Hoppa till huvudinnehållet

Twittrare följer Kavastus aktiestrategi

Vilken aktiestrategi har Finwires följare på Twitter? Det tog nyhetsbyrån reda på genom fyra svarsalternativ. Fler än hälften, 58 procent tar rygg på den kände finanstwitterprofilen Arne Talving, mer känd som @Kavastu som här berättar om sin strategi och målkurs för Stockholmsbörsen.

 

 

Det gamla svenska uttrycket “köp till sillen och sälj till kräftorna” har 21 procent tagit till sig medan det blev relativt jämt skägg mellan alternativen att sälja av och “sell in may and go away”. Totalt fick de båda säljalternativen 21 procent ihop. I undersökningen deltog 1001 personer.

Uttrycket “sell in may & go away” är alltså ett investeraruttryck för att undvika en väntad svagare aktiemarknad under sommaren. Vad uttrycket inte rakt ut säger är att november månad ses som en bra månad att återvända med sitt kapital till aktiemarknaden, om man enbart ligger lång i marknaden. Vissa investerare anser att detta är en bättre strategi än att ligga kvar investerad i marknaden under hela året.

Det som gav upphov till uttrycket var aristokrater och bankmän som förr i tiden lämnade London under sommarmånaderna och kom tillbaka för att se hästkapplöpningsloppet som hölls på St. Leger’s day. Loppet hålls traditionellt den andra lördagen i september.

 

“Undantagen som bekräftar regeln”

Det gäller dock att se upp. Nedgången efter både 11 september år 2001 och Lehman Brothers-kraschen år 2008 inträffade under den period när man bör återvända till marknaden, enligt uttrycket. Börskraschen 1929 inföll i oktober månad och även den svarta måndagen, år 1987 inföll i oktober.

Uttrycket köp till sillen och sälj till kräftorna antyder alltså att man ska köpa vid midsommar och sälja lagom till kräftpremiären. Kräftpremiären infaller varje år den 8 augusti. Vissa menar dock att kräftpremiären infaller den andra torsdagen i augusti, vilket i år betyder den 10 augusti.

 

Grattis Kavastu, hur ser du på resultatet?
– Ja, det är en chockerande siffra. Kanske har folk märkt att jag är ganska pricksäker både på aktier, trender och avkastning och det till låg risk. Det är ingen slump för bakom ligger ett oerhört analysarbete där känslor och andras tyckande är bortgallrat. Så det ligger verkligen något i att jag går min egen väg oberoende vad andra tycker, tänker och skriver.

 

“Sprid på fundamentalt starka aktier i upptrend”

 

Vad är din aktiestrategi?

– Min strategi är att ligga på på en bra spridning av fundamentalt starka aktier i upptrend. Att ligga all-in fullinvesterad mestadels i bulltrend och stå utanför likvid i en beartrend.

 

Vilken är den viktigaste faktorn som styr börsen nu, enligt dig?

– Viktigaste faktorn just nu är bristen på placeringsmöjligheter i och med den låga räntan, konjunkturen och att bull föder bull.

 

Vilken är den mest överskattade faktorn? och som man alltså kan tona ner i sin aktiestrategi.

– De mest överskattade faktorerna är VIX index (finns ingen korrelation) Och antalet köp/sälj procentuellt på insiderlistorna (de är inte bättre än andra). Däremot är det viktigt att ha koll på vd:s transaktioner och stora transaktioner som görs av insiders.

 

Kavastu avslöjar sin målkurs för Stockolmsbörsens breda index OMXSPI vid nyår: 662. Han ser därmed en potential på ytterligare drygt 11 procent från dagens nivå på 594

 

 

Svarsalternativen i undersökningen
procent
“Sell in may & go away” 11
“Köp till sillen och sälj till kräftorna” 21
“Sälj när Kavastu säljer” 58
“Ute, detta håller inte” 10

 

 

 

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer