Hoppa till huvudinnehållet

Unik ETF-screener hjälper kunder spara hållbart

Nu lanserar vi en helt ny funktion för hållbart sparande inom ETF-er. Den är inte bara ny för oss, utan också unik på marknaden. Heja!

Hållbarhet är viktigare än någonsin. Ingen kommer undan – vi bär alla ett gemensamt ansvar för vår värld och vår framtid. Hur vi agerar i hållbarhetsfrågan skiljer sig däremot åt. För oss som arbetar med sparande och investeringar är fokus att förenkla och synliggöra. Vi erbjuder ett av marknadens bredaste placeringserbjudanden, med tusentals produkter att välja mellan. Då är det förstås än viktigare att göra det enkelt att välja – och att välja bort. Där har vi kommit en bra bit på vägen, vågar jag nu påstå.

För ganska precis ett år sedan lanserade vi en helt ny funktion för hållbart sparande inom fonder. En screener med en fördefinierad lista där man enkelt kan ange vilka innehav som ska exkluderas. De kategorier spararna kan ange är exempelvis alkohol, bekämpningsmedel, djurförsök och fossila bränslen. Den nyheten var en av våra mest kommenterade och applåderade. Det är uppenbart att vi delar intresset för hållbarhet med våra kunder.

Nu gör vi samma sak – och lite till – för ETF:er, det vill säga börshandlade fonder. För över 800 börshandlade fonder från en rad olika fondbolag visar vi nu så kallad hållbarhetsdata. Hållbarhetsdatan omfattar koldioxidrisk, möjlighet att välja bort oönskade innehav, hållbarhetsbetyg samt rating inom parametrar som miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning. ETF:erna bedöms i sig själva och i relation till andra ETF:er inom samma kategori. Datan kommer från Morningstar, som är vår leverantör på fondsidan.

Hållbarhetsfrågorna är viktiga. Och vi alla kan påverka på olika sätt. Som investerare kan jag göra ett ställningstagande genom att investera i bolag som tar hållbarhetsfrågan på allvar. Som Sverigechef på Nordnet kan jag välja att satsa på tjänster och produkter som gör det enklare att välja och att välja bort. Vi kan alla göra medvetna och aktiva val.

Den nya ETF-sidan som lanserades i dagarna är uteslutande byggd utifrån våra kunders agerande och beteende. Vi har inte bara lyssnat på tankar, synpunkter och feedback utan i detalj studerat vad man klickar på, hur och när. Och designat utifrån det.

Nu vill jag gärna höra dina reflektioner. Kommentera gärna.

/ Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-07-12 15:48

Jättebra!
Men kunde istället lansera handel direkt på hemsidan för era kunder i Europeiska, Brittiska aktier och Frankfurtbörsen, där nästan hela världens aktier finns listade.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-07-16 12:39

Tack Tommy! Vi ser över utbudet och hur vi på bästa sätt ska kunna tillhandahålla så många marknader som möjligt. Det sker inte över sommaren men det ligger absolut med i våra kunders önskemål och därmed också i våra prioriteringar.

Anonym
Anonym
2020-07-15 14:07

Hei! Jeg fant nylig ut at utvalget i ETF-screeneren deres hadde blitt mye dårligere og at jeg plutselig kun fant rundt 8 ETF-selskap i rullegardinmenyen. ETF-screeneren som har blitt veldig brukervennlig siste året og som det virket som inneholdt til fleste europeiske ETF’ene som nordnet tilbyr. Fant kort tid etter ut at årsaken var følgende: “Vi har infört en årlig plattformsavgift för ETF-leverantörer och huruvida de visas på skärmen eller inte beror på enskilda avtal mellan oss och företaget.” Dette var veldig skuffende. Og bryter det ikke mot MiFID II? Burde Finansinspektionen informeres om dette? Dere gjør tjenesten dere tilbyr… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-07-17 14:29

Mycket bra Martin. Allt som gör det tydligare att välja hållbart gör det enklare för mig att ta ansvar för mina investeringar. Ska verkligen sätta mig ner och titta på detta och följa utvecklingen. Hs Ulf