Hoppa till huvudinnehållet

Trumps seger ger vinnare och förlorare på börsen – experter kommenterar

Donald Trumps valseger har splittrat det amerikanska folket och tvingat investerare att se över sina placeringar. Vilka branscher och svenska aktier kan tänkas gynnas genom den nye presidentens politik och hur har svenska småsparare agerat i samband med valet? Finwire frågade två experter och undersökte hur Sharevilles medlemmar agerat sedan valdagen.

Esbjörn Lundevall som är aktiestrateg på SEB anser att byggbranschen och branscher som har koppling dit blir vinnare på Trumps seger. “De kan dra nytta av stora väntade investeringar inom bland annat infrastruktur. Företag som säljer maskiner och material till byggen, till exempel stål gynnas också”, skriver han i en kommentar. Andra branscher som det kan gå bra för är hälsovård och bank som gynnas av lägre risk för regleringar och prispress jämfört med om Clinton hade blivit USA:s nästa president, tror Lundevall. “Bankerna gynnas även av högre inflationsförväntningar” tillägger han.

Tillväxt i fokus

Jonas Olavi, nordisk chef över taktisk tillgångsallokering på Alfred Berg, bedömer att marknaden kommer att fokusera på en potentiellt högre tillväxt. Han pekar också ut några enskilda aktier som kan gynnas av det; Skanska, Hexagon och SSAB.”Det förstnämnda bolaget är faktiskt USA:s största byggbolag och med infrastrukturell upprustning bör de få del av detta. Hexagon har stor amerikansk verksamhet genom Intergraph samt ligger också nära till hands vid bygginvesteringar i och med deras mätteknikverksamheter. Slutligen kan även nischbolag som SSAB gynnas för det fall att ståltullar mot Kina blir verklighet”, skriver Olavi i en kommentar.

Svenska och tyska börsen kan gynnas

Två börser som kan gynnas av att marknaden nu fokuserar på tillväxt och därmed gynnar generellt cykliska sektorer är den svenska och tyska börsen. Han motiverar med det med att industrisektorn väger så pass tungt i det svenska indexet. “Dessutom har vi en stor vikt med banker som också gynnas av stigande marknadsräntor”. Tyskland anses också ha en gynnsam viktning på sin börs för en cyklisk återhämtning.

Tufft för handel och export

Vilka är då förlorarna? “Alla som kan drabbas av handelsrestriktioner, till exempel rederier och bolag med mycket export till USA”, skriver Lundevall och tillägger:Andra förlorare är så kallade “bond proxys”; “Bolag som har gynnats extra mycket av låga räntor som fastighetsbolag som drabbas negativt av högre räntor”.
Olavi betonar att marknaderna anpassar sig snabbt till förväntningarna.
“Eftervalsanalysen bör man antingen strunta i eller ta med en stor nypa salt. Aktiemarknaden diskonterar framtidens marknad och med en uttalat expansiv Trump så kommer marknaden att ta ut segern i förskott. I och med att Trump inte tillträder förrän den 20 januari är det således fullt rimligt med positiva marknader fram till dess”.

Detta köpte och såldes på Shareville

Hur har då Sharevilles medlemmar agerat tisdag till torsdag? De tio största nettoköpen är i fallande ordning Hexagon, H&M, Axfood, Castellum, Investor, Hansa Medical, Telia, Lucara Diamond, Latour och Kinnevik.Precis som Jonas Olavi resonerar har många köpt aktier i Hexagon. En anledning kan också vara investerarna såg ett köpläge efter att aktien pressades av att Hexagons vd Ola Rollén blev häktad i Norge, misstänkt för insideraffärer. Han har nu släpps från häktet.De företaget som Sharevilles medlemmar nettosålt mest under de tre dagarna är Volvo, Nordnet, SSAB, SEB, Engelska skolan, Nordea, Ahlsell, Assa Abloy, Ericsson och Crowdsoft Technology.Här återfinns alltså SSAB som Jonas Olavi menar kan gynnas av amerikanska ståltullar mot Kina blir verklighet.Finns det då några amerikanska bolag som det handlas mycket med sedan valet? För Nordnets depåkunder som helhet ligger Coca-Cola på fjärde plats i nettoköp, fastighetsbolaget Realty Income på åttonde och teleoperatören AT&T på tionde plats. Inga amerikanska bolag låg på tio i topplistan över nettosälj.
Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer