditex lämnade sitt halvårsresultat i det brutna räkenskapsåret i slutet av september, alltså före inledningen av vår avstämningsperiod. Det spanska bolaget, konkurrent till H&M uppger att höstens kollektion tagits emot väl. Försäljningen har ökat åtta procent i lokala valutor från 1 augusti fram till den 8 september. För första halvåret var rörelseresultatet marginellt lägre än konsensus medan omsättningen steg och inte var någon överraskning varken uppåt eller nedåt. Med detta sagt så kan vi konstatera att aktien inte rört sig så mycket under oktober, ned 1,2 procent. Inditex lämnar för övrigt rapport för räkenskapsårets tredje kvartal den 11 december.

Finwires kursavstämning över oktober månad gjordes vid 15-tiden under torsdagen 31 oktober.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer