Hoppa till huvudinnehållet

Urstark börs – dags för rekyl

Detta inlägg är marknadsföring.

Senaste veckorna har OMXS30 ångat på friskt och nått nytt årshögsta. Rent tekniskt är det alltid intressant när man når nya extremlägen både kurs- och tidsmässigt. Index har blivit överköpt på kort sikt och vi räknar med att få se någon form av rekyl när som helst.

Nivån 1700 har testats senaste veckan, och över den har vi ingen historik för att kunna bygga någon volymprofil. Vi har därmed ingen nytta av profilen från nuvarande nivå och uppåt eftersom kursen bara noterats så högt en gång tidigare, april 2015 då OMXS30 toppade ur på 1720. Gissa vilket datum det hände på? Jo, 27:e april……

Tidsmässigt har vi alltså nått ett av årets mest intressanta datum. Årscykeln toppar i genomsnitt ut nu i dagarna enligt senaste 18 årens utfall. När två tekniskt intressanta extremer nås samtidigt blir situationen såklart extra spännande. Vi drar oss inte för att sticka ut hakan ibland, och traditionen trogen blir alltså prognosen att OMXS30 faller from nu fram till någonstans runt midsommar då historien skvallrar om tillfällig vändning uppåt igen under juli. Därefter brukar index falla igen till slutet av augusti eller början på september innan den starka delen av årscykeln tar vid igen.

Hos de övriga indikatorerna i diagrammet syns inte ett spår av orolighet eller risk för nedgång just nu. Volatiliteten är rekordlåg och Volatility Average Points-indikatorn näst längst ned i diagrammet visar stadigt poäng över 80. Månadscykeln har nått månadens lägsta sannolikhet för stigande kurs närmaste dagarna, just nu visar de senaste 4 årens utfall en sannolikhet på runt endast 35% för högre kurs om 7 börsdagar.

En närmare titt på årscykeln

Bilden nedan visar närmaste veckorna och månaderna i tabellform med genomsnittlig kursutveckling för bl a OMXS30. Räknat från skrivande stund (190427) har OMXS30 fallit i genomsnitt -0,8% kommande vecka, -1,7% kommande månad och -2,75% kommande kvartal. Kolumnerna till höger märkta Rating visar procentuella antalet år som visat stigande kurs för resp period. Samtliga av dessa utom 6-månaderskolumnen visar siffror under 50%. Sämst chans för stigande kurs ligger i månads- och kvartalskolumnen som båda visar 38,8% chans för uppgång from idag. Den statistiska botten ser alltså ut att ligga någonstans mellan 3 och 6 månader from nu.

För att hitta den mer exakt kan vi studera den grafiska Predictive Average-kurvan i kursdiagrammet nedan. Den grå kurvan är genomsnittliga årskurvan för OMXS30. Den rosa kurvan är förskjuten 6 månader “in i framtiden”. Till höger får vi alltså förväntad utveckling kommande 6 månader, och här ser vi med blotta ögat att botten historiskt har infallit om ca 4 månader. Kalkylen Predictive Average finns som standard i Autotrader Bas för de som vill prova att screena fram intressanta index och aktier på egen hand.

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer