Hoppa till huvudinnehållet

Utlänningarnas återkomst på vietnamesiska aktiemarknaden

Mycket tyder på att utländska investerare håller på att hitta tillbaka till de vietnamesiska börserna. Mellan 1:a till och med 25:e februari i år ökade utländska inflödet till börserna med $129,1 miljoner. En ökning motsvarande 3 gånger så högt som i januari.

Listar man de bolag som utländska investerare har handlat flitigast i finner vi tidigare bottentippade Hoa Phat Group som sticker ut. Landets största stålproducent har sedan juni fått se sin aktie dala från VND 43000 till drygt VND 27000 i december. Sedan botten i december har utländska köpare köpt in sig till 40% av bolaget och omsatt miljontals aktier dagligen. Just nu handlas aktien till P/E 5 och P/B värderas till 1,79. Övriga bolag som har fått rejält momentum av utländska investerare är landets största mejeriproducent Vinamilk, livsmedelsjätten Masan Group och landets största bank Vietcombank.

Trots att landets nyår, Têt, såg till att landets börser hölls stängda under nio dagar så nettoköpte utländska investerare aktier för $25,8 miljoner dollar i februari. Detta sker i kontrast mot januari-datan som visade ett nettosälj på -$14 miljoner dollar.

Det stora all-shareindexet VN har sedan årets början stigit med drygt 9 procent. En stor bidragande orsak till uppgången är dels genom att likviditeten har ökat av inflödet av utländskt kapital och dels för att amerikanska FED har kommunicerat en försiktigare räntehöjning än tidigare. Många inklusive jag själv tror dock att detta är bara tillfälligt. Skulle räntorna i USA fortsätta norrut så kommer tyvärr investeringar i länder som Vietnam att minska i popularitet tills räntorna faller återigen.

Det som däremot skulle få marknaden att fortsätta uppåt även om räntorna skulle öka är om Vietnam skulle bli uppgraderade till att bli en tillväxtmarknad. Jag har skrivit om det senaste kring en eventuell uppgradering i min blogg den här veckan.


Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com. Där ni kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet! /Fredrik, Frontier Vietnam

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer