Hoppa till huvudinnehållet

Två centrala teman för investeringar i s.k. Megatrender; Battery Solutions och Cybersecurity

Detta inlägg är marknadsföring.

Investeringar i Megatrender är inte nytt. Det kanske kallades Tillväxtinvesteringar i början på 2000-talet, men fenomenet att hitta investeringar i ny teknologi med stora användningsområden och potential att ändra hur hundratals miljoner människor löser nya uppgifter har förekommit länge. Det började med mest aktiva fonder men från idag finns många börshandlade fonder, ETFer (Exchange Traded Funds) på menyn för detta.

Med många olika möjligheter, hur ska en investerare välja ett tema framför ett annat?

Man kan tycka att många valmöjligheter alltid är bättre än färre, men det är svårt att veta var den bästa avkastningen kommer att finnas i förväg. Investeringar i Megatrender handlar att hitta tillväxt och investeringar som kommer ge bättre avkastning än breda index, vilket också innebär mer risk och kan innebära sämre avkastning under visa perioder.

Vi ställer oss frågan så här; Finns det Megatrender som har chansen att vara mer fundamentala och tillför förutsättningar för att annan utveckling ska kunna blomstra, mer än att vara sin egen tillväxtbransch?

Battery Solutions: Vem behöver inte elektricitet?

Det finns prognoser som säger att det kommer att finnas mer än 40 miljarder uppkopplade enheter i världen år 2025¹. I tillägg till det, se diagram 1 som visar att många länder inom Europa planerar att fasa ut bilar med förbränningsmotorer mellan 2025 och 2040.

Diagram 1: Många europeiska länder planerar att fasa ut bilar med förbränningsmotorer för att ersätta med andra drivmedel

Källa: https://www.coltura.org/world-gasoline-phaseouts

Oavsett om man tänker på sin mobiltelefon, sina sladdlösa hörlurar, sin läsplatta, sin smarta klocka eller sitt elektriska fordon så verkar det som världens behov av batterier är på väg i en riktning, alltså uppåt. Det är mer oklart när olika teknologiska lösningar blir tillgängliga eller vilka företag som blir vinnare på de här trenderna som innefattar “Smart Cities”, “Connected devices”, “Internet of Things” samt “AI, Artificial Intelligence” men helt klart är att batterier har en grundläggande roll att spela.

Värdekedjan för batterier

Istället för att bara överväga vilka företag som “tillverkar batterier”, kan investerare som tror på vikten av batterier överväga hela värdekedjan för tillverkningen. Det kan vara:

  1. Bolag som utvinner råvaror som används i batterier exempelvis Nickel, Magnesium och Lithium.
  2. Bolag som processar råmaterial till komponenter till batterier.
  3. Bolag som fokuserar på ny teknologi som kan ersätta Lithium-ion batterier vilka dominerar idag.
  4. Bolag som arbetar med utveckling av distribution av elektricitet eller återvinning av material som används för tillverkning av batterier.

Att tänka i dessa banor ger investerare möjlighet att tjäna på utvecklingen av teknologi för att lagra energi och givetvis kommer olika delar av denna värdekedja ge bättre eller sämre avkastning i olika perioder.

Cybersecurity: Hur mycket data skapade du idag?

Det är numera enkelt att skapa en digital profil av individer utan att vi lägger märke till det. Många människor använder många typer av appar hela tiden och har flera öppna samtidigt. Dessa skickar data om oss hela tiden utan att vi tänker på det.

Dessa, mer än 40 miljarder uppkopplade enheter har en viktig uppgift, att samla data. Som exempel leverar ägare av en Tesla med “full self driving” inkopplad uppskattningsvis mer än 4 gigabite med data tillbaka till Tesla².

Utan fokus på säkerhet, Cybersecurity skulle denna uppkopplade värld få svårt att fungera. Alla företag och individer med en uppkopplad enhet måste varje dag överväga riskerna och datasäkerheten, i sin vanliga vardag.

Vi vet inte vilka bolag i denna sektor som kommer att lyckas bäst men vi försöker fokusera på framtiden genom att dela in bolagen i sju olika kriterier:

Diagram 2: Cyber Security, 7 viktiga tillväxtområden

Källa: Team8, WisdomTree.

Pandemin har bidragit till uppmärksamhet kring datasäkerhet och dess aktörer men utvecklingen fortsätter och uppmärksamheten kring dessa bolag kan variera i framtiden.

Lagring av elektricitet och Datasäkerhet

Även om vi inte vet vilka av som stora trenderna i samhället, Megatrends som kommer att fortsätta vara starka tror vi att dessa kommer att behöva två fundamentala tillgångar, lagring/batterier (Battery solutions) och datasäkerhet (Cybersecurity) för att bli framgångsrika.

Relaterade WisdomTree Tematiska ETF: er


¹ Källa: https://www.statista.com/statistics/1101442/iot-number-of-connected-devices-worldwide/
² Källa: https://electrek.co/2020/10/24/tesla-collecting-insane-amount-data-full-self-driving-test-fleet/

Det här materialet är färdigställt av WisdomTree och dess samarbetspartners och ska inte tjäna som en prognos, undersökning eller investeringsråd och är inte en rekommendation, ett erbjudande eller begäran att köpa eller sälja värdepapper eller välja någon investeringsstrategi. De åsikter som uttrycks är från framställningens datum och kan komma att ändras med förhållandena vid en senare tidpunkt. Informationen och åsikterna som återfinns i detta material härrör från äganderättsskyddade och icke-äganderättsskyddade källor. Därför ges ingen garanti på riktighet eller tillförlitlighet som sådan och inget ansvar godtas på något annat sätt för felaktigheter och utelämningar (inklusive ansvar till någon annan på grund av försumlighet) av WisdomTree eller dess samarbetspartners eller någon av deras tjänstemän, anställda eller ombud. Tillit till information i detta material är uteslutande upp till läsaren att avgöra. Tidigare resultat är inte en tillförlitlig indikation på framtida resultat.

Bra att veta om ETF:er
En börshandlad fond är en korg med värdepapper som kan bestå av aktier, obligationer, råvaror eller en kombination av dessa och är utformade för att följa ett underliggande index. Börshandlade fonder erbjuder de bästa attributen hos två populära tillgångar: De har diversifieringsfördelarna som vanliga fonder har samtidigt som man får lättheten med hur aktier handlas då dem är noterade på börsen där de handlas hela dagen.

ETF kommer från engelskans ”Exchange-Traded Fund” som översatt till svenska blir börshandlad fond i och med att den handlas på en börs precis som aktier. Priset på en ETF förändras löpande under hela handelsdagen då andelarna i fonden köps och säljs direkt över marknaden. Detta är till skillnad från vanliga fonder, som inte handlas på börs, utan vanligtvis endast handlas en gång per dag efter det att marknaderna stängs.

Här hittar du de mest populära ETF:erna just nu.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer