Hoppa till huvudinnehållet

Utsikterna inför 2021

Vi börjar närma oss årsskiftet och det är naturligt att höja blicka för att se vilka större trender vi har att brottas med under den närmaste framtiden. Här kommer några spaningar om hållbarhet, inflation och tillväxtrally.

Ekonomin är sargad, men kommer igen

Bilden ovan visar den globala BNP förändringen senaste 30 åren samt kommande 4 år som internationella valutafondens (IMF) prognos. I år ser BNP ut att falla med -4,4%, men det är goda framtidsutsikter därefter.

Värt att ha med sig är att börsen redan har prisat in en ganska stor återhämtning under nästa år. Det som blir intressant att följa är om 2022 och 2023 ser fortsatt ljusa ut. Om vi behåller den goda tillväxten så finns det goda anledningar att vara exponerad mot börsen kommande åren.

Fortsatta stimulanser

Inflationen lyser med sin frånvaro när man kollar på marknadsräntorna. Bilden ovan visar statsobligationer på 2 och 5 års sikt. Räntorna speglar vad investerarna prisar in för inflationsförväntningar i framtiden och det ser ut att vara fortsatt ganska låga inflationsförväntningar.

Centralbankerna har låtit sedelpressarna stå med öppna spjäll under året för att parera de negativa ekonomiska effekterna av pandemin. En naturlig oro som uppstår när penningmängden ökar är att inflationen ska följa därefter, marknaden är just nu inte särskilt orolig för detta dock.

Med detta sagt så kanske det är värt att ha ett öga på marknadsräntorna nästa år. Vi vill helst inte se en ketchup effekt på inflationen. När räntorna började stiga under andra halvan av 2018 gav detta lite tråkigt humör för börsen.

Omställningen mot en mer hållbar ekonomi

Med en ny världsledare på plats i USA så kommer det bli ett ökat fokus på hållbarhet. Det kommer ge ännu mer självförtroende för EU att fortsätta ställa om energiförbrukningen. Den stora frågan är om vi nu också kommer få se Kina göra en kraftansträngning mot att minska CO2 utsläppen.

Om vi börjar i EU så ser du i bilden nedan hur fördelningen mellan Kol och Förnyelsebara energikällor ser ut för de olika länderna.

Polen är ett skräckexempel som får över 80% av sin energiförsörjning via kol. Frankrike och Sverige är i motsatt hörna med ca hälften av energiförsörjningen via förnyelsebart.

Värt att komma ihåg är att det finns fler alternativ. Kärnkraft är en ständigt debatterat ämne, som har låg miljöpåverkan och som många länder får sin energi ifrån.

Samtidigt ska vi komma ihåg att länder är olika stora och därmed har ett större totalt utsläpp. För i ärlighetens namn så bryr sig inte moderjord om varifrån CO2 utsläppen kommer ifrån, utan bara att de ska minska. De största CO2 utsläpparna i EU är Tyskland, Italien, Frankrike, Polen och Spanien. Det är där förändringen kommer får störst effekt.
Bilden nedan visar detta. Till höger har du också hur mycket utsläpp det är per capita, några av de mindre länderna har något höga utsläpp sett till att de har så få invånare.

Om vi istället kollar på utsläppen på global nivå och vilka områden som står för stört CO2 förbrukning så är det Kina, USA och sen EU. Bilden nedan visar hur stor procentuell andel av de globala CO2 utsläppen som varje område står för, samt hur stor procentuell andel av den globala BNP detta område också står för.

Kina står för ungefär 17% av den globala BNP vilken är snäppet mer än USA. Men Kina är en betydligt större utsläpp-bov än USA och definitivt mer än EU som är väldigt hållbart sett till den ekonomiska aktiviteten.

Stor anledning till detta är att Kina är världens fabrik där mycket produktion finns. Medans USA och EU är ekonomier med betydligt högre andel tjänsteproduktion.

En intressant tanke är om Kina nu kommer börja ställa om sig, vilken otrolig effekt det skulle få på investeringar inom hållbar energi. Energiförsörjningen är där man direkt kommer se effekt givetvis, men även närliggande sektorer så som automatisering och digitalisering borde få fortsatt goda förutsättningar.

Bilderna nedan visar resan EU har gjort under de senaste decennierna från Kol till mer förnyelsebar energi. Kina är inte ens i närheten ännu och kanske är vi bara i början av denna omställningen om Kina nu fortsätter i samma fotspår.

En avslutande tanke om Kina. Året 2020 har fört med sig nedstängda ekonomier och då är det naturligt att BNP faller i år. Kina är dock ett av få länder som kommer se positiv BNP tillväxt även 2020. Den marknaden är den globala tillväxtmotorn och vilka omställningar Kina kommer med framöver kommer få stora svallvågs effekter.
Det är egentligen bara Hubei provinsen med framförallt staden Wuhan som drabbas kraftigt negativt. Kinas styrka ligger i att agera snabbt och det var precis vad man gjorde i våras. Isolerade och minskade smittspridningen kraftigt under några veckor, för att minska påverkan på övriga delar av ekonomin. Som det ser ut nu var det en vinnande strategi som kan bädda för fortsatt momentum i Kina.

Om vi känner börsen vid det här laget så kommer den garanterat bjuda på några överraskningar även under nästa år. Vad det är återstår bara att se, men mellan all kortsiktig oro så pågår de stora megatrender som kommer definiera vårt samhälle och vår ekonomi framöver.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer