Hoppa till huvudinnehållet

USA- och Kinafonder bäst i år

Trots de eskalerande spänningarna mellan USA och Kina är det just USA- och Kinafonder som gått bäst på börsen i år. Men oron kring handelskonflikten gör att det kan vara klokt att som sparare ta hem vinsten och istället sprida riskerna.

Börsen är nervös och på helspänn inför minsta signal om handelskriget. Det är inte konstigt. En lösning på konflikten har i princip varit inprisad på börserna. Det syns också i hur svenskarnas landfonder har presterat hittills i år. Det är USA- respektive Kinafonder – som investerar i kinesiska A-aktier – som gett mest i snitt i år, en uppgång på 28 procent vardera. Den svaga kronan är en förklaring, den har boostat de här fonderna och spätt på uppgången.

Men då har Kinafonderna backat rejält med den senaste månadens oro. Fonder som investerar i kinesiska A-aktier, det vill säga aktier på de kinesiska fastlandsbörserna, har gått bättre än andra Kinafonder som placerar bredare.

Avtal inprisades under våren

Att varken USA- eller Kinafonder gått så bra under våren beror till stor del på att marknaden prisat in ett avtal mellan länderna. Dessutom hade stimulanserna från kinesisk finanspolitik precis börjat få effekt. Sannolikt motverkar risken för en tristare börs om handelskriget eskalerar av centralbankernas, och framför allt Federal Reserves, penningpolitik. Det gäller även framöver. En lägre tillväxt på grund av eventuellt fullskaligt handelskrig kan göra att en räntesänkning från Fed rycker närmare, och det skulle gillas av marknaden.

Oavsett detta bör man vara beredd på ett skakigt börsår med tvära kast. Det är svårt att räkna med en lika fin utveckling i de rena Kina- och USA-fonderna som vi haft, trots att den svaga kronan blir en krockkudde. Klokt i det här läget kan vara att hämta hem vinsten, men inte ta bort exponeringen. Kina är trots allt en av våra största och snabbast växande marknader. Regimen fortsätter att pumpa in likviditet genom olika stimulansåtgärder och man tjänar på att räntehöjningarna från Fed avstannat.

Klokt att placera brett

Men i det här läget kan det vara klokt att istället placera i bredare tillväxtmarknads- och globalfonder, för att sprida riskerna. I en globalfond är ändå så mycket som 50-60 procent USA, så du behöver knappast komplettera globalfonden med en renodlad USA-fond.

Att notera är också att Kanadafonder, som det inte finns särskilt många av, gått starkt. Fonderna har i snitt stigit med 5,6 procent bara den senaste månaden, på positiva nyheter som att USA har beslutat att ta bort tullarna på stål och aluminium mot Kanada.

Intressant är också att Londonbörsen gått okej, vilket syns i Storbritannienfonderna (vilka varken är särskilt många eller särskilt populära). Marknaden prisar uppenbarligen inte in någon katastrof i samband med brexit, trots att det är så diskussionen går och det är vad vi hör om i media. Det starka pundet gentemot kronan ger också en boost.

Så har enskilda landfonder gått i år:

Kina A-aktier: 28 %

USA: 28 %

Kanada: 28 %

Storbritannien: 26 %

Ryssland: 25 %

Tyskland: 24 %

Australien & Nya Zeeland: 24 %

Schweiz: 23 %

Kina och närliggande: 21 %

Kinafonder: 20 %

Sverige: 17,5 %

Vietnam: 16 %

Thailand: 16 %

Japan: 16 %

Indien: 9 %

Brasilien 5 %

Indonesien: 3,25 %

Korea: 2,2 %

Turkiet: -1 %

Källa: Morningstar, snitt för respektive landfondskategori, 190520



Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer