Tummen ned för rapporter

Rapportperioden fortsätter att vara en utmaning för mina bolag och portföljen har utvecklats sämre än index på sistone. I veckan har rapporter från Lifco, Nolato och Note fått tummen ned av marknaden.

Rapporterna för tredje kvartalet fortsätter att trilla in och fortsätter att skaka om portföljen. I veckan har fler portföljbolag släppt rapporter som fått tummen ned av marknaden. Portföljen har således en lite tuffare period för tillfället och har utvecklats sämre än index de senaste veckorna. Jag ligger dock fortfarande före index hittills i år, men det är en utveckling att hålla ögonen på.

Rapporter över förväntan

Rapportperioden för tredje kvartalet är inte över, men tendenserna är att rapporterna överlag har varit bättre än väntat. Två tredjedelar av de bolag som har rapporterat har redovisat resultat över analytikernas snittförväntningar enligt SME Direkt. Resultatet i medianrapporten är tre procent över förväntan och merparten bolag redovisar stigande resultat jämfört med föregående år.

Det här är dock inget som direkt har återspeglats i börsutvecklingen på sistone, index har gått sidledes och mest trampat luft sedan rapportperioden påbörjades. Kursreaktionerna har varit blandade, men i många fall har små negativa avvikelser straffats ganska hårt. Det är tecken på att sentimentet inte är det bästa för tillfället. Bra rapporter har uppenbarligen inte förmått öka aptiten på aktier, vilket indikerar att andra faktorer väger tyngre för tillfället. Det gör marknaden enligt min uppfattning känslig för bakslag när väl rapportfloden ebbat ut. Som jag skrivit tidigare ser jag en eventuell motreaktion till sommarens uppgång som ett köptillfälle.

Fortsatt tufft för portföljbolagen

I portföljen har mönstret med sura kursreaktioner på rapporterna fortsatt denna vecka. Rapporter från Lifco, Nolato och Note har inte tagits emot särskilt väl på marknaden. Jag kan inte säga att kursreaktionerna är obefogade, rapporterna var något av besvikelser även för mig och hade alla svaga inslag.

Höga krav på Lifco

Lifcos rapport för tredje kvartalet visade på en lugnare utveckling än under årets tidigare kvartalet. Tillväxten landade på 11,4 procent, men organiskt minskade omsättningen marginellt. Resultatet före skatt ökade med 8 procent, motsvarande en vinstmarginal på 13 procent. Bolaget hänvisar till svagare utveckling inom System Solutions och sågverksutrustning som en anledning till lägre tillväxt och marginaler. Lifco är relativt högt värderat och kraven på bolaget höga, vilket förklarar att aktien backat drygt fyra procent sedan rapporten släpptes. Lifco är den enda aktie i portföljen som jag ligger på minus i och aktien har gått sämre än index sedan mitt köp, så det är en aktie som jag har under uppsikt.

Telecoms jämförelsesiffror tynger Nolato

Nolatos rapport visar ett tudelat bolag med verksamheter som går i olika riktning för tillfället. Affärsområdena Medical och Industrial växer stabilt med god lönsamhet medan Telecom krymper. Omsättning i Telecom backade med 21 procent jämfört med samma period i fjol och marginalerna krymper, en effekt av en tidigare puckel i försäljningen som ebbat ut. Affärsområdet Telecom hade mycket stark försäljning under slutet av 2015 och har således tuffa jämförelsesiffror på årsbasis detta kvartal och har det även kommande fjärde kvartal. Jämfört med årets första två kvartal ökar dock omsättningen, så en normalisering av försäljningen har skett. Nolato måste dock komma igenom effekterna av Telecoms starka fjärde kvartal innan anpassningen är fullbordad. Långsiktigt är jag inte så bekymrad, men aktien har lite motvind att kämpa mot av ovanstående skäl.

Kontraktstillverkaren Note redovisar ett resultat för tredje kvartalet som ökade med drygt 25 procent jämfört med samma period i fjol. Omsättningen var samtidigt oförändrad med hänsyn till avyttrad verksamhet, så vinstökningen är ett resultat av förbättrade marginaler. Note har utvecklats bra på börsen sedan mitt köp tidigare i år. Om aktien ska vidare måste dock bolaget få upp tillväxten, vilket det finns förutsättningar för såväl organiskt som genom förvärv.

Mycket att fundera på

Utfallet i tredje kvartalet rapporter och åtföljande kursreaktioner gör att jag har en hel del att fundera på. Det är några bolag som jag inte riktigt är nöjd med och portföljutvecklingen är ytterligare skäl att överväga förändringar.

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-10-30 14:44

den fete