Hoppa till huvudinnehållet

USA-valet blev riktig nagelbitare

USA-valet blev jämnare än vad många trott på förhand, och på fredagseftermiddagen har ännu ingen av de båda presidentkandidaterna fått ihop 270 elektorsröster som krävs. I skrivande stund pekar dock allt på att Joe Biden vinner då han precis gått om Trump i viktiga delstaten Pennsylvania. Börsen har dock tagit den utdragna processen med relativt lugn.

Mycket talar alltså för att Joe Biden tar hem exempelvis Pennsylvania som är en av delstaterna där rösträkningen fortfarande under fredagseftermiddagen pågick. Otroligt jämnt är det även i sydstaten Georgia.

Inför valet var opinionsundersökningarna samstämmiga. Enligt opinionsundersökningssajten FiveThirtyEight bedömdes den sittande presidenten Donald Trump ha blott tio procent chans att vinna valet.

Stora svängningar i speloddsen

Samtidigt visade spelmarknaden en annorlunda bild, där det var betydligt jämnare mellan Biden och Trump. Strax inför valet var det 60 procents segerchans för presidentvalsutmanaren Joe Biden och drygt 40 procent för Trump, enligt oddsen på bland annat Unibet och Betsson.

Oddsen tar hänsyn till fler faktorer än opinionsmätningar, däribland volymen som spelarna står för. Många speloperatörer har meddelat att rekordsummor har spelats på det amerikanska presidentvalet, ett event som väntas sätta stort avtryck i resultaten för det innevarande kvartalet. En stor del av summorna har lagts på Trump som vinnare i valet, vilket delvis skulle kunna förklara diskrepansen mellan oddsen och opinionsundersökningarna.

Delstaten Florida är erkänt snabba på att räkna sina röster och när Trump visade sig prestera bättre än väntat där blev det ombytta roller. Tidigt under valnatten blev Trump plötsligt favorit att ta hem valet, och många började se framför sig en repris av det föregående presidentvalet 2016.

Trump utropade sig tidigt som segrare

Med många röster kvar att räkna valde dock den sittande presidenten att utropa sig som segrare i flera viktiga svingstater under valnatten. Detta före uttalanden från delstaterna själva samt vinnarprognoser från stora nyhetsmedier.

Såväl Trump-lägret som Biden-lägret kände med största sannolikhet till att poströsterna och så kallade absentee ballots skulle i hög utsträckning tillfalla den demokratiska presidentkandidaten. Det visade sig också vara fallet där Trumps ledning i flera delstater krympte med tiden. Samtidigt fanns det vissa sprickor i fasaden som antydde att Biden gjort betydligt bättre ifrån sig än Hillary Clinton år 2016. Ett exempel på detta är delstaten Arizona, där Joe Biden kröntes relativt tidigt till segrare av vissa nyhetsmedier.

För börsens del var det förvisso lite svängigt, och oddsen på spelmarknaden var väldigt volatila. USA-börserna avslutade ändå valdagen klart på plus. Många spekulerade på förhand i hur börsen skulle påverkas av olika scenarion i valet. Ett vanligt förekommande negativt scenario var ett ovisst valresultat, men med facit i hand verkade marknaden mest tycka att det var skönt att få valet överstökat.

Ingen “blå våg”

Valet är förstås inte avgjort än, men mycket pekar på att Joe Biden tar hem presidentvalet. Samtidigt står det klart att republikanerna behåller majoriteten i senaten vilket innebär att en så kallad “blue wave” uteblir, vilket har konsekvenser för den ekonomiska politiken och för börsen. Demokraterna och republikanerna i kongressen har inte klarat av att enas kring ett nytt stödpaket, då demokraterna efterfrågar större summor.

Även om det redan signalerats intresse att få till ett stödpaket innan årsskiftet, så visar det ändå på att det kommer bli svårare för demokraterna att driva igenom sin politik. När valresultatet blev mer tydligt började exempelvis läkemedelsbolagens aktier att stiga kraftigt. Bedömare menar att det är en konsekvens av utfallet i valet, där republikanernas sannolika majoritet i senaten sätter stopp för de mer radikala reformförslag som demokraterna lägger fram kring den amerikanska sjukvården.

Det är svårt att förutspå exakt vilken innebörd det sannolika valresultatet har för börsen eller för specifika sektorer eller bolag, men klart är att börsen hanterade valet utan någon större dramatik.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer