Twitterkollektivet tycker till om Engelska Skolan

Engelska Skolan IPO

Engelska Skolan börsnoteras

Det råder delade meningar bland aktieintresserade privatpersoner om man skall teckna eller inte teckna i börsnoteringen av Engelska skolan. Finwire har frågat sina över 10.000 följare på Twitter om noteringen är värd att teckna. Utfallet är jämnt mellan de två lägren.

Jämnt utfall i Twitter-enkät

Frågan besvarades av 1.089 börsintresserade och utfallet var jämnt. 52 procent av de tillfrågade uppgav att de kommer att teckna medan 48 procent uppger att de avstår.

Engelska skolan

Siktet inställt på Nasdaq Stockholm

Engelska skolan eller Internationella Engelska skolan i Sverige Holdings II AB som företaget formellt heter är en av de ledande fristående aktörerna inom utbildning i Sverige. Företaget har siktet inställt på Nasdaq Stockholm och kortnamnet blir passande ENG.

Allmänheten erbjuds att köpa 25 procent av aktierna i bolaget. Vid övertilldelning omfattas erbjudandet av ytterligare 3,75 procent av antalet aktier. Det är alltså totalt 28,75 procent av aktierna i bolaget som kan komma ut på marknaden.

Engelska Skolans teckningskurs

Teckningskursen är fastställd till 52 kronor per aktie, vilket innebär att aktier för 599 miljoner kronor ingår i erbjudandet. Det ger bolaget ett börsvärde på drygt 2 miljarder kronor. Teckningstiden pågår och sista teckningsdag för allmänheten är på tisdag den 27 september. Aktien kommer att börja handlas på Stockholmsbörsen på torsdag den 29 september. Ankarinvesterare är Swedbank Robur, Investmentbolaget Öresund och Norron Asset Management. De har tillsammans åtagit sig att förvärva 12,9 procent av aktierna.

Engelska skolan grundades 1993 av Barbara Bergström. Idag driver företaget 30 skolor och har fler än 21.400 elever från mer än hälften av landets kommuner. Engelska skolan bedriver skolverksamhet från årskurs ett till gymnasiets tredje årskurs. Bolaget kontrolleras idag av TA Associates, ett bolag som inrymmer grundaren Barbara Bergström och delar av ledning och personal i skolan. Styrelseordföranden Per Båtelson och styrelseledamoten Cecilia Marlow uppger att de tänker förvärva upp till 10.000 aktier vardera vid börsnoteringen.

Under det senaste räkenskapsåret som avslutades den 30 juni 2016 uppgick omsättningen till 1,8 miljarder kronor medan resultatet före skatt var 164 miljoner kronor.

Analyser av Engelska Skolan

Hur har rekommendationerna sett ut? Dagens Industri, Privata Affärer och Stockpicker har alla tre rekommenderat att teckna aktien. De pekar bland annat på att den politiska risken har hållit nere värderingen när teckningskursen har spikats. Den närmaste konkurrenten på börsen är Academedia som börsnoterades i juni. Den aktien har stigit med 50 procent jämfört med teckningskursen.

Engelska Skolan går att teckna via Nordnet och SHB. Prospekt finns här.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer